Jordmødre kan redusere sykefraværet

Gravide og kvinner i overgangsalderen får ikke den oppfølgingen de trenger. Flere tverrfaglige tiltak og bedre bruk av jordmødres kompetanse kan gi lavere sykefravær og store samfunnsbesparelser.
Sykefraværet øker, og det koster samfunnet enormt. I 2024 gikk nær 40 millioner dagsverk tapt som følge av sykefravær (SSB). Det er nær en million flere dagsverk enn året før. Arbeidsministeren har nå fått på plass en ny IA-avtale for å få ned sykefraværet. Alle med sykefravær skal følges opp bedre av fastlegen og arbeidsgiver. Arbeidsgiveren skal aktivt bidra til å finne løsninger på arbeidsplassen. Vi mener det må sterkere virkemidler til.
Overgangsalderen får for liten oppmerksomhet
Forskjellige årsaker diskuteres og løftes uten at vi helt vet grunnen til sykefraværet. Etter å ha deltatt i Kvinnehelseutvalget og sett nøyere på helsefremmende arbeid, kvinnehelse og overgangsalder, ble jeg oppmerksom på noe som får altfor liten oppmerksomhet. Nemlig overgangsalder og arbeidsliv.
Dette er en gruppe mennesker som er svært stor og som er en viktig ressurs i hele det norske arbeidsliv. NOU-en pekte på verdien av tverrfaglig arbeid for å styrke kvinnehelse. Økt tverrfaglighet vil sikre en reduksjon av sykefraværet hos to viktige målgrupper som topper statistikken; gravide kvinner og kvinner med helseutfordringer i forbindelse med overgangsalderen. I dag glipper det fordi helsesystemet ikke er rigget godt nok.
Vi trenger menopausevennlige arbeidsplasser
Prosjekter ledet av jordmor gir en sterk nedgang i sykefraværet hos kvinner i sårbare livsfaser med stor samfunnsgevinst. Jordmødre har spesialkompetanse på svangerskap og kunnskap om arbeidsbelastninger som er forsvarlige for gravide og kvinner med plager i overgangsalder. Mange fraværsdager kunne vært unngått med bedre tilrettelegging av arbeidsforhold.
Menopausevennlige arbeidsplasser er få i Norge. Land som Storbritannia har over 600 slike. I Sør-Troms klarte de å redusere sykefraværet hos gravide som deltok med 85 prosent. I et annet prosjekt med jordmoroppfølging for ansatte og ledere klarte jordmor Mona Rognlien Troøyen i en 30 prosent stilling å spare Porsgrunn kommune for nesten ti millioner kroner.
Jordmorstyrte prosjekter over hele landet har samme erfaring og millionbesparelser. Da er det på tide å prøve ut det vi vet virker. Det trengs et tettere samarbeid med jordmødre og fastleger for å få ned sykefraværet hos utsatte grupper.
Får ikke den tverrfaglige oppfølgingen de trenger
Gravide står for en tredel av alle fraværsdager blant kvinner i alderen 20 til 39 år, men bare en liten del av dette fraværet skyldes komplikasjoner i graviditeten, sykdom hos mor eller fare for fosteret. Jordmødre har en unik posisjon i kommunehelsetjenesten. En god andel kvinner går kun til jordmor i svangerskapet. Likevel har ikke jordmødre mulighet til å sykmelde selv om vi har den medisinske kompetansen til å se behovet.
Det stopper ikke der. Kvinner i overgangsalderen er en annen gruppe som faller mellom to stoler. I Norge forskes det lite på sammenhengen mellom overgangsalder, sykefravær og uførepensjon. Tallene viser at det er flest kvinnelige mottakere av arbeidsavklaringspenger i aldersgruppen 45 til 54 år. Kvinner i alderen 50 til 64 år topper sykemeldings-statistikken (NOU 2023: 5).
Overgangsplager som hetetokter, søvnforstyrrelser og leddsmerter fører til at altfor mange kvinner presses ut av arbeidslivet. Jordmødre kan også her spille en viktig rolle. Vi har kunnskap om vanlige overgangsplager og kan veilede kvinner i bruk av hormonbehandling og andre tiltak. Resultatet? Bedre tilrettelegging, mer kunnskap om kvinnehelse på arbeidsplassene og færre unødvendige sykefraværsdager.
Selv om vi vet hva som skal til, finnes det fortsatt store hindringer for at gravide og kvinner med overgangsplager får den tverrfaglige oppfølgingen de trenger.
Det trengs tiltak nå
Det regnes 1001 dager fra et barn unnfanges i magen til barnet fyller to år. Nær en av fem gravide rammes av symptomer på depresjon. For arbeidstakere kan negativt stress på arbeidsplassen før, under eller etter foreldrepermisjon føre til angst, depresjon, utbrenthet eller langvarig sykdom. For samfunnet øker helseutgiftene og arbeidskraft tapes. Forskning viser at jordmoroppfølging gir friskere barn og friskere mødre som føder barn nærmere termin.
Tiltakene trengs nå! En stor andel gravide ønsker kun å gå til jordmor gjennom svangerskapet, men jordmormangel hindrer kvinners valgfrihet. Det er 54 000 gravide som må dele på om lag 700 kommunejordmødre. Jordmor har enda ikke rett til å sykmelde, men kan kun melde om fosterskadelig arbeid.
Forskning peker på at det er sannsynlig at gravide i sårbare livssituasjoner ville fått bedre og mer persontilpassede tjenester dersom samarbeidsmøter som inkluderer jordmor i svangerskapet var mer brukt.
Har vi råd til å la være?
Kjære Brenna, slipp jordmødrene til slik de lykkes med i Sverige. Skaff oss sykemeldingsadgang og rekvireringsrett på flere typer hormonbehandling til kvinner i menopausen. Bruk oss i samarbeid med arbeidsgivere for å forebygge og tilrettelegge i sårbare kvinnelivsfaser. Da vil du lykkes med å få ned sykefraværet hos både gravide og kvinner med overgangsplager.
Norsk arbeidsliv trenger en tverrfaglig felles innsats for å kunne høste flest mulig av lavthengende sykefraværsfrukter fremover. Investeringer i kvinnehelse kan spare den globale økonomien for en billion dollar årlig innen 2024. Tverrfaglige tiltak med økonomiske insentiver for bedre kvinnehelse vil gagne både arbeidsgivere, arbeidstakere og samfunnet som helhet. Har vi råd til å la være?
0 Kommentarer