fbpx Lekkasjen av helsepersonell er helsefarlig Hopp til hovedinnhold

Lekkasjen av helsepersonell er helsefarlig

Bildet viser Sissel M. Skoghaug, nestleder i LO

Det offentlige helsetilbudet er under press. Vi har en stor bemanningslekkasje fra helse- og omsorgsyrkene. Det kan i verste fall sette folks helse og sikkerhet i fare.

Den nye rapporten fra Helsepersonellkommisjonens er tydelig: Vi vil ikke klare å løse alle oppgavene dersom vi fortsetter å gjøre som i dag. Det offentlige helsevesenet lekker fagkompetanse samtidig som det private helsemarkedet aldri har hatt bedre dager.

Vi må dele mer på oppgavene

Det viktigste oppdraget til norsk helsevesen er å hjelpe alle, uansett størrelse på lommeboken. Vi vil mislykkes hvis ikke fellesskapet stiller opp med ressurser, og vi vil mislykkes hvis vi ikke legger bort profesjonskampene i helsevesenet.

Vi blir nødt til å dele mer på oppgavene. Sykepleiere kan overta flere oppgaver som leger gjør, og helsefagarbeidere kan gjøre oppgaver som sykepleiere gjør.

Et eksempel er hvem som i dag får lov til å håndtere en respirator. I hverdagen er det sykepleiere, men i helgen slipper helsefagarbeidere til. Hvis helsefagarbeidere kan gjøre jobben i helgen, bør de også kunne gjøre den jobben resten av uken.

Profesjonskampen må legges bort

Vi må rett og slett legge bort profesjonskampen og finne løsninger sammen. Helsearbeidere må tilbys hele faste stillinger, og vi må styrke bemanningen i helsevesenet slik at flere kan og vil jobbe heltid. I dag jobber sju av ti i kommunal pleie og omsorg deltid. Bare 16 prosent av alle stillinger som helsefagarbeider blir utlyst som heltidsstilling.

Mange får ikke tilbud om fast stilling. Noen må trappe ned fordi jobben er så hard at de ikke klarer å jobbe fulltid et helt yrkesliv.

Regningen for dårlige arbeidsvilkår og uhåndterlig oppgavedeling skyves over på de ansatte. Det spares på grunnbemanningen samtidig som store summer brukes til å dekke vikarer fra kostbare bemanningsbyråer og pålagt overtid.

Arbeidsvilkårene må bedres

Vi ser også at private aktører jobber for å rekruttere offentlig helsepersonell. Høyere lønn og mer familievennlig arbeidstid tilbys. Resultatet er at det offentlige står igjen med de tyngste og mest krevende oppgavene.

Jeg er stolt av å være sykepleier. Jeg elsker å være til nytte, hjelpe andre og bidra til verdens beste helsevesen. Men jeg har også kjent på systemets nedsider. Også sykepleiere trenger tid til å gå på do, til å sitte litt ekstra hos en bekymret pasient og til å avreagere med gode kolleger.

Dersom vi ikke er villige til å ruste opp bemanningen, gjøre arbeidsvilkårene bedre og bruke ressursene våre klokere, vil lekkasjen av fagfolk fortsette.

Ansatte er gullet i helsevesenet

Skal vi sikre at velferdsstaten er i stand til å løse oppgavene, må vi sørge for at offentlig helsepersonell har en lønn å leve av, gode arbeidsdager med tilstrekkelige pauser og medbestemmelse på jobben.

Det er de ansatte som er gullet i norsk helsevesen. Jordmødre, sykepleiere, leger, helsefagarbeidere og portører. Alle de som brenner for å hjelpe andre, og som har brukt flere år på å lære seg faget.

Derfor må vi ta bedre vare på våre helse- og omsorgsarbeidere. Vi er avhengige av at hver og én faktisk jobber i helsetjenestene, og at de jobber heltid.

Teksten ble først publisert i Dagsavisen.

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Aud

Sykepleier
1 year 9 months siden

Hvordan skal det å overføre legeoppgaver til sykepleiere, og sykepleieoppgaver til helsefagarbeidere bidra til å reparere de underforliggende årsakene til at folk slutter i jobben? Alt av fornuft tilsier at det vil føre til det motsatte.

Lisabeth Jansson

Hjelpepleier
1 year 9 months siden

Det vil bidra til å løse noen av problemene fordi det tar flere år å utdanne en lege, i forhold til en sykepleier, og flere år å utdanne en sykepleier i forhold til en Helsefagarbeider.
Derfor er det færre leger tilgjengelig enn eks Helsefagarbeidere.
De fleste Helsefagarbeidere som har arbeidet i eks Hjemmebasert omsorg, har og blir tilbudt nøyaktig de samme kurs i eks sårbehandling som sykepleierene. Så det må altså ikke noen med 3 år på Høyskole til for å vurdere eller skifte på ett sår, eller vurdere pasientens ernæringsstatus, pleiebehov eller hørsel for den saks skyld.
Hadde sykehusene og sykehjem fungert mer som Hjemmebasert omsorg, hvor alle gjør gjør alt, men vet hvor ens grense går, hvor det ikke er noe nederlag å spørre noen høyere opp i systemet om hjelp, eller lenger ned i systemet om hjelp, ville mange fler pasienter og helsearbeidere fått en bedre og lettere hverdag.
Ser en til Danmark, har Legekontoret sine Fastleger, sine Sykepleiere og sine Sosuassistenter ( Helsefagarbeider/ Hjelpepleier) i hver sine kontorer på Legekontoret. Det fungerer utmerket å kunne banke på nabodøren å få en annen vurdering, istedet for å henvise pasienten til ny time om eks 14 dager, for videre utredning/ hjelp.
For de av oss som har levd en stund er det ikke så lenge siden en med 3 årig yrkesfaglig bakgrunn kunne spesialisere seg i spedbarn og barsel, operasjon, psykiatri, geriatri, osv, å være en like naturlig del av fødeavdelingen eller sterilsentralen som de med enda mer spisskompetanse. De fleste vet at Ledelse ikke har noe med hvor høy utdannelse en har, men evnen til å få med andre på laget og samspillet. Noen har interesse for det, andre ikke. Uavhengig av hva tittelen er.
Det sier seg selv at å løfte meget tungt og gjøre lite annet i for mange år, fører til skader, invaliditet og uføretrygd. Og om det er det en har å se frem til når en starter skolegang som 17 åring, starter ingen dette løpet. Er muligheten til å endre arbeidsvilkår etter interesse og helse, vil derimot mange, mange stå i fulltids arbeid lengre, færre vil slutte, og motivasjonen vil bli større.
Dette gjelder samtlige profesjoner i ett tungt yrke, med høyt tempo, hvor en behandler medmennesker og ikke roboter.

Berit

Intensiv sykepleier
1 year 9 months siden

Hva blir gjort for å ta vare på og å stoppe flukten av sykepleiere i de ulike helseforetakene?

Mona H Olaisen

Hjelpepleier/helsesekretær
1 year 9 months siden

Jeg leser med forundring artikkelen av Skoghaug hvor høyere lønn ikke er lagt stor vekt på som et virkemiddel hverken for helsefagarbeidere eller sykepleiere..hvis ikke det blir en realitet er det bare å forberede seg på helsekollaps om få år. Det private helsevesenet betaler ansatte bedre faktisk så spørs det andre vilkår om de er på plass som pensjon og andre avtaler. Men når folk er helt unge tenker de kanskje det ikke er så viktig. Ansatte i offentlig helsevesen blir utslitt av arbeidsbelastning og stress og følelsen av halvgjort arbeid. Vi som jobber i dette vet hvor skoen trykker og har visst det i 30-40 år og varslet om dette så ingen må komme å si at de ikke vet! Det burde vært tatt tak i dette for lenge siden og gjort noe med dette men det ble det ikke derfor er det blitt sånne tilstander som kommer til å bli verre. Nesten ingen i 100% stilling klarer å stå i jobben helt ut til pensjonsalder og det er det en grunn for. Mange blir uføre av jobben. Gi folk bedre lønn, arbeidsvilkår, her inngår flere ting og helseforsikring for det trengs så arbeidsfolk slipper å stå i kø å vente på behandling. Vi har et helsevesen i sterkt forfall..la oss slippe forverring. Høyere lønn nå og det må være mange lønnstrinn opp ikke bare "peanuts" som vi har fått hittil!

Ann

sykepleier
1 year 9 months siden

Det er selvfølgelig riktig at de som ønsker å ha full stilling, skal få det. Likevel er det veldig mange som ikke orker jobbe 100%, og har de økonomisk mulighet - så jobber de redusert. Fordi belastningen er høy!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse