fbpx Vaksineråd er helse Hopp til hovedinnhold

Vaksineråd er helse

Våre vaksineanbefalinger er alltid faglig begrunnet. Vi tar ikke politiske hensyn, men vurderer vaksinens effekt, kjente bivirkninger og gir en anbefaling der nytte og risiko for enkeltindividet veies opp mot hverandre, skriver Are Stuwitz Berg.

I et innlegg i Sykepleien argumenterer advokat Kjersti P. Amundsen for frivillig vaksinasjon av helsepersonell. Hun viser til at Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler frivillig vaksinasjon av befolkningen i Norge. Det er korrekt, og et viktig prinsipp som har stått seg i Norge i mange år.

Vi vil først og fremst kommentere på hennes påstander om hva vi vet og vurderer når vi gir vaksineråd.

Mange faglige vurderinger

Våre vaksineanbefalinger er alltid faglig begrunnet. Dette kan leses i de svært mange faglige vurderingene vi fortløpende har gjort om koronavaksinasjon siden 2020. Vi tar ikke politiske hensyn, men vurderer vaksinens effekt, kjente bivirkninger og gir en anbefaling der nytte og risiko for enkeltindividet veies opp mot hverandre.

Det er med vaksine som med en rekke andre større utgifter. Regjeringen beslutter hva staten betaler for og som dermed er subsidiert eller helt gratis for innbyggerne. Men vaksinerådene er medisinfag og ikke politikk.

Krevende situasjon

Når det gjelder koronavaksinene, har landet vært i en krevende situasjon hvor valg av vaksinestrategi har hatt store samfunnsmessige følger. Regjeringen har derfor vært ekstra tett på. Beslutningene de har tatt har, med ett unntak (regjeringens tilbud om Janssen-vaksinen i 2021), vært basert på og i tråd med FHIs faglige anbefalinger. Dette handler om helse.

Videre skriver Amundsen at vi vet at vaksinen ikke hjelper mot smitte eller sykdom. Det er også feil. Vi vet at vaksinen hjelper meget godt mot alvorlig sykdom og død. Effekten mot smitte er derimot relativt kortvarig og ikke like god.

Alvorlige bivirkninger

En siste påstand som med hell kan nyanseres, er at «mange har fått alvorlige bivirkninger av covid-vaksinen». Det er korrekt som hun skriver, at unge menn har økt risiko for myokarditt. Dette betegnes som en sjelden bivirkning som særlig kan inntreffe hos unge menn som har tatt Spikevax fra Moderna. Derfor anbefales denne gruppen å ta den andre vaksinen, Comirnaty fra Pfizer.

Og vi vet at unge kvinner har rapportert om blødningsforstyrrelser, senest dokumentert i en studie publisert denne uken som blant annet viser at:

  • Menstruasjonsforstyrrelser blant jenter i alderen 12–15 år er vanlig. Hele 22,6 prosent av jentene i studien hadde opplevd uregelmessigheter ved siste menstruasjon før vaksinasjon.
  • Andelen som opplevde kraftigere menstruasjonsblødning enn vanlig, var høyere etter vaksinasjon (7,3 prosent) enn før vaksinasjon (4,7 prosent).

Dette er bivirkninger som er alvorlig for dem det gjelder, og som er med i FHIs vurdering når vi gir vaksineråd til befolkningen, senest dokumentert i vår vurdering av oppfriskningsdoser til dem mellom 18 og 64 år uten underliggende sykdom.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse