Overlege tror immunrespons er årsaken til mensforandringer etter koronavaksine
Fredagens helse-nyheter. Saken oppdateres.
Statens legemiddelverk har behandlet nesten 4000 meldinger om menstruasjonsforandringer etter koronavaksinen. Nå tror en overlege at hun har funnet årsaken. (Publisert 08:55)
– Jeg tror dette er snakk om en immunologisk, hormonell respons, sier overlege Guri Bårdstu Majak ved gynekologisk avdeling på Ullevål sykehus til TV 2.
Hun forklarer at koronavaksinene er svært potente vaksiner, og at feber- og muskelsmerter er normale bivirkninger.
– Den immunologiske responsen som vi har i livmoren vår, er en finregulert mekanisme. Den skal sørge for at man ikke får en infeksjon i underlivet og at livmorskinnen er frisk og rask. Når det da kommer en immunrespons i kroppen, så vil den affisere denne mekanismen. Det vil si at livmorhinnen blir erstattet med en ny og vil gi en blødning, sier overlegen.
Det betyr det at kroppen gir signaler til livmoren om at det ikke er riktig tidspunkt å bli gravid.
– Det er helt naturlig og helt nødvendig at livmoren har et godt immunforsvar. Det skal ikke være virus eller bakterier til stede i livmoren hvis man for eksempel skulle bli gravid, sier overlegen.
Majak understreker at endringen kan være forskjellig fra kvinne til kvinne, og at flesteparten av norske kvinner som har tatt en koronavaksine, ikke har fått endret syklusen sin i det hele tatt.
611 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 55 på intensiv (Publisert 14:35)
Fredag var 611 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Blant dem er 55 på intensivavdeling.
Antall innlagte koronapasienter er en økning på 14 pasienter fra dagen før, og antall innlagte intensivpasienter er en økning på tre fra dagen før.
Koronapasientene utgjør 6,4 prosent av de totalt 9544 innlagte pasientene på sykehus i Norge fredag. De på intensivavdelingene utgjør 24,4 prosent av alle landets intensivpasienter.
Av koronapasientene på intensiv får 23 respiratorbehandling. Det er to flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.
Fordelingen av koronapasienter blant de ulike helseregionene er som følger (prosentandel av regionens totale innlagttall i parentes): 313 hos Helse sør-øst (6,1), 146 hos Helse vest (7,2), 102 hos Helse Midt-Norge (7,3) og 50 hos Helse nord (4,8).
Av pasientene på intensivavdeling er regionfordelingen som følger (prosentandel av regionens totale intensivinnlagte i parentes): 33 hos Helse sør-øst (25,2), åtte hos Helse Midt-Norge (25,8), åtte hos Helse vest (34,8), og seks hos Helse nord (15).
Dagen med flest innlagte koronapasienter hittil i pandemien er 8. mars 2022. Da var 638 covid-pasienter innlagt, noe som utgjorde 7,5 prosent av de totalt 8471 sykehuspasientene den dagen. Forrige topp den 7. mars 2022 var 634 koronapasienter innlagt på sykehusene.
Helsedirektoratets tall viser ikke om koronapasienter er innlagt som følge av koronavirus, eller om de er innlagt for noe annet, men har fått påvist korona.
Siden februar 2020 har 1 341 163 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).
Kinesisk millionby stenger ned
Den kinesiske byen Changchun med ni millioner innbyggere har blitt beordret til å stenge ned etter oppdagelse av flere koronavirustilfeller.
Byen er hovedstaden i Jilin-provinsen nordøst i Kina og er et viktig industriknutepunkt.
Nå har innbyggerne fått beskjed om å jobbe hjemmefra, og bare én person fra hver husstand får lov til å gå utendørs annenhver dag for å skaffe nødvendige dagligvarer.
I tillegg varsler lokale myndigheter at de vil iverksette massetesting av befolkningen.
Også Shanghai melder fredag at skolene i byen må stenge og gå over til digital undervisning for å bremse spredning av koronaviruset.
Langt færre nemndaborter de siste ti årene (Publisert 08:50)
I fjor ble det utført 500 nemndaborter i Norge. På ti år har tallet på nemndaborter gått betydelig ned, ifølge tall fra Abortregisteret.
Siden 2012 har antallet gått ned med nesten 22 prosent, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.
I fjor var også en nedgang i registrerte selvbestemte og nemndbehandlede svangerskapsbrudd. Aborttallene har aldri vært lavere enn i fjor, ifølge Abortregisteret.
Det ble i fjor registrert 10 841 svangerskapsbrudd. I 2012 var tallet 15 229. Dette er en nedgang på nær 30 prosent.
– Hovedsakelig skyldes nedgangen i tallet på svangerskapsbrudd siden 2008 at færre aborterer i aldersgruppa under 25 år, men det har vært en fallende tendens i alle aldersgrupper. I år ser vi for første gang en liten oppgang i aldersgruppa 15–19 år fra 4,4 til 4,6 per 100 kvinner, sier overlege Mette Løkeland-Stai i Abortregisteret ved FHI.
0 Kommentarer