fbpx Sykt ubehagelige spørsmål til transpersoner: – Spørsmålene er fremdeles i bruk Hopp til hovedinnhold

Sykt ubehagelige spørsmål til transpersoner: – Spørsmålene er fremdeles i bruk

– Jeg har aldri fått beskjed om at undersøkelsen var avsluttet, skriver en mann som er til utredning ved Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens.

Jeg leste artikkelen «Misbrukte Rikshospitalet et avsluttet forskningsprosjekt i utredning av transpersoner?».

Jeg vil takke for at Sykepleien bruker ressurser og stemmer til å belyse hvordan Rikshospitalet og helsevesenet behandler transpersoner.

– Et ignorert tema

Dette er et tema som ofte er ignorert og svært få er klar over, med mindre de er direkte påvirket av det selv. Et godt eksempel er jo at NRK bryr seg mer om å debattere et tredje juridisk kjønn enn å informere folk om at Rikshospitalet offentlig nekter ikke-binære – de som det tredje kjønnet er ment for – kjønnsbekreftende behandling.

Men jeg vil også informere om at enkelte detaljer i artikkelen deres ikke stemmer med min egen erfaring.

– Fikk hele remsen med spørsmål

Jeg er en ung mann som selv er til utredning ved Nasjonalt behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTS), og jeg ble spurt hele remsen med invaderende spørsmål, senest høsten 2021. Jeg har blitt spurt de samme spørsmålene ved hvert møte med Rikshospitalet i over ett år nå, så jeg kan bekrefte at de enda er i bruk.

Selv ble jeg gitt bunken med spørsmål og informert om undersøkelsen da jeg hadde mitt første møte med Rikshospitalet, men jeg ble aldri informert om at spørsmålene jeg fikk i alle møter etterpå var valgfrie. Per dags dato har jeg aldri fått beskjed om at undersøkelsen har blitt avsluttet.

Jeg ble alltid gitt inntrykk av at spørsmålene var en obligatorisk del av min utredning, og jeg hadde dermed ingen valg dersom jeg ønsket å motta livsviktig medisinsk behandling. Etter det jeg har blitt fortalt av andre transpersoner, er jeg langt fra et enkelttilfelle.

Vil gjøre veien lettere for andre

Dette er en viktig sak, og et av veldig mange eksempler på at NBTS er et utdatert, manipulerende og uetisk sarv av et helsetilbud, så jeg vil gjøre det jeg kan for å sørge for at veien blir litt lettere å gå for dem som kommer etter meg.

Forfatteren av innlegget ønsker å være anonym av frykt for at det å stå frem kan påvirke vedkommendes utredning på Rikshospitalet.

Sykepleiens Trans-serie: Sykepleien har tidligere laget en serie med sju videoer om transpersoner og deres møte med helsevesenet. Se videoene her: Trans

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse