fbpx – Sykepleierstudent, ikke vær redd for å ta kampen Hopp til hovedinnhold

– Sykepleierstudent, ikke vær redd for å ta kampen

– Er du sykepleierstudent, eller har du vært sykepleierstudent? Hvis ja, fortsett lesningen. Jeg var i starten av studiet akkurat som deg; spent og ivrig, motivert, usikker og nervøs, skriver studentlederen.

Sykepleierstudenter er verdens råeste studentgruppe – spør du meg. Ikke bare skal vi lære om kroppens oppbygning og funksjon, sykdommer, lidelser og tilstander. Vi skal blant annet også lære om kommunikasjon, pedagogikk, teknologi, veiledning, etikk og sykepleiens historie.

Ikke minst må vi vite hvordan alt det vi lærer skal anvendes i samhandling med kolleger for å ivareta pasienter og pårørende på en god måte. Omfattende tenker du? Det stemmer. Og ofte opplever nok også sykepleierstudenter at alt dette må være på plass allerede før første periode i praksis.

Møtet med skyggesiden

Relativt tidlig i studiet møter sykepleierstudentene skyggesiden av det å være sykepleier som vi også vil møte når vi skal jobbe som sykepleiere. Og noen har kanskje allerede nå avslørt at det handler om et stort ansvar under høyt arbeidspress, dårlig lønn og dårlige arbeidsvilkår. 

Men hva med den urett som rammer oss selv?

«Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv», skriver Arnulf Øverland. Og dette sitatet faller i grus hos sykepleiere og sykepleierstudenter. For hver dag gjør vi alt i vår makt for uretten som rår våre pasienter.

Men hva med den urett som rammer oss selv – som sykepleierstudenter i praksis? Der vi opplever skjev maktbalanse mellom fag-/helsepersonell og studenter og seksuell trakassering, eller å bli vurdert til alle døgnets tider på feil grunnlag.

Må stå opp for oss selv

Mitt inntrykk er at vi sykepleierstudenter biter tennene sammen og finner oss i forferdelig mye som ingen andre ville funnet seg i. Vi må stå opp for oss selv og våre neste!

Likevel trosser sykepleierstudenter et relativt tung studie for å følge drømmen, eller for å sikre at de får en jobb de kan gå til. Norge mangler i dag cirka 7000 sykepleiere, så det er klart du får jobb.

Kjære medstudent, snu deg rundt og se deg om: Nesten én av fem av dine medstudenter vil falle fra studiet, og én av fem av dine fremtidige kolleger vil forlate jobben i løpet av de første ti årene i yrket. Kanskje en av dem er deg?

Norge trenger deg

Men husk på: Du har kommet gjennom nåløyet til sykepleierutdanningen – noe som ikke er en selvfølge! Du har grunn til å være stolt. Og som sykepleier kommer du til å føle deg uunnværlig og nyttig i jobben din.

Takk for at du, sykepleierstudent, holder ut.

Sykepleieren du kanskje skal følge i praksis er nyttig og uunnværlig. Kanskje så uunnværlig, og i et så stort tidspress, at du føler deg til bry. At du går i veien for noen. Og her trengs en realitetsorientering. For hadde ikke du vært der, så ville heller ikke Norge fått utdannet flere av de uunnværlige sykepleierne vi så sårt trenger. Og får ikke Norge utdannet deg, vel – da kollapser helsevesenet.

Så takk for at du, sykepleierstudent, holder ut i studiet. Du er nyttig, og Norge trenger nettopp deg!

Takk til veilederne

Og takk for at du – sykepleier og veileder for studenter i praksis – tar imot sykepleierstudenter på en måte som gjør at de føler seg ivaretatt og nyttige selv om det av og til fører til at din jobb tar litt lengre tid.

Takk for at du gir studentene tid og rom til å lære dem den kompetansen samfunnet trenger for at de skal kunne bli sykepleiere. Det vil spare deg for mye tid i fremtiden om nettopp den sykepleierstudenten du veileder i dag, blir sykepleier i morgen.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse