fbpx – Norsk ungdom trenger helsevernepleiere Hopp til hovedinnhold

– Norsk ungdom trenger helsevernepleiere

Bildet viser to smilende ungdommer som ligger på gresset

– Unge er klare i sin tale. At vi må ha flere helsesykepleiere tilgjengelig. Forskningen er også tydelig: Kunnskap og tilgjengelige helsesykepleiere gir ungdom bedre psykisk helse, skriver Kristoffer Vikan.

Vernepleierutdanningen tar utgangspunkt i møtepunktet mellom mennesker, relasjoner og psykisk helse. Vernepleiere har en unik kompetanse for fysiske/psykiske og sosiale funksjonsvansker som jeg tror helsesykepleiere kunne ha dratt stor nytte av å samarbeide med.

Dagens utforming av helsesykepleierutdanningen er ikke gjort tilgjengelig for å etterutdanne vernepleiere. Delta Ung mener derfor at man bør se på om man kan opprette en egen videreutdanning for vernepleiere som ønsker seg inn i en jobb som er sammenliknbar med helsesykepleiere.

Et godt tilskudd

Det er ingen kritikk av sykepleiere og helsesykepleiere, eller deres kompetanse at vi i Delta Ung mener at vernepleiere burde få samme type utdanning. Vi tror det kan bli et godt tilskudd til et bedre tverrfaglig samarbeid. Selv om det de siste årene har vært stor økning i antall helsesykepleiere, har vi fortsatt ikke utdannet nok.

Norge mangler over 2000 helsesykepleiere.

Ifølge Sintef mangler Norge over 2000 helsesykepleiere. Dette tallet vil mest trolig stige i årene fremover. Folkehelseinstituttet rapporterer at så mange som 45 prosent av norske studenter melder om et høyt nivå av psykiske lidelser i 2021. Tallene forteller i alle fall oss i Delta Ung at vi ikke har rustet barn- og unge godt nok til å takle de utfordringene de står overfor som unge voksne.

Vi trenger helsevernepleieren

Delta Ung kommer til å følge denne saken i årene fremover. Vi vil utfordre den neste kunnskapsministeren. Den neste helseministeren. Den neste ministeren for høyere utdanning. Den neste lederen av Stortingets utdannings- og forskningskomite.

Håpet er at politikerne i neste stortingsperiode kan ta innover seg den kompetansen en vernepleier har og nøkkelrollen en vernepleier kan få i årene fremover for å hjelpe, støtte og bistå unge. Vi trenger helsevernepleieren!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse