fbpx – Fothelsen må prioriteres høyere Hopp til hovedinnhold

– Fothelsen må prioriteres høyere

Bildet viser flere bilder av fotsår.

– Fotsår og amputasjoner er en stor kostnad for helsevesenet. Mye kunne vært unngått dersom fotterapi hadde vært mer anerkjent av høyere utdannet helsepersonell, skriver Irene Brubakken.

I disse valgdager blir det snakket og lovet så mye. Min hjertesak er fothelse.

Altfor mange går rundt med smerter og sår som ikke vil gro, og noen sliter med feilstillinger og misdannelser i føttene. Ikke alle er kjent med at man kan få hjelp av en fotterapeuter, eller en ortoped for den saks skyld. Andre velger det kanskje bort av hensyn til økonomi.

Store lidelser

I løpet av mine 15 år som autorisert fotterapeut, har jeg sett mange føtter. Og det er lite som overrasker meg. Dårlig fothelse kan påføre mennesker store lidelser. Ikke bare i form av smerter, men det kan også begrense folk i deres daglige virke.

Det endte med at vedkommende måtte amputere foten.

En av mine pasienter måtte jeg sende videre til fastlegen. Vedkommende hadde fått koldbrann i to tær. I dette tilfellet skulle fastlegen se det an. Dermed utviklet det seg et nytt sår i samme kategori på hælen. Fastlegen ville også se dette an, til tross for påtrykk fra meg som autorisert fotterapeut.

Pasienten kom ingen vei, og det endte med at vedkommende måtte amputere foten, rett under kneet. Fastleger er ofte lite gode på, og ofte svært lite interessert i, føtter. Dessverre er ikke dette et unikt tilfelle. Hvorfor skal det være sånn?

Henvisningsrett

Autoriserte fotterapeuter burde hatt samme henvisningsrett som annet helsepersonell som jobber med sår og nevrologi. Herunder også for operasjon av nedgrodde negler.

Fotterapeuten er ofte den første til å se foten og den som finner ut av problemet. For det er dette vi kan. Etter min mening burde fotterapi vært omfattet av Helfo-ordningen.

Hjemmesykepleien burde hatt en egen ambulerende fotterapeut.

Fotterapi burde inngått som et fast tilbud på alle sykehjem og ved alle sykehus. Og hjemmesykepleien burde hatt en egen ambulerende fotterapeut.

Hvorfor er det ikke mulig å få dette på plass? Og hvorfor har vi ikke kommet lenger enn at vi blir referert til som «fotpleieren» når faktum er at vi siden 80-tallet har vært autorisert helsepersonell?

Leger og annet helsepersonell bør ta seg tiden til å bli kjent med oss og henvise pasientene til oss. Besøk oss. Inviter oss. Vi møter dere mer enn gjerne.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse