fbpx – Det er en unødvendig streik Hopp til hovedinnhold

– Det er en unødvendig streik

Sara Trøftbråten

– Er du redd for at sykepleiere streiker? Hvis svaret ditt er ja, så er vel strengt tatt streiken unødvendig. For streiken du er redd for i dag, omfatter færre sykepleiere enn vi vil mangle de neste årene hvis det ikke skjer en endring, skriver sykepleieren.

Jeg har i over et år fått høre hvor viktig jobben min er. Jeg har i over et år fått høre at jeg er uunnværlig. Jeg har fått applaus, og jeg har fått beskjed om at jeg – eller slike som meg – må unntas fra streiken fordi det er fare for liv og helse hvis jeg ikke er på jobb.

Liv og helse. Hvor mye tydeligere kan det poengteres – at det er viktig å ha slike som meg i jobb? Jeg kan utgjøre forskjellen på liv og død. Jeg støtter ikke streiken fordi jeg vil ha mer lønn. Jeg støtter den fordi jeg vil ha flere kolleger.

Jeg kan ikke stå som den eneste som kan utgjøre forskjellen på liv og død. Det trengs flere som meg. I dag mangler det 7000 sykepleiere, og tallet øker.

Vi trenger flere menn

Jeg er en av dem som omtaler meg selv som «søster» med stolthet. Dessverre. Jeg er ingen mannehater, og jeg er meget stolt over mine mannlige kolleger. De gjør en storveies jobb. Det er bare så synd det ikke er flere av dem.

Lars Berrum (som også kaller seg «søster», noe jeg håper og tror han gjør med stolthet) sier at han tror flere menn vil komme til sykepleieryrket hvis lønningene er høyere. Det tror jeg også. Og siden det er så få mannlige sykepleiere i min kommune, så kan jeg jo bare håpe at en real lønnsøkning gjør at vi får flere mannlige sykepleiere. For vi trenger flere.

Må lokke med lønn

For flere år siden kom jeg ut av tellingen på hvor mange ganger jeg har hørt at jeg er en engel i hvitt, eller at jeg burde vært forgylt i gull. Det er fint å høre, og jeg blir motivert til å fortsette å gjøre den jobben jeg gjør.

Problemet er, for noen, at når de står overfor valget å begynne på en bachelor i sykepleie, eller en bachelor i markedskommunikasjon så er det nok ikke englevinger som får folk til å velge verdens viktigste jobb. Det er lønn, arbeidstid, arbeidsforhold og jobbmuligheter.

Utsetter problemet

Jobbmuligheter har vi nå, men til hvilken pris? For prisen vi betaler i dag er så høy at grunnen til at vi har jobbmuligheter er fordi vi ikke orker mer. Vi orker ikke å være underbemannet. Vi orker ikke å gå enda en vakt med ansvar for fem sykehjemsavdelinger alene. Vi var slitne allerede før pandemien. Tenk deg hvordan vi har det i dag, over et år senere?

Er du redd for at sykepleiere streiker? Hvis svaret ditt er ja, så er vel strengt tatt streiken unødvendig. For streiken du er redd for i dag, omfatter færre sykepleiere enn vi vil mangle de neste årene hvis det ikke skjer en endring.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse