fbpx – Gratulerer med åpningen av samisk sykepleierutdanning Hopp til hovedinnhold

– Gratulerer med åpningen av samisk sykepleier­utdanning

Edel Marlén Taraldsen

– Det ingen tvil om at arbeidet rundt en samisk sykepleierutdanning har vært etterlengtet og høyst nødvendig for de samiske pasientene våre, skriver studentlederen.

Det er flere viktige hendelser som skjer i starten av 2021. Blant annet har koronavaksineringen startet, og regjeringen har sagt at det kommer en ny økonomisk krisepakke til landets studenter i løpet av januar måned. Men det jeg skal skrive om, er noe som skjer helt nord i landet og som har betydning for hele landet, i tillegg til den nordlige delen av Sverige og Finland.

Det er nemlig oppstarten av samisk sykepleierutdanning i Kautokeino denne uken. Det er stort for samisk kultur og høyst nødvendig for den samiske befolkningen i landet. I tillegg er det viktig for den øvrige befolkningen og de som skal studere ved denne utdanningen slik at også flerkulturell sykepleie innen samisk kultur blir satt på dagsorden. Jeg håper enda flere vil lære om den samiske kultur.

Kulturforståelse er viktig

Selv ble jeg utdannet sykepleier ved UiT Norges arktiske universitet i Hammerfest. Her er det vanlig med pensum som inneholder artikler og bøker om den samiske befolkningen. I begynnelsen av studiet trodde jeg det var normalt å bruke dette pensumet uavhengig av hvor i landet man studerte, men det viste seg å være svært individuelt. Hadde jeg eksempelvis studert en annen plass i landet, lenger sør, er det ikke vært gitt at samisk kultur hadde stått på dagsorden.

Samisk sykepleierutdanning er høyst nødvendig for de samiske pasientene våre.

Jeg var ikke klar over hvor viktig det var med samisk kulturforståelse før jeg begynte på sykepleierutdanningen i Hammerfest og ble bevisst på dette. Ut fra den erfaringen jeg har fått gjennom studiet og i arbeidslivet er det ingen tvil om at arbeidet rundt en samisk sykepleierutdanning har vært etterlengtet og høyst nødvendig for de samiske pasientene våre.

Det handler om helhetlig sykepleie

Ser jeg tilbake på studietiden, husker jeg spesielt godt en episode som åpnet øynene mine for hvorfor det er så viktig med samisk kultur- og språkforståelse. I min første praksisperioden ble jeg og andre medstudenter plassert på et sykehjem. Én av studentene var samisk. Første dag i praksis gikk jeg rundt for å hilse på beboerne sammen med den samiske studenten.

Vi fikk beskjed om at en av beboerne – en samisk dame – ikke var særlig pratsom og kunne være vanskelig å komme inn på. Det viste seg å være personavhengig, for det var helt utrolig å se hvor god kjemi den samiske studenten fikk med den samiske kvinnen. Det handlet helt enkelt om kultur- og språkforståelse. Det skulle vise seg at damen ikke var trygg på å prate norsk. Episoden har vært avgjørende for min tolkning av begrepet «helhetlig sykepleie», og jeg har tatt den med meg i etterkant i møter med pasienter.

Vi vil følge oppstarten

Sammen med samiske sykepleierstudenter og sykepleiere har NSF Student gitt innspill til Kunnskapsdepartementet om det vi mener er viktig innhold i en samisk sykepleierutdanning. Det omhandlet i hovedsak om kulturforståelse og helhetlig sykepleie hvor blant annet språk spiller en stor rolle. Disse punktene ser jeg går igjen når jeg ser gjennom arbeidet til Kunnskapsdepartementet og programgruppen, og det kan se ut til at de blir godt ivaretatt.

Som studentleder i Norsk Sykepleierforbund blir det viktig å følge oppstarten av den samiske sykepleierutdanningen og sørge for at de samiske sykepleierstudentene blir inkludert i mangfoldet på lik linje med alle andre sykepleierstudenter i landet. Det er stor stas å tenke på at de som nå starter på den samiske sykepleierutdanningen, har utdannet seg til sykepleiere i Kautokeino om fire år.

Gratulerer så mye med åpning av samisk sykepleierutdanning. Jeg gleder meg til å møte de samiske studentene – digitalt – denne uken.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse