fbpx Til dere som tar ferie Hopp til hovedinnhold

Til dere som tar ferie

Du er ikke redd for å bli syk. Du er fin og frisk. Myndighetene har jo åpnet opp for reise igjen. Skal bli deilig å ta litt ferie fra alt sammen. Ting er mer normale, nå er det greit å dra.

Så fint da, da går det vel bra. Dra til Spania, Frankrike eller Italia. Slikk sol og gjør billige innkjøp. Du tar jo ansvar. Eller?

Du tar en tur ut på byen, ler av folka som går med munnbind på butikken, tuller med å hilse med albuen, før du tar folk i hånda på en ordentlig måte. Mens du fortsetter å tenke: Jeg er jo ung og frisk, det går greit å dra på ferie.


Ojsann. Du ble syk likevel. Ja ja, du blir sikkert fin og frisk. Blir bare en liten karantene hjemme, blir kanskje bare ett lite opphold på sykehuset, kanskje innom på intensivenheten, kanskje bli lagt i respirator. Turen til Mallorca, Cannes eller Toscana var jo egentlig verdt det.

Du blir jo sikkert fin og frisk igjen. Du var heldig i fødselslotteriet. Du er født i Norge. Vi passer på deg til tross for dårlige avgjørelser, til tross for din «Jeg er ung, og vi kunne jo dra dit»-holdning.

Men tror du virkelig at de du uheldigvis smitter på vei hjem fra Mallorca eller hjemme i Norge, syntes at din ferietur var verdt det?

Tror du de vil ha karantene? Eller turen til sykehuset? På intensiven? I respirator? Tror du at alle er unge og friske?

Det er ikke en isolert handling å dra ut på ferie. Du kommer til å måtte følge smitteråd der du drar, og du må vise like mye hensyn som du gjorde i Norge. Du har ikke «ferie» fra å tenke smart og unngå smitte.

Husk at du påvirker de rundt deg, og de som måtte ende opp med å behandle deg. De vil ikke ha en ny bølge. De er ikke like begeistret over din ferietur.


Men la oss tenke at du ikke smittet noen andre. Nei, men så bra. Var bare deg det gikk ut over, da.

Ja ja, så måtte du en tur i respirator, men du tok jo valget selv. Fulgte ikke smitterådene der du dro, ga litt blaffen, du var jo på ferie. Ja ja, ferdig med det, litt klokere av skade, forhåpentligvis? Turen var bra nok for det?

Men hvem tok vare på deg da du var syk? Sykepleierne som måtte se deg bli dårligere på sykehuset. Som trillet deg inn og ut av rommet ditt. Som måtte sende deg på intensivavdelingen. Som måtte legge deg i respirator. Som måtte passe på din bevisstløse kropp. Som håper at man ikke må ende opp med å velge mellom pasienter.

Sykepleierne som brydde seg om deg, og som var redd for at du ikke var der på deres neste vakt. Som var redde for å måtte forklare familien din hva som hadde skjedd. Som var redde for å si at det ikke var noe håp.

Redde for at de ikke kan gjøre noe annet enn å trøste, men ikke kan gi en klem engang. Og som er redde for å ta smitten videre med hjem. For å starte smitten på nytt. For å se sine nærmeste gå igjennom akkurat det du gjør nå. Er ferieturen fremdeles verdt det?


Det handler ikke om at du skal overleve korona. Det handler om å ikke smitte noen andre. De overlever ikke alltid. Tenk på dem. De syntes nok ikke ferieturen din var verdt det.

Tenk på dem som må pleie deg. Som er redd for at sykehusene skal fylles opp. Som er redde for å gå 12 timers skift hvor man ikke har tid til å sette seg ned. Som er redde for at sin avdeling må omdannes til intensivavdeling, og må pleie noen som er nær døden.

Vi har gjort det bra. Hele Europa gjør det bedre. Hvis du drar på ferie ikke ta ferie fra smittevern.

Vær så snill! Tenk på dem som ikke har noen valg, og på oss som må pleie deg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse