– Styrk og desentraliser fødselsomsorgen
Fødselsomsorgen skal styrkes, sier helseministeren. Det er nærmest for utrolig til å være sant. Jeg tillater meg inntil videre å være nøkternt avventende og ørlite grann skeptisk, skriver Aina Wendelborg.
De nærmere tretti årene jeg har vært jordmor, har jeg med fortvilelse opplevd en degradering av tilbudet til kvinner i fødsel. Nedleggelser av fødesteder, fødestuer og små fødeavdelinger. Denne sentraliseringen som feier over oss.
Det vanlige i distriktene nå er fødende på veien. I egen bil eller i ambulanser på humpete og svingete vinterveier.
Les også: – Fødsler under transport og uplanlagte fødsler i hjemmet øker
Verdighet tenker jeg ofte på, der jeg sitter ved siden av en fødende i to–tre timer i ambulansen, hvor hun er fastbundet til en hard båre og prøver å ta seg sammen, mens rier og oppkast holder det gående til vi må stoppe i veikanten og håpe på at dette er en frisk kvinne som kan forvente en normal fødsel og et friskt barn.
Meg bekjent er det ikke lov til å transportere storfe i fødsel! Alle som driver med husdyr, vet at en fødsel går best når det er fred og ro, i trygge omgivelser.
Verre jo større
Hva holder vi på med?
Stress er et ord jeg ofte hører fra fødende og jordmorkolleger. I alle stadier av prosessen er stress dessverre blitt vanlig. Stress er hemmende på alle disse mekanismene i kroppen, enten det handler om rier, smerter, morsmelk, amming og så videre.
Barsel er et eget kapittel. Kortere opphold er en del av nedskjæringene. Barselavdelingene er underbemannet, akkurat som fødeavdelingene, og kvinnene blir hjemsendt til en kommune med varierende eller ingen jordmorbemanning.
Amming er en av flere tiltak fra naturens side, men krever tid, ro og oppfølging i starten.
Dette er verre jo større fødeinstitusjonene er. Det er få som orker å stå i dette tempoet, med for få på vakt over tid. Noen blir syke av å behandle fødende på samlebånd.
Stress hemmer
Jordmødre vil være der for kvinnen, med tillit og den tiden den enkelte fødselen tar.
Dette er individuelt. Det vet en jordmor. Stress hemmer.
Dette ble levende beskrevet av Tegnehannes hjertesukk forleden.
Beslutningstakerne har laget en foretaksmodell som gir klingende mynt i kassa til fødeavdelingen når man griper inn, heller enn å la fødselen få utfolde seg naturlig.
Utfolde seg uforstyrret
Jeg har kjent på det selv! Det er deilig å kjenne at det funker, med ro, tillit, støtte fra jordmor og kjæreste/doula, bevegelsesmulighet, respekt, vann, mat, dempet lys, alt man trenger for den krevende jobben det er å føde et barn.
Det er ingen evidens for at en planlagt fødsel i en jordmorstyrt fødestue eller hjemme har økt risikoen for friske fødende.
Hvorfor satser vi ikke mer på dette? Sparer vi penger? En kortsiktig økonomisk gevinst, kan hende, men tvilsomt og utrolig uklokt.
Hjemmefødslene har vist meg naturens mangfold. Der griper man ikke inn unødvendig, da det alltid medfører en risiko og konsekvenser. Der må man la fødselen utfolde seg uforstyrret, innenfor trygge rammer. Dette kan til en viss grad overføres til fødeavdelingene.
Alt er mulig!
Er det kvinnekroppen eller systemet som ikke fungerer optimalt?
Styrk og desentraliser fødselsomsorgen. Ikke legg ned eller feriesteng tilbudene, den fødende har like stor rett til et godt tilbud selv om det er ferie.
En versjon av dette innlegget ble først publisert i Klassekampen 18. juli.
0 Kommentarer