fbpx – Kjære nyutdanna sykepleier: Vit at yrket du har valgt, blir bedre Hopp til hovedinnhold

– Kjære nyutdanna sykepleier: Vit at yrket du har valgt, blir bedre

Bildet viser en ung sykepleier som står med armene i kors foran en sykehusseng

Du vil møte uventa situasjoner, men etter hvert vil du være bedre forberedt og tryggere i dine valg. «Fake it till you make it», skriver Elin Bø Lunde.

Overgangen fra skolebenken og sykepleierstudent i praksis til hverdagen som nyutdanna sykepleier kan synes å være like bratt som en lang og hard fjelltur. En tur i bratt terreng hvor du plutselig trør i en myr, de nye skoene dine gir deg gnagsår, og du hadde litt for lite mat i nistepakken.

Plutselig er du alene om det sykepleiefaglige ansvaret for pasientene dine.

De første gangene du skal legge veneflon, og glemmer å fjerne staseslangen, uten praksisveilederen din stående bak ryggen din til å minne deg om å løsne stasen underveis i prosedyren.

Ingen praksisveileder som sjekker alle medisinene du har lagt, og planlagt å gi til pasienten. Bare du, ansvarlig sykepleier på vakt i bratt terreng.

Overraskelser

Den uventa myren er pasienten som plutselig fikk tung pust og måtte til CT. Du hadde ikke forventet dette og har ikke lagt det inn i timeplanen din for å komme i havn den dagen.

Når du har gjort det én gang, glemmer du det ikke.

En plutselig endring i pasienten din sin tilstand er vanskelig å forutse selv for den mest erfarne sykepleieren, men forskjellen på henne og på deg som er nyutdannet, er at hun vet at når pasienten skal til CT, skal den ha grønn veneflon og må væskes opp, og hun vet hvor hun skal ringe for å gjøre avtaler med radiografene.

Alle disse momentene kommer som overraskelser på deg. Hvordan kunne du vite dette? Det kunne du ikke, dette har du ikke lært på skolen, men når du har gjort det én gang, glemmer du det ikke.

Endringer i kurven

Gnagsårene fra de nye skoene er alt som kommer i veien for den planen du hadde lagt ved starten av vakten.

Du leser rapport og lager deg en god plan, en to do -liste. Plutselig meldes en ny pasient som du skal ta imot. Legen gjør endringer i kurven, og de medisinene du har lagt klar og planlagt å gi, må ryddes tilbake, før du finner frem de nye medisinene.

De nyordinerte medisinene finner du selvfølgelig ikke på medisinrommet, og apoteket har stengt for dagen. Du begynner å ringe rundt til andre avdelinger for å finne medisinene.

Trygg hos oss

Mens du jobber med dette, kommer datteren til en av dine andre pasienter og banker på vaktromdøren. Hun vil gjerne vite hvordan det går med moren, hva blodprøvene som er tatt i morges, viste, og hvorfor det planlegges CT av morens lunger.

Du har ikke lært på skolen hvordan du tolker blodprøver, hvorfor kreatin er høy og GFR lav. Du har heller ikke fått noen forklaring fra legen på hvorfor denne CT-en skal tas, og fordi du har en så enorm respekt for legen som fortalte deg at undersøkelsen var bestilt, våget du heller ikke spørre.

Pårørende er mennesker som alle andre.

Etter hvert vil du lære at pårørende er mennesker som alle andre. De er mennesker som er redde for sine nærmeste, og de trenger å vite at vi passer på deres mor.

«Moren din er trygg her hos oss, men akkurat hvorfor blodprøvene er som de er, kan legen svare best på.» Du kan avtale at legen skal ringe datteren i morgen.

Spis lunsj

For lite mat i nistepakken er at du hadde for mange arbeidsoppgaver, og at du med din mangel på erfaring ikke prioriterte å spise den lunsjen du hadde tatt med, og ender opp med å gå hjem fra vakt både sulten, tissetrengt og med et snev av dårlig samvittighet fordi du ikke fikk gjort alt som du hadde tenkt.

Når du har jobbet litt lenger, forstår du etter hvert at lunsj må prioriteres så langt det går. Hodet ditt og kroppen din fungerer bedre om så bare med en banan i magen.

Den dårlige samvittigheten kan vi alle kjenne på iblant, men etter hvert lærer du deg at avdelingen er døgnbemannet, og en ny sykepleier tar over de oppgavene du ikke har fått gjort, når hun kommer på vakt.

Verdens beste yrke

Så kjære nyutdanna sykepleier: Vit at yrket du har valgt, blir bedre.

Akkurat nå, i sommerjobben du har fått, hvor alle andre virker tryggere, mer erfarne og mer effektive enn deg, kan livet som sykepleier virke uoverkommelig. Men stol på meg: Det blir bedre. Du kommer til å bli tryggere, mer erfaren og jobbe mer effektivt.

Stol på meg: Det blir bedre.

Du må lese på det du ikke kan, tørre å stille spørsmål når du ikke forstår, lære av pårørende og ikke minst av pasienter, søke opp prosedyrer du ikke er trygg på, og bli med når en annen sykepleier skal utføre prosedyrer du ikke har gjort før.

Du vil møte uventa situasjoner, men etter hvert vil du være bedre forberedt og tryggere i dine valg. Du vil lære deg å bli trygg i rollen som sykepleier. Stå støtt i situasjoner hvor andre vakler.

«Fake it till you make it.» Vær du trygg, du har valgt verdens beste yrke.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse