fbpx – Unge sykepleiere blir fremdeles seksuelt trakassert Hopp til hovedinnhold

– Unge sykepleiere blir fremdeles seksuelt trakassert

Fremdeles oppgir sykepleiere at de opplever seksuell trakassering eller overgrep fra pasienter. Derfor har vi alle et ansvar for å si ifra hvis vi ser at noen blir utsatt for oppmerksomhet de eller vi ikke ønsker. 

I februar offentliggjorde Tidsskriftet «Sykepleien» en undersøkelse som viste at fire av ti yngre sykepleiere føler seg seksuelt trakassert på jobb av pasienter. Respondentene beskriver pasienter som onanerer åpenlyst, klår og ber om seksuelle tjenester. Verst er beskrivelsen fra dem som arbeider i offentlig, kommunal sektor.

Undersøkelsen beskriver også at andelen som varsler om seksuell trakassering har vært økende siden 2018. Dette forundrer meg ikke. Dessverre. Samtidig viser det kanskje en lavere terskel for å si fra. Om ikke annet er det ett steg i riktig retning.

Man skulle kanskje tro at kampanjen #metoo, som startet for noen år tilbake, hadde tilstrekkelig effekt. Det er ikke tilfellet, skal vi tro den nevnte undersøkelsen. Kanskje er vi mer bevisst på hva seksuell trakassering faktisk er? Jeg har mine tvil. Undersøkelsen bekrefter det faktum at vi nok fortsatt har en lang vei å gå.

«Sånn» er det

Jeg ble født på slutten av 1970-tallet. Som 16-åring fikk jeg stolt min første jobb i en butikk. Deretter ble det ulike jobber ved siden av skole og studier – i kiosk, på sykehjem, diverse institusjoner og i hotell- og restaurantbransjen. Ganske mange har sin jobbdebut i sistnevnte bransje.

Til en viss grad måtte man bare avfinne seg med at «sånn er det».

Da jeg var yngre, var dette en bransje som i stor grad var gjennomsyret av en kultur der overordnede i maktposisjoner kunne «ta for seg» av unge og uerfarne ansatte. Og det var «akseptert». Til en viss grad måtte man bare avfinne seg med at «sånn er det» å jobbe i denne bransjen. Akkurat som det yngre sykepleiere beskriver i undersøkelsen.

Mye er som før

Mange sykepleiere velger å ikke varsle fordi de anser det som en akseptert risiko å jobbe med enkelte pasient-/brukergrupper. Seriøst? Jeg «godtok» også et klaps på rumpa, sleivete kommentarer og den slags som fulgte med jobben. Noe vern fantes ikke. I alle fall var det ikke kjent for meg som var ny i «gamet». Jeg tror dessverre at mye er som før når det gjelder vern mot slike hendelser – både i omsorgsyrker og andre yrkesgrupper.

Tilbake til 90-tallet: Jeg var 16 år og fikk min lønn hver måned i en brun papirpose med klingende mynt og nystrøkne sedler. Lønna i butikken var ikke den aller beste, men det var mine egne opptjente penger. Penger jeg jobbet for selv, men de kom med en bismak.

Man skal ikke tie

Min sjef, den gangen, var mann og mye eldre enn meg. Når lønningsdagen kom, måtte jeg møte opp på hans kontor som var i 2. etasje i butikken. Han satt bak en stor eikepult, i en diger rød lærstol. Der satt han i sin nålestripete, blå dress og forlangte at jeg måtte sette meg på fanget hans før jeg kunne få lønningsposen.

Jeg grudde meg. Hver gang. Det var ekkelt og skammelig. Og jeg turte ikke si det til noen. Det var flaut, men jeg ville absolutt ikke risikere å miste jobben min. Dessuten var jo den skjulte, stilltiende holdningen at: «sånn må man regne med når man er jente og går på jobb i høye hæler og skjørt». 

Enten det er en pasient, sjefen eller en kollega som gjør slikt, er det uakseptabelt.

Jeg var jente, jeg var 16 år, og jeg måtte tie. Men man skal ikke det. Man skal aldri tie om noe sånt! Det er ikke slik introduksjonen til arbeidslivet skal være for en ung og usikker jente, eller gutt for den saks skyld. Ingen skal tillate seg å dra deg ned på fanget eller klapse deg på rumpa fordi du som sykepleier er i nærkontakt med pasienter. Enten det er en pasient, sjefen eller en kollega som gjør slikt, er det uakseptabelt. Tillitsbruddet er like stort uansett.

Opplevde uønsket oppmerksomhet

Som nyutdannet sykepleier på 23 år var jeg fortsatt usikker på meg selv. Mitt møte med helsevesenet var i hovedsak veldig fint, men også her opplevde jeg uønsket oppmerksomhet. Jeg opplevde å bli klapset på rumpa av pasienter både en og flere ganger.

I Sykepleiens undersøkelse vises det til sitater fra respondenter som beskriver hvordan de har blitt møtt når de har forsøkt å si ifra. «Det blir altfor ofte viftet vekk med at pasienten kan ikke noe for det, er syk og så videre, men det er med på å gjøre arbeidsdagen ekstra belastende». Jeg kan kjenne meg igjen i det.

Den uønskede oppmerksomheten fra pasienter som ikke var «ved sine fulle fem» var ikke den aller verste oppmerksomheten. Det verste var uønsket oppmerksomhet fra andre personer jeg anså som mine kolleger eller overordnede og som jeg hadde min fulle tillit til. Noen viste seg å være personer jeg ikke kunne stole på.

Vi har alle et ansvar

Ved ett tilfelle opplevde jeg at en av overlegene inviterte meg opp på sitt hotellrom da vi var på et seminar. Ikke en invitasjon jeg ønsket overhodet, men for ham var det en selvfølge at jeg dukket opp. «Jeg skjønner vel hva slags type kvinne du er» sa han til meg. Det lød mer som en ordre enn en invitasjon.

Jeg var blitt såpass «herdet» og tøff på den tiden at jeg fortalte det til noen av mine andre kvinnelige kollegaer som deltok på det samme seminaret. De gikk opp til hans hotellrom i samlet flokk, der han tilsynelatende satt og ventet på meg med døra på gløtt, oppknappet skjorte og med en flaske rødvin og to glass … Dagen etter så han ikke på meg, men da jeg spurte: «Fant du ut hva slags type kvinne jeg er?» ble han rasende. Siden fikk jeg være i fred. 

Som nyutdannet, ung og uerfaren er man ekstra sårbar og utsatt.

Min påstand er at slikt skjer fortsatt. Sykepleiens undersøkelse bekrefter at det skjer – fortsatt! Som nyutdannet, ung og uerfaren er man ekstra sårbar og utsatt.

Vi andre som er rundt de unge og uerfarne har et ansvar for å følge med. Vi har et ansvar for å si fra hvis vi ser at noen blir utsatt for oppmerksomhet de eller vi ikke ønsker.

Som Arnulf Øverland så kjent og godt sier det: «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.»

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse