fbpx Opplæring av voksne med akutt astma Hopp til hovedinnhold

Opplæring av voksne med akutt astma

Egenomsorg og opplæringstiltak er anbefalt og mye brukt i behandling av kronisk astma.

Likevel, til tross for stor utbredelse av tiltakene, er det mange voksne som rammes av akutte astmaanfall verden over. I flere land er det utarbeidet retningslinjer og veiledere for personer med astma som i stor grad gir opplæring i å ivareta egen omsorg og oppfølging. Det viser seg at det er vanskelig å få pasientene til å bruke slike veiledere og følge behandlingsplaner og råd. Forfatterne av en nylig oppdatert systematisk oversikt har vurdert effekten av opplæringstiltak til personer over 17 år som kommer til legevakt med akutt astmaanfall.

 

Hva sier forskningen?

Forfatterne fant 13 studier som hadde vurdert følgende tiltak som ble gitt i akuttsituasjon eller ved utskriving:

• 24 timers astma «hotline»

 • Undervisning fra spesialsykepleier (astmasykepleier eller akuttsykepleier)

• Informasjon, bruk av «home peak flow monitoring» og/ eller skriftlig «aksjonsplan»

Studiene viste at opplæringstiltakene reduserte antall framtidige sykehusinnleggelser for pasientene. Forskerne estimerte at ni personer trengte å gjennomgå opplæringstiltak for at én person skulle unngå sykehusinnleggelse. Men tiltakene påvirket ikke antall besøk til akuttavdeling/legevakt. Det var heller ikke forskjell mellom gruppene som fikk eller ikke fikk disse opplæringstiltakene når det gjaldt indikatorer på sykdommens alvorlighetsgrad eller på livskvalitet.

 

Hva er denne informasjonen basert på?

Forskere i Cochrane-samarbeidet har laget en ny oversikt over randomiserte studier som har undersøkt effekten av opplæringstiltak for akutt astma. Forskerne gjorde systematiske søk i flere forskningsdatabaser, og fant 13 studier med til sammen 2157 deltakere som de inkluderte i oversikten. Disse studiene var gjennomført i USA, England og Australia. Gjennomsnittlig oppfølgingstid var 7,4 måneder.

 

Skrevet av Liv Merete Reinar Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten

 

Kilde

Tapp S, Lasserson TJ, Rowe BH. Education interventions for adults who attend the emergency room for acute asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 3. Art. No.: CD003000. DOI: 10.1002/14651858.CD003000.pub2. Oppdatert 23. mars 2010.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse