fbpx Avslapningsteknikker mot depresjon Hopp til hovedinnhold

Avslapningsteknikker mot depresjon

Hvor effektivt er avslapningsøvelser for depresjon?

Avslapningsøvelser eller teknikker er bedre enn venteliste, ingen behandling eller minimal behandling, men ikke så effektivt som psykologisk behandling i form av kognitiv adferdterapi. Avslapningsøvelser reduserte selvrapporterte depressive symptomer rett etter behandling og etter flere måneder. Resultater hvor helsearbeider vurderte effekten var mindre klar. Avslapningsøvelser har potensial som en enkel førstelinjebehandling for depresjon. De som ikke responderer innen en viss tid bør bli tilbudt mer komplekse psykologiske behandlingsformer som kognitiv adferdsterapi. En stor begrensing i studiene skyldes hvordan utfall ble målt. Det var inkonsistens i effekt når avslapningsøvelser ble sammenliknet med medikamenter. Det var også få data tilgjengelig når avslapningsøvelser ble sammenliknet med alternativ komplementær behandling og livsstilsråd. Resultatene er basert på 15 studier med til sammen 791 deltakere. Mange mennesker kan ha negative holdninger til bruk av antidepressive medikamenter. Psykologiske tiltak er mer akseptable, men fordrer mye ressurser og utdanning. Tilfredsstillende psykologiske behandlingsformer som fordrer mindre opplæring trengs for å sikre at flere får tilgang til slik behandling. En potensiell behandlingsform av denne typen er avslapningsøvelser eller teknikker – en enkel psykologisk behandling som kan gis etter forholdsvis kort opplæring.

 

Cochrane systematisk oversikt. Jorm AF, Morgan AJ, Hetrick SE. Relaxation for depression. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 4. Art. No.: CD007142. DOI: 10.1002/14651858. CD007142.pub2.

 

Sammendrag er skrevet av Liv Merete Reinar ved Nasjonalt kunnskapssenter, basert på PEARLS (Practical Evidence About Real Life Situations) www.cochraneprimarycare. org

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse