fbpx Norske jødiske sykepleiere skjuler hvem de er Hopp til hovedinnhold

Norske jødiske sykepleiere skjuler hvem de er

Bildet viser norsk jødisk sykepleier som markerer støtte til gisler som sitter fanget i Gaza.

– Vi må gå stille i gangene, være tause og til tider være luft.

– Nei, å stå frem med navn ønsker jeg ikke. 

Det svarer norske jødiske sykepleiere som Sykepleien har vært i kontakt med de siste ukene.

Sykepleien kjenner identiteten til personene som er intervjuet i denne artikkelen. Vi har vært i kontakt med ti sykepleiere.

Men det har ikke lyktes Sykepleien å intervjue noen norske jødiske sykepleiere som vil stå frem med navn. Med ett unntak. 

Noen sa først ja til å stå frem med navn, men ombestemte seg etter å ha blitt overtalt av familien om ikke å bli identifisert. 

Flere begrunner det med at de er redde for at pasienter skal finne ut av deres jødiske bakgrunn og oppsøke dem privat.

Flere holder også en lav profil blant kollegene på jobb. De opplever det de selv beskriver som en til tider aggressiv antiisraelsk stemning i Norge. Da opplever de det vanskelig å fortelle at de er jøder. 

 

Professor: – Alvorlig

Torkel Brekke har skrevet boken «Ingen er uskyldig – antisemittisme på venstresiden», som kom ut for et par år siden. En større bok på engelsk om det samme utgis senere i år. 

Brekke er professor ved MF vitenskapelig høyskole og også ansatt i tankesmien Civita. 

At norske jødiske sykepleiere skjuler hvem de er på jobb og ikke ønsker å la seg intervjue med navn, bekrefter ifølge Brekke inntrykket av at jøder er en spesielt utsatt gruppe i Norge. Ansatte i helsesektoren må forstå at Norge har en antiisraelsk kultur som er svært spesiell sammenliknet med våre naboland, mener han. 

Denne kulturen kan ifølge professoren innimellom komme til uttrykk i rasisme og diskriminering. 

– Helsesektoren skal være nøytral, men dessverre kommer denne kulturen til uttrykk i slike episoder. Det er alvorlig. 

Bildet viser Torkel Brekke.
– ALVORLIG: Ansatte i helsesektoren må forstå at Norge har en antiisraelsk kultur som er svært spesiell sammenliknet med våre naboland, mener professor og forfatter Torkel Brekke. Foto: CF_Wesenberg/kolonihaven.no

 

Sykepleier: – Til tider være luft

Én sykepleier forteller: 

– Vi må gå stille i gangene, være tause og til tider være luft.

En annen sier:

– Vi skal tross alt leve med konsekvensene av å ha sagt noe om dette.

Sykepleieren utdyper:

– Jeg og flere av oss har kolleger som støtter Palestina åpent, vi har pasienter som er jødefiendtlige og vi har høflige kollegaer som på fritida uttrykker fiendtlige holdninger mot Israel. Det blir ikke bedre av at Sykepleierforbundet har tatt side i en kompleks konflikt. 

Norsk Sykepleierforbund svarer på kritikken lenger ned i saken. 

Men først:

7. oktober 2023

7. oktober 2023: Den palestinske islamistbevegelsen Hamas satte i gang det mest omfattende angrepet på Israel noensinne. Noen timer senere startet det israelske forsvaret luftangrep mot Gaza. 

Krigen mot Hamas har fått katastrofale følger for sivilbefolkningen. Den har kostet over 50 000 palestinere livet, ifølge de Hamas-kontrollerte helsemyndighetene. 

En norsk sykepleier med jødisk tilknytning var i Israel den 7. oktober sammen med familien. 

– En fjern slektning ble drept. I tillegg mistet en god venninne to barnebarn. De ble brutalt drept på Nova-festivalen samme dag, forteller sykepleieren.

– Ingen interesse

Hennes nærmeste familie kom seg hjem til Norge samme helg. Sykepleieren i slutten av 50-årene var på jobb i helsevesenet på Østlandet mandag morgen, etter angrepet. Hun har jobbet på samme arbeidssted i over 20 år.

– I timene og dagene etter angrepet var det ikke så mye å høre fra min arbeidsplass, verken da eller senere.

Det virket som om sykehuset ville unngå oppmerksomhet om det som skjedde mot israelere den 7. oktober, forteller sykepleieren.

– Så vidt jeg har sett, har arbeidsplassen aldri nevnt 7. oktober-angrepet med ett ord. De har ikke vist noen som helst interesse for det i det hele tatt. 

Hun forteller at et bilde tatt foran hovedinngangen der hun jobber, av helsepersonell med keffiyeh, for å støtte helsepersonell i Gaza, ble lagt ut på internsider på arbeidsplassen.

– Noen ansatte har i lengre tid gått med nøkkelbånd rundt halsen med «Free Gaza», noen har palestinske flagg på uniformen. Dette er ansatte som sitter i skranke og har direkte pasientkontakt. 

HR-direktør: Punktdemo ikke forankret i ledelsen

HR-direktøren på sykepleierens arbeidssted synes det er leit at sykepleieren føler hun ikke er fulgt godt nok opp av arbeidsstedet. HR-direktøren kjenner ikke til hvor på sykehuset den aktuelle sykepleieren jobber. 

– Vi bestreber oss på å være et inkluderende og ikke-diskriminerende sykehus.

HR-direktøren fremhever at sykehusets oppgave er å drive et godt sykehus for pasientene og å være en best mulig arbeidsplass for de ansatte. Når sykehuset engasjerer seg ut over deres primæroppgaver, er det for eksempel med bidrag til Leger Uten Grenser og Kirkens Nødhjelp eller ved å legge til rette for at ansatte kan engasjere seg i nødhjelp, forklarer HR-direktøren.

HR-direktøren understreker at sykehusets ledelse ikke uttaler seg i politiske debatter, om pågående kriger eller etter terrorhandlinger. 

– Punktdemonstrasjonen utenfor sykehuset var ikke forankret i ledelsen, men et spontant ansattinitiativ etter bombing av et sykehus på Gaza.

Skjuler identiteten på jobb

Den erfarne sykepleieren understreker at hun har gode kolleger på arbeidsplassen, som kjenner til situasjonen. Sykepleieren skjuler likevel sin tilknytning til Israel og hva hun står for.

– Jeg mener det er riktig å være nøytral. Pasientene skal være sikre på at jeg behandler alle likt. 

– Men det er stor forskjell på å være nøytral på jobb og å være redd for at pasienter finner ut av hvem du er. Jeg er redd for å bli gjenkjent, av pasienter.

– Bløffer om bakgrunnen

Sykepleien har også snakket med en sykepleier (33) som har jobbet tolv år på Oslo universitetssykehus. En del pasienter spør hvor hun er fra, ettersom hun har et uvanlig navn.

Hun er halvt israelsk, men det sier hun ikke lenger til pasientene. 

– Nå svarer jeg at jeg er fra Argentina, sier sykepleieren. Dermed unngår hun at det blir lange samtaler om politikk. 

Sykepleieren forteller at hun har avklart med lederen sin at det er i orden å bløffe om hvor hun er fra, for å bevare en god relasjon til pasienten.

– Hvorfor kan du ikke bare si at du er halvt israelsk?

– Det er ikke det at jeg er jødisk som er et problem, men en del pasienter har reagert veldig når jeg har nevnt at jeg kommer fra Israel. «Det landet finnes ikke», sa en til meg. En annen lot som om han måtte kaste opp. 

– Det kan jo være sårende å høre sånne kommentarer, og det er jo ikke så kult å måtte skjule hvem jeg egentlig er. For jeg er stolt av hvor jeg kommer fra.

Mener NSF har tatt parti

Flere av de norske jødiske sykepleierne som Sykepleien har vært i kontakt med, er skuffet over forbundet de tilhører. De mener fagforbundet har vært ensidige og tatt parti for én part i konflikten.

Én sier:

– Jeg har vurdert å melde meg ut, for jeg opplever at forbundet har tatt stilling i en kompleks konflikt, ofte med påstand mot påstand. Det mener jeg er utenfor deres mandat.

En annen sier:

– Grunnen til at jeg ikke har meldt meg ut ennå, er at jeg vel ikke har et reelt alternativ, og at jeg ønsker å beholde bank- og forsikringsavtalene.

Sykepleieren med over 20 års erfaring på Østlandet reagerer på at Norsk Sykepleierforbund har gitt det hun mener er store beløp til hjelpeorganisasjoner i Gaza. 

– Dette uten å nevne et ord om det som kommer frem i pressen i andre land, nemlig at Hamas sikrer seg mye av nødhjelpen og tar kontroll over hjelpesendinger som kommer inn i Gaza. 

– Hva er galt med å støtte sivile ofre?

– Alle sykepleiere er imot at helseinstitusjoner, helsearbeidere eller sivile skal være mål i krig og konflikt. Det er selvsagt. 

Men sykepleieren savner et engasjement fra forbundet sitt også for de israelske ofrene – og nevner gislene fra Israel spesielt.

– Det som skjedde den 7. oktober inne i Israel, er noe man må kunne snakke om.

Hun mener Sykepleierforbundet er partisk i konflikten. Konflikten er mer nyansert enn det som kommer frem i norske medier, påpeker hun. 

Hun trekker blant annet frem at israelske helsearbeidere i flere år har jobbet med befolkningen i Gaza og stått for vaksinering av befolkningen inne i Gaza.

– Dette kunne Sykepleierforbundet nevnt.

NSF: – Ingen motsetning

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund opplyser til Sykepleien at når forbundet har donert solidaritetsmidler, har disse midlene blitt gitt til norske NGO-er som driver humanitært arbeid.

– Når vi gir økonomisk støtte til humanitære organisasjoner, kan vi ikke øremerke midlene til spesifikke tiltak innenfor en pågående internasjonal operasjon, poengterer Larsen.

Alternativet ville ifølge NSF-lederen vært å avstå fra både økonomisk støtte og å innta et politisk ståsted til den kritiske humanitære situasjonen.

– Det er ingen motsetning mellom å støtte humanitære organisasjoner som jobber for liv og helse i Gaza og på Vestbredden, samtidig som vi anerkjenner og tar hensyn til sikkerheten og situasjonen for israelske borgere og sivile, sier hun.

– Vi forstår at noen medlemmer med jødisk bakgrunn i NSF kan kjenne på dette, og vi tar deres opplevelser på alvor. 

Larsen understreker at det er viktig for forbundet at alle medlemmer føler seg ivaretatt. 

– NSF støtter ikke militære handlinger eller politiske regimer. Vi støtter humanitær innsats og helsearbeidere uavhengig av hvor de befinner seg.

Bare positivt

Sykepleier Astrid Salvesen Shwartz har en helt annen erfaring enn de andre norske, jødiske sykepleierne vi har snakket med.

Shwartz har ingen problemer med å stå frem med navn. Hun er dermed unntaket. 

– Det er trist og skremmende at norske jødiske sykepleiere opplever at de må skjule hvem de er. Kanskje det er geografiske forskjeller her? undrer hun.

Shwartz er fra Farsund – «midt i bibelbeltet», som hun sier.

Hun forteller at hun aldri har opplevd en eneste negativ episode på jobb på grunn av sin bakgrunn. Heller det motsatte.

– Jeg har jobbet med palestinere, syrere og andre fra Midtøsten. Jeg har bare positivt å si om kollegene mine og pasientene, sier Shwartz.

Sykepleier Astrid Salvesen Shwartz

8 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Kjersti

Sykepleier
2 days 2 hours siden

Er barn i Gaza ble filmet mens han skrek at det er Hamas som plager dem ikke Israel. Hamas stjeler også nødhjelpen og selger den dyrt til Gaza befolkningen og pengene brukes til terror og tuneller og angrep på sivie. Dette er ikke to sider som norske media ser ut til å tro! Nazisme og Hamasisme er to sider av samme sak! Avslør og stopp 🛑 Berg Norge 🇳🇴 ‼️

Ricky

Spl
1 day 20 hours siden

håpes din menneskesyn gjør att du ikke klarer utdanningen, skulle ikke føle meg trygg som jødisk pasient eller kollega hos deg

Ragnhild Synnøve Frigstad

Sykepleier
1 day 21 hours siden

Jeg har lenge vært frustrert over å være medlem av et forbund som uten tvil synes å å ha valgt palestinsk side. Forbundet bør være politisk uavhengig og ikke drive denne type politikk. Jeg skjønner godt at jødiske sykepleiere ikke ønsker å vedkjenne seg sin identitet. Det har dessverre blitt slik at man ikke engang kan mene/tenke noe annet enn venstresiden og journalistikken( Dagbladet, VG, NRK og TV 2), for da blir det «bråk». Den norske befolkningen blir daglig matet med antiisraelsk propaganda. Dette skaper urettferdig fiendtlighet mot jødene.

Alfredo Barbuti

Sykepleier
1 day 20 hours siden

Når folk ser på media i Norge og i andre land i Vesten er det ikke rart at antisemittisme vekkes opp. De viser virkeligheten bare fra den ene siden (ofte fra Hamas, en terrorgruppen som regjerer i Palestina, som har all grunn til å lyve om fakta: Islam tillater løgn når det er ment til å forsvare jihad, og Allah selv beskriver seg selv i Koranen som den beste bedrager (Koran 3:54). Det er mange og større grupper mennesker som er rammet av krigen (se for eks det som foregår i Afrika), mange sivile som blir undertrykt av deres regime, og mange Kristne som blir forfulgt pga deres religion, men fokuset står fast på det som skjer i Gaza, dag etter dag.
Antisemittisme er veldig sterk i verden, i dag også. Når min bestefar var ung fortalte de katolske prestene i kirken at Jødene var slemme fordi de drepte Jesus. De samme prestene fortalte dessverre ikke at Jesus, Maria, Apostlene og de første Kristne var også Jøder. Så, hvis alle jødene slemme, da er det også Jesus, Maria, Johannes, Peter, Markus osv slemme, for å ikke snakke om selve Gud som er Israels Far. Det som er urovekkende er at de gruppene som er opptatt av Kvinner og de kjeve (som i Palestina er undertrykket og mishandlet av deres regime, mens i Israel er behandlet som alle de andre innbyggerne) kritiserer bare alt det som Israel gjør og de velger å ikke se alt det som Hamas gjør mot Israel og mot Palestinerne. Jeg tror at grunnen av økende antisemittisme i Vesten i dag er forårsaket av den kjeve beskrivelsen av virkeligheten fra media sin side og ofte fra politikere også.

Terje Årsvoll Olsen

Førstelektor
1 day 17 hours siden

Ingen skal måtte skjule sin identitet. Samtidig må det være lov å kritisere både Israel og Hamas uten å bli beskyldt for å hate jøder eller palestinere. Jeg er ikke ansvarlig for at Norge sendte bombefly mot Libya særlig ikke hvis jeg ikke gav min stemme til regjeringen som vedtok dette. Jøder over hele verden skal ikke straffes for den israelske regjeringen sine handlinger, men det bør gjelde det palestinske folk også. Den uproporsjonale «forsvaringen» Israel holder på med fordømmes og bør behandles som den krigsforbryteren det er. Men alle jøder er ikke ansvarlig for dette.

Nicola

Sykepleier
1 day 11 hours siden

Bra at dette blir belyst. Veldig trist at jødiske sykepleiere ikke tør å stå frem offentlig (med unntak av hun ene), men dette er ikke så rart med tanke på hvor antisemittisk Norge har blitt. De har i alle fall min fulle støtte ❤️

Helle Thygesen

Psykiatrisk sykepleier
22 hours 1 min siden

Det er med stor bekymring å lese at sykepleiere « lister» seg rundt med sin identitet i norske helseinstitusjoner.
Ingen, enten de er buddhister, muslimer,hinduer,jøder, katolikker, bahaier, eller av andre religioner/ skal måtte fronte eller konfronteres av pasienter for sitt livssyn, det er ikke noe som skal debatteres med pasienter.Ei heller statsborgerskap har noe som helst med pasientbehandlingen å gjøre. Ledere på gjøre dette syleklart for pasienter som prøver å gjøre dette til et tema. Ikke gå med på å la sine ansatte til å lyve om bakgrunn.Pasienter som spør vennlig, kan høflig avvises. Pasienter som utsetter jødiske eller feks « mørkhudede» mennesker må rett og slett konfronteres med at det er uakseptabelt. Vi har russisk helsepersonell som har vært i landet lenge og deres opprinnelses land er i krig med et land vi støtter. Vi tar det ikke ut på dem og nå må vi passe oss for i en urolig verden å ikke trekke de inn i sykehusrommet. Og ikke har monopol på offerrollen husk det.
I min hverdag på en psykiatrisk avdeling har vi mange flyktninge og ansatte hvis land har vært i krig og konflikt med hverandre. Her er dette overhode ikke relevant for pasient behandlingen, og slik forblir det, selvom helsepersonell og pasienter på utsiden protesterer mot krigsforbrytelser, og stater som bomber sykehus.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse