fbpx Sykefravær: Ber ansatte ringe to ganger daglig Hopp til hovedinnhold

Sykefravær: Ber ansatte ringe to ganger daglig

Fredrikstad

Ingen indikasjoner på at reelt syke føler seg presset til å gå på jobb, hevder leder.

Fredrikstad kommune har den siste tiden satt inn nye tiltak for å få ned sykefraværet i blant annet seksjon for helse.

Dette innebærer tettere oppfølging av ansatte, og i enkelte virksomheter har man to telefonsamtaler daglig med dem som har sykefravær, melder Fredriksstad Blad.

– Det aller viktigste er at det har vært en så stor tydelighet fra kommuneledelsen på at høyt sykefravær skal prioriteres, sier virksomhetsleder personal og lønn i kommunen, Erik Eriksen, til avisa.

– Vi har hjulpet og veiledet lederne om hvordan de skal følge opp ansatte.

Ikke snakk om kontroll

På spørsmål fra avisa om folk som er syke føler de må gå på jobb, svarer Eriksen slik:

– Vi har ikke indikasjoner på det, nei.

Virksomhetslederen understreker overfor Fredriksstad Blad at det ikke er snakk om kontroll av om de ansatte virkelig er syke.

– Det er ikke det som fører til resultatene. Vi vet derimot at det er et kjempestort potensial ved tilrettelegging og tilpassing – at vi kan få folk tilbake så fort som mulig, om enn i en mindre stilling og funksjon.

NSF: – Må se på hvert enkelt tilfelle

– Arbeidsmiljøet er ikke tjent med en slik ordning hvis ansatte opplever det som kontrollerende.

Det sier hovedtillitsvalgt og nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) Fredrikstad, Maria Rugland, til Sykepleien.

Hun avviser ikke at slik oppfølging på telefon likevel kan ha noe for seg, dersom det gjøres riktig.

– Vi er opptatt av at dette ikke skal være en generell ordning for alle ansatte, men at arbeidsgiver må se på hvert enkelt tilfelle og gå i dialog om hva som er behovet for oppfølging.

Hensikten skal være å forebygge sykefravær og bidra til at den ansatte føler seg ivaretatt – ikke å fylle et kontrollbehov fra arbeidsgiver
Maria Rugland, nestleder NSF Fredrikstad

Rugland mener det kan slå uheldig ut hvis arbeidsgiver ikke tilrettelegger godt nok, og at den ansatte likevel må ringe flere ganger i løpet av dagen.

– I et tilfelle holder det kanskje med å ringe én gang, og i et annet kan det være greit med oppfølging senere samme dag etter en vurdering i samråd med den som er syk, sier hun.

– Vi må jobbe aktivt med oppfølging av ansatte som er syke, men hensikten skal være å forebygge sykefravær og bidra til at den ansatte føler seg ivaretatt – ikke å fylle et kontrollbehov fra arbeidsgiver.

Høy belastning

Ifølge Rugland er NSF i utgangspunktet positive til at arbeidsgiver er opptatt av tidlig innsats og forebygging av sykefravær. 

Samtidig er forbundet opptatt av at man ser på hva som forårsaker sykefravær.

Rugland forteller at de får tilbakemeldinger fra ansatte om høy fysisk og emosjonell belastning i arbeidet.

– Dette er noe vi ønsker dialog med arbeidsgiver om, og vi er tydelige på at vi må ta høyde for sykefravær i turnus- og bemanningsplaner. Dette er krevende i en kommune som har store innsparingskrav på over 300 millioner kroner.

Ser nedgang

Pilene for sykefravær i Fredrikstad har pekt i feil retning de siste årene, og tett oppfølging av ansatte har vært en nøkkelstrategi for å snu tendensen.

Nå kan kommunen vise til en nedgang i sykefraværet – fra 12 prosent i februar 2024 til 11,2 prosent samme måned i inneværende år.

– Det er snakk om en markant nedgang i to måneder som potensielt er ganske like, sier virksomhetsleder Eriksen til Fredriksstad Blad.

– Vi synes dette er en interessant og positiv utvikling.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse