Norge skiller seg ut med høyt sykefravær etter pandemien
Selv om Norge lenge har hatt høyere sykefravær enn nabolandene, var forskjellen blitt enda større i fjor.
I fjor var sykefraværet her til lands fremdeles på et høyere nivå enn før pandemien, viser den offisielle sykefraværsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå.
Rekordtall
Fra 2011 til 2019 har sykefraværet vært stabilt, men det økte etter pandemien, før det nådde en topp i 2022. Nedgangen i fjor var svært liten, og i løpet av perioden april, mai og juni nådde det nok en ny topp.
Som Sykepleien har skrevet om tidligere, ser vi nå de høyeste fraværstallene på 15 år. Helsetjenesten utmerker seg i negativ forstand med et sykefravær på ti prosent.
Norge er ikke alene
– Sykefraværstallene som ble publisert denne uken, viser at Norge fortsetter å ha et høyt sykefravær, fire år etter at koronapandemien inntraff, sier seniorrådgiver Erik Horgen i SSB.
Han sier at det er det lange sykefraværet som har størst betydning for det totale fraværet. Han viser til at hele ni av de om lag elleve millionene tapte dagsverkene er legemeldte sykefravær.
Tallene fortsetter å stige i Norge
Arbeidskraftundersøkelser fra andre land viser at Norge ikke er alene om å ha hatt et høyt sykefravær i perioden 2020 til 2023, men at få andre europeiske land nådde toppen i 2022 og 2023. I de fleste andre land fikk de en tydelig nedgang i fjor eller tidligere, ifølge Horgen.
Koster flesk
Det ble utbetalt sykepenger for 10,2 millioner dager i andre kvartal i år. Det er en økning på 7,1 prosent fra samme periode i fjor.
Antall sykepengetilfeller er omtrent 290 000 i perioden april, mai og juni, og det er en økning på 3,5 prosent fra samme periode i fjor, ifølge tall fra Nav.
Antall sykepengedager har økt mest for personer med psykiske lidelser. Sammenlignet med andre kvartal i fjor, økte antall sykepengedager med 14 prosent og antall sykepengetilfeller med 10,1 prosent. Den prosentvise økningen her er omtrent lik mellom kvinner og menn.
Kvinner er sykest
Kvinner står for rundt 60 prosent av sykepengedagene og sykepengetilfellene. Det er omtrent slik det også var i samme periode i fjor.
Helse- og sosialtjenester er den næringen som står for den største andelen av både antall sykepengedager og -tilfeller, med 27 prosent.
4,2 prosent av alle sykefraværstilfellene i andre kvartal tilhørte personer som har brukt opp sykepengerettighetene sine. Antall sykepengetilfeller hvor sykepengerettighetene er brukt opp, har økt fra om lag 11.400 i fjor til 12.300 i år. Dette er en økning på 7,8 prosent.
Nav påpeker at utviklingen i sykepengetallene påvirkes av saksbehandlingstid og restanser på sykepengeområdet i etaten, og at tallene må ses i sammenheng med dette.
0 Kommentarer