fbpx Kvinner i Afghanistan forbys å ta helseutdannelse Hopp til hovedinnhold

Kvinner i Afghanistan forbys å ta helseutdannelse

Bilde av soldat foran rekke av kvinner i Afghanistan

Taliban forbyr afghanske kvinner å ta helseutdanning. Det er en katastrofe for det afghanske helsevesenet, mener Afghanistankomiteen og Leger Uten Grenser.

Afghanistan har store helseutfordringer, blant annet har landet en av verdens høyeste mor- og spedbarnsdødelighet. Likevel har Taliban gitt muntlige ordre om at helseutdanning for kvinner skal opphøre – inntil videre.

– Dette er et stort slag mot afghanske kvinner. Om vedtaket ikke omgjøres, kommer dette til å bli en katastrofe, sier generalsekretær Liv Kjølseth i Den norske Afghanistankomiteen (NAC).

Vedtaket rammer Afghanistankomiteen veldig hardt, ifølge Kjølseth.

– Men viktigere, vedtaket rammer de kvinnelige studentene som er bedt om å avslutte studieløpet og dra hjem. Og – ikke minst vil det, på sikt, ramme det afghanske helsevesenet, understreker Kjølseth i en kommentar til NTB.

Afghanistankomiteen mener at beslutningen uunngåelig vil føre til en økning i gapet mellom urbane og rurale områder når det gjelder tilgang til kvalitetshelsetjenester.

Fare for folkehelsen

Leger Uten Grenser mener forbudet vil få store konsekvenser for kvinnehelsen i landet.

– Mangelen på kvinnelige helsearbeidere påvirker allerede helsetilbudet i Afghanistan. Nye begrensninger vil ytterligere strupe tilgangen til profesjonelle helsetjenester og utgjør en fare for tilgjengeligheten i framtiden, understreker organisasjonen.

Bilde kvinnelige studenter i Kabul

35 000 kvinnelige studenter

Ifølge en kilde i det afghanske helsedepartementet er det for øyeblikket 35.000 kvinnelige studenter ved rundt 10 offentlige og over 150 private institutter, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ved fullførte studier får man diplom i toårige fag som sykepleier, jordmor, tannpleier og laboratoriearbeider.

Den norske Afghanistankomiteen driver opptrening av 588 kvinner ved institutter drevet i samarbeid med helsedepartementet. NAC er blitt muntlig informert om at klassene er «midlertidig suspendert».

Kjølseth sier at NAC skal gjøre så mye de kan, så lenge de kan, for å støtte afghanske kvinner og jenter.

– Vi må vurdere hvordan vi på ulike måter kan bistå studentene. Vi ser konstant etter løsninger og mulighetsrom, sier Kjølseth.

Drømmen er knust

For Saja, som studerer ved et helseinstitutt i Kabul, er sykepleierutdanningen hennes siste mulighet til å få en meningsfull yrkeskarriere.

Nå ser det ut til at Taliban-regjeringen igjen har knust hennes ambisjoner og håp for framtiden. Hun var tidligere universitetsstudent, men ble kastet ut etter at Taliban nedla forbud for kvinnelige studenter på nyåret 2022.

– Nå føler jeg at jeg gjenopplever det samme marerittet, sier hun til AFP.

Ingen offisiell kommentar

Myndighetene hadde tirsdag ennå ikke gitt noen offisiell kommentar til det nye forbudet, som er bekreftet av flere kilder, ifølge AFP. Myndighetene har heller ikke svart på de mange fordømmelsene og oppfordringene om å reversere beslutningen.

– Dette var mitt siste håp om å gjøre noe, om å bli noe, sier Saja, som ikke er hennes virkelige navn.

– Alt blir tatt fra oss, og den eneste grunnen er at vi er jenter, fortviler hun. Saja mener det blir sett på som en forbrytelse å være jente i Afghanistan i dag.

Stor forvirring

Flere direktører og ansatte ved helsesentre har fortalt at de nylig er blitt muntlig informert om ordren, utstedt av Talibans øverste leder og formidlet muntlig av helsedepartementet. De er blitt bedt om å utvise kvinnelige studenter – inntil videre.

Institutter over hele landet har fått fra noen få dager til litt over en uke på seg til å organisere avsluttende eksamener. Men uten noen klar kunngjøring eller dokument som presiserer hva reglene er, råder forvirringen ved institusjonene.

Noen forteller at de vil fortsette som normalt fram til de får en skriftlig ordre. Andre læringssteder stengte umiddelbart eller framskyndet eksamener før de stengte. Andre igjen ville ikke kommentere saken fordi de var blitt advart mot å snakke med mediene.

Eksamensrush

– Alle er forvirret, og ingen vet hva som virkelig skjer, forteller Saja, som går på sitt første år ved et privat institutt.

– Men selv om vi fullførte våre eksamener for noen måneder siden, har vi plutselig fått to eller tre eksamener hver dag nå.

En direktør ved et privat institutt i Kabul sier at de har mottatt mange bekymrede meldinger fra studenter og lærere som ønsker å vite hva som foregår. Mange spør om det noe håp om å fortsette, forteller direktøren ved instituttet som har 1100 studenter, hvorav 700 er kvinner.

Bilde av kvinnelig afghansk helsearbeider

Offentlige institutter?

– Den muntlige beskjeden må tas like alvorlig som et skriftlig dokument, sier NACs landdirektør, Terje Magnussøn Watterdal til AFP.

Han mener imidlertid at det er mange høyt oppe i den nåværende regjeringen som er ganske kritisk til denne avgjørelsen. Han håper derfor, i det minste, at offentlige institutter vil bli gjenåpnet for kvinner.

Jordmorstudenter har ofte et spesielt kall, ifølge Watterdal.

– Så mange av disse unge kvinnene har blitt motivert til å bli jordmødre fordi de har mistet en mor, en tante eller en søster under fødsel, sier den norske bistandsarbeideren.

Små protester rundt om

Små protester har blitt holdt i ulike deler av landet, ifølge kilder og bilder som er spredt i sosiale medier.

Assal, en annen student som også bruker et pseudonym, mottok et hastediplom i forrige uke. Hun bærer stadig et lite håp om at hun kan finne en jobb selv om mulighetene for kvinner blir stadig mer begrenset.

– Jeg ønsket å praktisere medisin og studere videre, forteller den 20 år gamle kvinnen til AFP.

– De hadde allerede tatt nesten alt fra oss. Neste ting er at vi ikke engang vil få lov til å puste, sier hun dystert.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse