Lover ny demensplan: – Altfor ofte følger ingen med på hvordan de har det
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) lover en ny demensplan når den nåværende går ut i 2025. Nasjonalforeningen påpeker blant annet ulik oppfølging i kommunene i dag.
Regjeringens plan for bedre demensomsorg går ut i 2025. Nå har helseminister Jan Christian Vestre (Ap) lovet en ny.
Da Vestre mandag møtte Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres erfaringspanel, lovet han dem å sette i gang arbeidet med en ny demensplan.
Trenger innspill
Helseministeren sa at han trenger deres innspill for å vurdere hva som bør vektlegges i det videre arbeidet.
– Med stadig flere eldre vil også flere få demens i årene fremover. Dette berører oss som samfunn. Derfor trenger vi en ny demensplan.
Har fått med seg viktige råd
Nasjonalforeningens erfaringspanel består av personer med demenssykdommer og deres pårørende, som gir råd til foreningens arbeid.
– Vi er glade for at helse- og omsorgsministeren har lyttet til oss og nå setter i gang arbeidet med en fjerde demensplan. I dag har han fått med seg viktige råd på veien av mennesker som selv har demens, sier kommunikasjonssjef Randi Kiil i Nasjonalforeningen til NTB.
Hun legger til at planer ikke kan lages om demenssyke – de må lages med dem.
Nye legemidler
Vestre sier han nå jobber med å gjennomgå forrige plan og trekker blant annet fram at mulige nye legemidler må kunne innlemmes i planene.
– Vi må jobbe godt med å ramme inn bruk av nye legemidler, og det er veldig spennende at EMA tidligere denne måneden for første gang på 20 år godkjente et nytt legemiddel mot Alzheimer.
Tilbudet i kommunene er varierende
Det har tidligere vært tre demensplaner, hvorav den siste var for perioden 2021 til 2025. Mange kommuner jobber godt i henhold til dagens plan, men tilbudet for pasientene er varierende, ifølge Kiil.
– Vi ser for eksempel altfor ofte at tjenester til hjemmeboende mennesker med demens er organisert slik at ingen i praksis følger med på hvordan personen med demens har det, og hvordan funksjonsnivået endrer seg, sier hun.
1 Kommentarer
Inger Synnøvedatter
,Min ektefelle og jeg lever 24/7 med alzheimers, og det har vi gjort i 6 år. Vi som med nitidig daglig innsats holder oss fysisk friske, faller utenfor alle tiltak. Dagsentertilbud til fysisk friske over 70 år finnes ikke. Vi blir henvist til å sitte bak rullator med 90-åringer. Dessuten er dagsentertilbudet kun tilpasset den syke, ikke pårørende. Hva skal man med 3 timers avlastning når man trenger opp mot hele dagen for å som pårørende har nytte av avlastningen? Det som virkelig kunne ha hjulpet var avlastning fra morgen til sen ettermiddag/kveld.
Jeg skriver med vilje «Vi», for å leve 24/7 med en med alzheimers år ut og år inn blir et «Vi» enten man vil eller ei.
Det hadde vært vidunderlig om disse som lager planer tok seg en prat med oss som faller utenfor alle stoler. Hilsen pensjonert sykepleier.