Selvmord: 80 millioner kroner utbetalt i erstatning de siste årene
Norsk pasientskadeerstatning har gitt erstatning i 111 saker som gjelder selvmord og selvmordsforsøk i perioden 2019–2023.
Erstatningssakene gjelder personer som fikk eller hadde fått behandling i psykiatrien.
Høy risiko
Av alle som døde av selvmord i Norge mellom 2010 og 2020, hadde 45 prosent vært i kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus det siste året før de døde. 36,8 prosent hadde kontakt med tjenestene de siste 90 dagene før selvmordet. Flere kvinner enn menn hadde vært i kontakt med disse tjenestene.
Det viser tall fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling
Flest menn
Statistikken viser at det de siste fem årene er utbetalt 80 millioner kroner i erstatning i de 111 sakene som fikk medhold. Totalt har NPE behandlet 237 saker i perioden. 126 saker endte med avslag.
– Begrunnelsen for medhold er i flesteparten av de 111 sakene at det var svikt ved vurdering av selvmordsrisiko, at pasienten ikke skulle vært utskrevet eller fått innvilget permisjon, og at det var mangelfull sikring, overvåkning eller tilsyn, skriver NPE i en pressemelding.
80 prosent av sakene gjelder selvmord og 20 prosent selvmordsforsøk.
Flere menn enn kvinner tar sitt eget liv. Også i tallene fra NPE er det litt flere menn enn kvinner i statistikken. 53 prosent av sakene deres gjaldt menn, 47 prosent handlet om kvinner. Gjennomsnittsalderen var 42 år.
I flesteparten av de 126 sakene som fikk avslag, begrunnes avslaget med at det ikke har vært svikt i oppfølgingen og behandlingen ut ifra symptomer og funn – eller at det ikke var grunnlag for tvang.
Case: Selvmordet kunne vært unngått
For å gi et innblikk i hvordan NPE vurderer sine saker, publiserer de anonymiserte caser som illustrerer hva som skal til for å få medhold og avslag. Her er eksempel på en sak hvor pårørende fikk medhold:
En kvinne tok sitt eget liv under opphold på psykiatrisk avdeling. De etterlatte søkte om erstatning. De mente at hun ikke fikk tilstrekkelig tilsyn ut ifra hennes høye selvmordsrisiko.
Kvinnen hadde i lang tid hatt problemer med rus, psykisk sykdom og sterke smerter. Hun ble innlagt etter et alvorlig forsøk på forgiftning og selvskading. Etter en periode på akuttpsykiatrisk avdeling ble hun overflyttet til et distriktspsykiatrisk senter. Hun var sterkt deprimert og tok livet sitt noen få dager etter at hun ble overflyttet.
En sakkyndig spesialist i psykiatri vurderte saken.
– Vi mente at behandlingen og oppfølgingen i psykiatrisk avdeling ikke var i tråd med god medisinsk praksis. I vurderingen la vi til grunn at det ikke ble igangsatt tilstrekkelig tilsyn med tanke på kvinnens høye selvmordsrisiko. Selvmordet kunne mest sannsynlig vært avverget med en beskyttende behandlingsplan og kontinuerlig tilsyn, skriver NPE.
Case: Selvmord under frivillig oppfølging
Under kan du lese et kort sammendrag fra en sak hvor pasientens pårørende fikk avslag:
En kvinne tok livet sitt mens hun var under oppfølging av fastlege og psykiatrisk sykepleier. De etterlatte søkte om erstatning fordi de mente at kvinnen ikke ville tatt livet sitt hvis hun hadde fått tettere oppfølging.
Kvinnen hadde tidligere vært innlagt ved en psykiatrisk avdeling på grunn av økende depressive symptomer, alkoholproblemer og risiko for selvmord. Hun ble utskrevet etter en uke fordi sykehuset mente det ikke lenger var fare for selvmord.
Fordi kvinnen ville ha oppfølging nærmere hjemmet, ble hun fulgt opp av fastlegen. Hun hadde også oppfølgingssamtaler ved Distriktspsykiatrisk senter (DPS), men man fant ikke grunnlag for mer enn to samtaler. Ved siste samtale med fastlegen følte hun seg bedre og sa at hun ville ta kontakt hvis hun trengte det.
Hun hadde kontakt med en psykiatrisk sykepleier, men hun uteble fra noen av disse samtalene. Noen måneder etter siste kontakt med legen tok hun sitt eget liv.
En sakkyndig spesialist i psykiatri vurderte saken for NPE.
– Vi mente at kvinnen ble behandlet og tatt hånd om på en faglig forsvarlig måte. All behandling var basert på frivillighet, og det var heller ikke grunnlag for tvang. Selvmordet syntes å ha kommet uventet og overraskende. Det var ikke opplysninger i saken som tilsa at selvmordet mest sannsynlig kunne vært avverget med andre tiltak eller tvang.
0 Kommentarer