fbpx Helseministeren på sykepleiernes medlemsmøte: – Jeg gleder meg til å legge frem statsbudsjettet Hopp til hovedinnhold

Helseministeren: – Jeg gleder meg til å legge frem statsbudsjettet

Bildet viser Rune Hallingstad Lill Sverresdatter larsen og Jan Christian Vestre

Helseminister Jan Christian Vestre møtte opp på sykepleiernes medlemsmøte fredag. Med seg tilbake til regjeringskvartalet fikk han en bunke med tips og råd fra sykepleierne ute i tjenesten.

– Jeg har lovet at jeg ikke skal røpe noe av det som kommer i budsjettet som snart skal legges frem. Jeg skulle ønske jeg kunne, men jeg gleder meg, sa helseminister Jan Christian Vestre da han stilte opp på NSFs medlemsmøte i dag, fredag 20. september.

Han delte podiet med NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, mens NSFs generalsekretær, Rune Hallingstad, ledet møtet.

Larsen bet seg merke i Vestres uttalelse.

– En helseminister som gleder seg til å legge frem et budsjett… Det må bety at det kommer noen penger, sa hun.

– Det var dine ord, parerte Vestre.

Noen av NSFs medlemmer hadde møtt opp for å gi helseministeren råd om hva som skal til for å «redde» helsetjenesten.

Råd fra sykepleierne

Mange sykepleiere hadde sendt inn spørsmål og råd til Vestre i forkant av møtet.

Vi fikk høre om Kristine som bare noen måneder ute i jobb etter fullført utdanning, er usikker på om hun blir værende særlig lenge. Belastningen ved å hele tiden føle på å ikke strekke til, tærer allerede.

– Dette er historier jeg har hørt mange av. Vi jobber sammen med tiltak som skal gjøre det lettere å rekruttere og beholde de som allerede er der, sa Vestre.

– Stikkord: God ledelse

Han viste til at god ledelse er et stikkord, og fortalte en historie fra kirurgisk barnepost ved Rikshospitalet.

– Her har de jobbet systematisk. De har fått sykefraværet ned fra over 20 prosent, ned til 6,5 prosent. De har skolert sine ledere, tilpasset turnuser og følger opp sykemeldte individuelt, sa Vestre.

Han mener flere kan gjøre det samme for å få ned sykefraværet.

– Hvis vi i tillegg klarer å redusere tidstyver – altså bortkastede oppgaver – med en halv time hver dag for sykepleiere, da får vi frigjort tusenvis av årsverk, sa han.

Larsen var enig.

– Gleder meg til å legge frem statsbudsjettet

Larsen og Vestre virket generelt enige om det meste – både hva som er utfordringer og hva som er løsningene.

Grunnbemanningen må ta høyde for sykefravær, sykepleieledere må arbeidsvilkår som gjør at de er i stand til å drive faglig ledelse, oppgavedeling, ta i bruk ny teknologi og få på plass en finansiering som dekker de faktiske kostnadene, var noen av punktene som ble tatt opp.

Finansiering er et stikkord for å sette i gang med mye.

Det var her Vestre «sprakk hemmeligheten» som hever forventningene til statsbudsjettet, som legges frem 7. oktober. 

Bildet viser Larsen og Vestre på meldemsmøte

Ingen lønnsløfter

I løpet av den timen møtet varte, ble det trukket frem flere eksempler, og helseministeren fikk mange råd. 

Larsen håper Vestre og denne regjeringen kan få til et tverrpolitisk samarbeid som også går på tvers av departementer og direktorater.

– Helsetjenesten er for stor til at en helseminister kan løse utfordringene alene. Hele regjeringen og stortinget må bli enige, sa Larsen.

Lønn ble også tatt opp, men her var Vestre forsiktig.

– Dette er noe partene må forhandle om, men det vi kan gjøre er å tilrettelegge slik at arbeidsvilkårene bedres, sa han.

– Lyttende og handlingskraftig

Avslutningsvis kom Larsen med litt skryt til Vestre i det hun takket for at han stilte opp på medlemsmøtet:

– Jeg oppfatter deg som både lyttende og handlekraftig. Når vi har løftet frem utfordringer og løsninger, så sier du: Ja, men da gjør vi det. Det er det vi trenger - handling, sa Larsen.

NSF har samlet sammen alle spørsmål og råd som ble sendt inn. Vestre fikk alle med seg og Larsen håper han og regjeringen vil bruke materialet i sitt videre arbeid.

Skal følge nøye med på statsbudsjettet

– Dere virket veldig enige i hva som er utfordringene, og til dels hva som er løsningene. Hva var det viktigste sykepleierne fikk lovnader om i dag?

– Vi merket oss at Vestre sa at helse kommer til å være i hovedprioritering i det kommende statsbudsjettet. Det skal vi følge nøye med på, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun legger til at det da må det være konkrete tiltak som monner, og ikke bare flytting av «småposter» eller symbolsaker.

– Ellers så lovte Vestre å følge opp dekning av arbeidstøy, det har vært en viktig sak for oss. Han sa at han skulle ta ansvar for det store lederspennet mange sykepleieledere har, og at han skjønner viktigheten av at det må være rammer som gir mulighet for å utøve faglig ledelse. Dessuten lovte han å se på bedre finansiering for sykepleierstudentene, sier Larsen. 

Hun innrømmer at hun og Vestre er enige om mye.

– Det er som jeg sa i debatten: et tverrpolitisk helseforlik er det vi trenger. Og andre departement enn Helse- og omsorgsdepartementet må på banen. Vi har en god dialog med Jan Christian Vestre og når vi kommer med våre forslag opplever vi at han faktisk lytter, sier hun.

 120 innspill

Bildet viser Lill Sverresdatter Larsen og Jan Christian Vestre

– Hvor mange innspill og råd fikk dere inn, og hvordan plukket dere ut dem dere løftet frem?

– Det var på forhånd kommet inn over 120 innspill og råd. Vi valgte ut noen temaer som veldig mange var opptatt av og fylte hele timen. Vi er veldig glade for engasjementet fra våre medlemmer i dette. 

Alle rådene blir som nevnt tidligere sendt til Vestre. 

– Kan du kort oppsummere det du mener er det viktigste som kom ut av dette medlemsmøte for sykepleierne?

– Det nevnte foran og ikke minst at han sa at lederspennet må tas tak i. Og at tidstyvene skal tas. Det aller viktigste var selvsagt likevel at medlemmene fikk direkte kontakt med regjeringen og helseministeren. 

– Hva skjer videre?

– Vi har et godt og tett samarbeid med Jan Christian Vestre og jeg har jevnlige med ham på tomannshånd. Og vi har en tett og konkret dialog gjennom Ventetidsløftet. Vi skal nå fortsette å følge opp disse viktige sakene for våre medlemmer og for gode og trygge helsetjenester for hele befolkningen, lover Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse