fbpx Studie: Sepsispasienter innlagt i ferieperioder får lengre sykehusopphold Hopp til hovedinnhold

Studie: Sepsispasienter innlagt i ferieperioder får lengre sykehusopphold

Bildet viser forskerne Lise Tuset Gustad, Anne Trine Thingstad og Nina Vibeche Skei

Feriestengte rehabiliteringsavdelinger forlenger liggetiden for pasienter med sepsis, viser ny forskning. 

En ny studie har undersøkt forskjeller i liggetid, utskrivingssted og overlevelse hos sepsispasienter innlagt på sykehus i og utenom ferieperioder over ti år. Studien er presentert i en forskningsartikkel i Sykepleien Forskning.

Øker risikoen for komplikasjoner

1552 pasienter som hadde sin første innleggelse med sepsis mellom 2003 og 2023, deltok i den registerbaserte kohortstudien. Pasientene er fra hele Nord-Trøndelag.

– I denne studien fant vi at sepsispasienter som blir innlagt i ferieperioder, får et lengre sykehusopphold, noe som man vet kan øke risikoen for komplikasjoner, sier intensivsykepleier og forsker Anne Trine Thingstad. Hun er tilknyttet Helse Nord-Trøndelag og NTNU i Trondheim.

– Forlenget liggetid et stort problem

Thingstad og fire andre forskere står bak studien. Thingstad sier det ikke finnes tidligere forskning på hvordan feriestengning av rehabiliteringsavdelinger på sykehus påvirker sepsispasienters sykdomsforløp. 

Hun kaller resultatene «ikke helt uventet».

– Med et forventet økende behov for akuttplasser i sykehus vil forlenget liggetid på vanlige sengeposter utgjøre et stort problem, og det bør ses på om det virkelig er lønnsomt å stenge sykehusenes rehabiliteringsavdeling i ferieperioder, sier Thingstad.

Tidspunktet for innleggelse påvirket ikke hvor pasientene endte opp etter sykehusoppholdet – eller deres sjanse for å overleve, ifølge studien.

Les hele forskningsartikkelen her

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse