fbpx NTNU-forsker: Så enkelt kan en test forutsi om røykere greier å slutte Hopp til hovedinnhold

NTNU-forsker: Så enkelt kan en test forutsi om røykere greier å slutte

Mange med en kreftdiagnose fortsetter å røyke, selv om det er risikabelt. Nå kan en forenklet test hjelpe til med å forutsi om røykere vil klare å slutte, ifølge forsker på NTNU.

Data fra nær 6000 røykere med kreft viser at det kan være lettere å forutsi hvem som slutter å røyke enn tidligere antatt.

Ofte er det viktig å få kreftpasienter til å slutte med sigarettene. Men det er ikke alltid så enkelt.

– Data tyder på at mellom 15 og 60 prosent av dem som røykte før de fikk en kreftdiagnose, fortsetter å røyke etter diagnosen. Det er avgjørende å hjelpe personer med kreft til å slutte å røyke. Det vil føre til bedre kreftbehandlingsprognoser, forhindre sekundær kreft og øke livskvaliteten, sier førsteamanuensis Rubén Rodríguez-Cano ved Institutt for psykologi ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet).

Viktig å sjekke avhengighet

Siden røyking og kreft ofte henger sammen, er det ekstra nyttig å teste hvor avhengige røykere er. Da kan man også si noe om hvor sannsynlig det er at folk greier å slutte, og dermed noe om overlevelsessjansen for kreftpasientene, ifølge forskeren.

– Kanskje kan vi også bruke en liknende fremgangsmåte for å si noe om hvor stor risiko røykere som ennå er friske har for å utvikle kreft senere, sier Rodríguez-Cano.

– Vi holder på med en annen studie om risiko for lungekreft, ledet av professor Oluf Dimitri Røe. Blant variablene er nikotinavhengighet, røykehistorie og BMI.

Men å undersøke røykeavhengighet krever store ressurser. Rodríguez-Cano ville derfor finne ut om det er mulig å undersøke avhengigheten mer effektivt.

Han samarbeidet med folk fra et av de viktigste kreftsykehusene i verden, The University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston, Texas.

Lengre og kortere test

Forskerne har flere tester for å sjekke røykeavhengighet. Selve gullstandarden er Fagerström-testen for sigarettavhengighet (FTCD).

– Men denne testen er for omfattende når vi vil sjekke et stort antall pasienter for å vurdere røykerisiko på gruppenivå, sier førsteamanuensis Rodríguez-Cano.

En forenklet versjon, kalt Heaviness of Smoking Index (HSI), tar bare for seg to spørsmål:

  1. Hvor mange sigaretter røyker du daglig? 
  2. Hvor raskt tar du den første sigaretten om morgenen?

– Resultatene var like gode for den fulle og den forenklede testen for å forutsi hvem som er avhengige av sigaretter, sier Rodríguez-Cano.

 


Saken er basert på en pressemelding fra Gemini, som utgis av Sintef og NTNU.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse