fbpx «Historiens største IT-kollaps» stengte norske apoteker Hopp til hovedinnhold

«Historiens største IT-kollaps» stengte norske apoteker i timesvis

Bilde av Apotek1-butikk

Apotek 1 var blant apotekkjedene som var hardest rammet av fredagens globale IT-problemer. Nå er de fleste av filialene i normal tjeneste igjen.

Det opplyste kommunikasjonssjef Mai-Bente Paulsen i Apotek1 til NRK like før klokken 16.

En del av apotekene har fortsatt utfordringer med IT-systemene, men kunder rådes fortsatt til å oppsøke apotekene som normalt.

– Apotekene vil strekke seg langt for å finne løsninger for folk, skriver Paulsen.

Problemer med resepter

Tidligere fortalte hun til NRK at flere filialer opplevde problemer med å hente ut sine reseptbelagte medisiner som var årsaken til at de stengte.

Til Bergens Tidende sa hun alle 460 filialer i Norge måtte stenge som følge av problemene.

Vitusapotek og Boots ble også påvirket av de globale IT-problemene, men det var kun Apotek1 som var nødt til å stenge sine filialer.

Fortsatt problemer

Samtlige apotekkjeder viste feilmeldinger på sine nettsider om at forskjellige tjenester var midlertidig stengt eller påvirket som følge av problemene. Apotek1 og Vitusapotek har siden fjernet disse meldingene.

Apotekkjeden Boots melder fortsatt om problemer.

– På grunn av globale nettverksproblemer kan man oppleve utfordringer med bestilling og eventuelt forsinkelser ved utsendelser. Vi beklager ulempen, skriver Boots på sin nettsider.

Kommunikasjonsansvarlig for Sykehusapotekene HF Mads Bjerke fortalte at de ikke ble påvirket av noen problemer.

– Vi følger situasjonen nøye, men har foreløpig ingen problemer, sa han til NTB.

– Vi er utrolig lei oss

Bedrifter og tjenester over hele verden ble påvirket av IT-problemer. Syndebukken Crowdstrike melder nå om at problemene er løst og beklager til de rammede.

– Vi er utrolig lei oss for hvordan dette har påvirket kunder, reisende og alle som er rammet, sier Crowdstrike-direktør George Kurtz til NBC rundt seks timer etter at problemene oppsto.

Programvareoppdatering

De ble først meldt om i Australia, der blant annet kringkasteren ABC News og flyplassen i Sydney var rammet.

Siden har en rekke flyplasser og flyselskaper i Europa og USA opplevd lignende problemer, deriblant flyplasser i Praha, Amsterdam, Edinburgh og Berlin.

Problemene oppsto i forbindelse med en programvareoppdatering fra datasikkerhetsselskapet Crowdstrike. Oppdateringen førte til at Microsoft Windows-datamaskiner som har Crowdstrike installert, krasjet.

Flere selskaper og tjenester har siden begynt å melde om at de er tilbake i normal drift.

Ekspert: Største i historien

Datasikkerhetskonsulent og ekspert Troy Hunt sier fredagens IT-brudd er det største i historien.

– Jeg synes ikke det er for tidlig å si det. Dette kommer til å bli det største IT-bruddet i historien. Det er det vi alle var bekymret for med årtusenskiftet i 2000, men det skjer faktisk denne gangen, skriver han på meldingstjenesten X.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge var kjapt ute med å presisere at det ikke var snakk om et dataangrep. Problemene har likevel fått store konsekvenser for selskaper og tjenester. Det er fordi svært mange benytter seg av Crowdstrike.

– Sårbare for feil og svakheter

– Årsaken til at det har fått så store konsekvenser, er at det er et veldig utbredt sikkerhetssystem som benyttes på verdens mest brukte operativsystem, sier IT-ekspert Torgeir Waterhouse til NTB.

NSM mener saken viser hvor viktig det er at virksomheter har gode beredskapsplaner for å håndtere bortfall av IKT-tjenester.

– Samtidig viser den hvordan virksomheter er sårbare for feil og svakheter i leverandørkjeder, sier seksjonssjef Geirr Andrew Trotter til NTB.

NHS-problemer

I Storbritannia var det problemer med systemet for avtale- og pasientregistrering EMIS som forårsaker problemer hos de fleste allmennlegekontorer, opplyste en talsperson for NHS.

– NHS har i lang tid hatt tiltak på plass for å håndtere problemene, blant annet ved å ha pasientregistre på papir og håndskrevne resepter, i tillegg til de vanlige telefonsystemene, sa talspersonen.

I Tyskland skal flere operasjoner på sykehus ha blitt utsatt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse