fbpx «Game over» for Ukom – men Stortinget kan være redningen Hopp til hovedinnhold

«Game over» for Ukom – men Stortinget kan være redningen

Bildet viser Pål Iden.

Regjeringen vil legge ned Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom).

Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) ble opprettet for fem år siden. Daværende helseminister, Bent Høie, hadde lenge kjempet for å få på plass en uavhengig kommisjon.

Tanken var at når alvorlige uønskede hendelser skjer i helsetjenesten, så må hendelsen granskes på tvers av sektorer. Målet skulle være læring for å bedre pasientsikkerheten – ikke å utpeke syndebukker.

Mange vil beholde Ukom

Arbeiderpartiet var et av partiene på Stortinget som ikke ønsket Høies kommisjon velkommen da den ble vedtatt. I 2022 satte de ned Varselutvalget som skulle vurdere ordningen. Rapporten fra utvalget kom tidligere i år og foreslo å innlemme Ukom i Helsetilsynet.

Rapporten ble sendt på høring. Svært mange advarte mot å legge ned Ukom eller å innlemme Ukom i Helsetilsynet. Hovedkritikken gikk på at man da mistet den eneste uavhengige instansen som kunne gå inn i slike saker uten å tenke sanksjoner.

Sykepleierforbundet var en av organisasjonene som var kritiske til å legge ned Ukom.

Regjeringen vil slå sammen Ukom med Helsetilsynet

I går, torsdag 28. juni, sendte helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap)ut en pressemelding hvor han sier han vil følge anbefalingen og slå sammen Ukom med Helsetilsynet.

– Arbeidsplassene i Stavanger skal bevares. Både Ukom og Helsetilsynet har i dag dyktige ansatte som vi er opptatt av å ivareta på best mulig måte. Vi er opptatt av å ha med oss deres viktige kompetanse i arbeidet framover, sier Vestre i en pressemelding.

Regjeringen vil også endre navnet på dagens varselordning til "meldeordning" slik utvalget har foreslått. De vil komme tilbake til hvordan sammenslåingen skal gjøres og når den skal tre i kraft.

Ukom har blitt lagt merke til

Pål Iden har vært direktør i Ukom siden oppstarten for fem år siden.

– Det er politikeres rett å ta slike avgjørelser, men det er synd at de ikke vektla mer de faglige innspillene som kom i høringsrunden, sier Iden til Sykepleien.

Kommisjonen har gitt ut mange rapporter som har fått stor oppmerksomhet, som igjen har ført til endringsarbeid ute i tjenesten. Arbeidet har også vekket internasjonal interesse.

– Nettopp det at vi er uavhengige og ikke har vært en del av tilsynsmyndighetene, er det mange som mener er en god idé, sier han.

Ukom har hatt besøk av amerikanske kolleger som er interessert i å kopiere Ukoms modell, og de ble nylig invitert til en europeisk konferanse for å fortelle om sitt arbeid.

– Dette blir feil

– Metoden vår representerer det stikk motsatt av tilsyn, sier Iden.

Oppdraget til Ukom er å rette et kritisk blikk oppover i systemet på nasjonale beslutninger, nasjonal faglig styring og nasjonal forvaltning.

– Tilsyn skal følge med på om tjenesten etterlever de nasjonale føringene, legger han til.

Iden mener de to tilnærmingene utfyller hverandre og at begge trengs.

– Men å samle dem i samme instans blir feil, sier Iden og utdyper.

– Å legge vår rolle inn i tilsynet som selv er en del av den nasjonale forvaltningen, svekker troverdigheten til våre undersøkelser.

Iden understreker at selve fundamentet for Ukoms arbeid er nettopp at de ikke er en del av et sanksjonerende system.

– Det er dette som gir helsepersonell trygghet til å dele sine erfaringer med oss. I andre sektorer er også dette et lenge etablert prinsipp, sier han.

– Det er Stortinget som bestemmer

Da Ukom ble opprettet, måtte Stortinget vedta en lov om kommisjonens mandat. Dersom Ukom skal legges ned, må Stortinget på nytt vedta å fjerne loven etter at et nytt lovforslag har vært på høring. 

– Dersom flertallet på Stortinget ikke vil fjerne loven og legge ned Ukom, er det et lite håp. Vi vil uansett jobbe videre med våre undersøkelser frem til endelig vedtak i Stortinget kommer, sier Iden.

– Hadde fortjent en evaluering

Sykepleien har forsøkt å få Bent Høie til å kommentere saken. Han er nå statsforvalter i Rogaland, men har startet ferie.

Assisterende statsforvalter i Rogaland, Lone Merethe Solheim, sier til Sykepleien at de har hatt svært god erfaring med Ukom og stor nytte av deres rapporter.

– Vi håper Ukoms sikkerhetsmetodikk blir tatt videre uansett hva som skjer, sier Solheim.

Hun viser ellers til høringssvaret, men legger til:

– Ukom har fungert i fem år. Jeg synes de hadde fortjent en evaluering før de blir lagt ned.

– Skal være trygt å melde

Vestre har et annet syn og sier i pressemeldingen at Norge trenger en ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten.

– Ved å samle ressursene til tilsyn og læring mener jeg vi vil bli bedre til å lære av feil og dermed forebygge alvorlige hendelser bedre, sier han.

Han legger til at det skal være trygt for helsepersonell å melde inn saker og minner om det er arbeidsgivernes ansvar å sørge for at det skjer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse