fbpx Professor: Sykepleiere og leger er i ferd med å lure både kommuner og sykehus Hopp til hovedinnhold

Professor: Sykepleiere og leger er i ferd med å lure både kommuner og sykehus

Bildet viser en sykepleier og en lege som snakker sammen.

Leger og sykepleiere går ut av faste stillinger, tar seg jobb i et vikarbyrå og tilbyr halvparten av sin arbeidskraft til dobbelt av prisen, ifølge professor.

Det sa Terje P. Hagen, professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, om den omfattende bruken av vikarer i helsevesenet på en KS-konferanse tidligere denne uken, skriver Altinget.

Lukrative ordninger fra vikarbyråene gjør at mange ansatte slutter og går over i vikartjenester. Der får de langt bedre betalt og mer fleksible ordninger.

Professoren etterlyser koordinert sentral innsats for å få bukt med vikarbruken som ifølge Hagen er et stort problem for kommunene, særlig i distriktskommunene og spesielt i Nord-Norge.

– Både sykepleiere og leger er i ferd med å lure både kommuner og sykehus. Dette er det som blant forskere blir kalt et fangens dilemma-spill, sa han. Når den enkelte kommune kun tenker på seg selv, blir summen for høy bruk av vikarer, sa Hagen.

Kommunedirektør Kjell Hugvik i Bodø kommune forteller at kommunen brukte 30 millioner kroner på vikarer i 2021, mens det i år kan bli 120 millioner.

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) er enig i at en koordinert innsats er nødvendig.

– Dette er ikke noe en enkelt aktør kan gjøre alene. Når vi ser hvordan innleiekulturen nå vokser fram, er det en politisk oppgave for oss også å bidra til å hjelpe kommunene med gode løsninger, sier hun.

3 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Marthe

Sykepleier
1 uke 6 dager siden

Er problemet å vikarbyrå, leger og sykepleiere eller er problemet forholdene i det offentlige? Kanskje skal man "få bukt med" lønn og forhold i det offentlige før man går etter vikarbyråene? Særlig de erfarne sykepleierne tjener lite. Man kan ha jobbet i 30 år og får stort sett ingenting igjen for det fordi ansiennitet stopper opp. Er visst også slutt på tjenestebolig. Pensjonen har blitt dårligere. Hva skal folk bli i det offentlige for?

1 uke 6 dager siden

Gud hjelpe,som om ikke sykehuset og kommunen lurte sine ansatte.

Else

Spesialsykepleier
1 uke 2 dager siden

Støtter fullt og helt Marthe sin kommentar!! Har jobbet som spes.sykepleier siden 1992 og er nå 63 år! Har mye kapasitet og vil gjerne jobbe lenger. Imidlertid greier ikke det offentlige helsevesenet å lage turnuser en kan stå i, hverken når en er småbarnsforeldre eller begynner å merke at en har jobbet et helt liv i turnus. Har jobbet mange steder og kan ikke si at de noen steder har hatt seniorpolitikk! (Interessant problemstilling!!!)
Jeg trives best med å jobbe fast stilling og ha kjente kolleger rundt meg, men nå vurderer jeg sterkt å begynne i vikarbyrå!!! Det er kun fordi jeg ikke orker «hamsterhjulet» det føles å være i med 100% stilling. Synes det er rart at ikke helsevesenet har kommet lenger i å lage gode turnuser, verdsette trofaste, flinke sykepleiere. Det er ikke noe problem å ansette nye sykepleiere, men å beholde de krever noe helt annet. På tide å se på ledelse, lønn, turnus, forutsigbarhet i fht ferier mm. Når det gjelder forslag til forskning: Finn ut hvorfor sykepleiere ikke blir i yrket! Jeg stiller gjerne som intervjukandidat!!!!!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse