fbpx Hjerneslagprosjektet eSTROKE hedret Hopp til hovedinnhold

Hjerneslagprosjektet eSTROKE hedret

Legeforeningens kvalitetspris for spesialisthelsetjenesten ble utdelt på Legeforeningens landsstyremøte. Fra venstre: Visepresident Nils Kristian Klev i Legeforeningen, prosjektleder Maren Ranhoff Hov i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og ved Oslo universitetssykehus, prosjektleder John Helge Flage ved Nordlandssykehuset og president Anne-Karin Rime i Legeforeningen.

Prosjektet eSTROKE er tildelt Legeforeningens kvalitetspris. – En stor anerkjennelse av vårt felles arbeid.

Kompetansekonseptet eSTROKE bygger på forskningen i den prehospitale hjerneslagstudien ParaNASPP. Blant de viktigste funnene er at man fanget opp flere pasienter med milde slagsymptomer, og det ble spart tid inne på sykehus.

Legeforeningens kvalitetspris ble delt ut på Legeforeningens landsstyremøte i Oslo 28. mai. 

– Det er en stor anerkjennelse av vårt felles arbeid, sier prosjektleder John Helge Flage ved Nordlandssykehuset og prosjektleder Maren Ranhoff Hov ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Oslo universitetssykehus i en pressemelding.

Teknisk løsning

Nordlandssykehuset har i mange år jobbet for å bedre behandlingen i alle ledd for pasienter med hjerneslag.

I 2021 ble slagenheten ved Nevrologisk avdeling utnevnt til «Årets slagenhet» av Norsk hjerneslagregister. I 2022 tok Nordlandssykehuset som første helseforetak i bruk eSTROKE-konseptet, som et forbedringsprosjekt i ambulansetjenesten. I dag er eSTROKE innført ved alle de 20 ambulansestasjonene i Salten, Lofoten og Vesterålen samt 330-skvadronen i Bodø.

– Det betyr at nevrologene på sykehuset i større grad jobber sammen med ambulansearbeiderne, og det fører til raskere og mer helhetlig behandling. Fagfolk fra Helse Nord IKT, Nordlandssykehuset og Stiftelsen Norsk Luftambulanse har utviklet en teknisk løsning der NIHSS-scoren fra ambulansen overføres direkte til journalsystemet DIPS inne på sykehuset, står det i pressemeldingen.

Gjør undersøkelser i appen

I forskningsprosjektet tok ambulansepersonell i Oslo i bruk eSTROKE med et e-læringsprogram og en app som er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Med appen kan ambulansearbeidere gjøre samme undersøkelse som slaglegene inne på sykehuset: NIHSS. Den tester langt flere symptomer enn det som gjøres i FAST-undersøkelsen, som er standardundersøkelsen i ambulansetjenesten i Norge. Ambulansepersonellet sender NIHSS-skåren og en symptombeskrivelse direkte til slaglegens vakttelefon via appen. 

Nå er flere helseforetak i Helse Nord og andre steder i Norge i gang med å ta i bruk eSTROKE med et opplæringsprogram og den spesialutviklede appen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse