fbpx Sykepleieres rett til å rekvirere vaksiner kan bli permanent Hopp til hovedinnhold

Sykepleieres rett til å rekvirere vaksiner kan bli permanent

Bildet viser en ung jente som blir vaksinert i armen

Sykepleieres og farmasøyters rett til å rekvirere vaksiner er forsvarlig og bør gjøres permanent, mener FHI og Helsedirektoratet.

Fredag 3. mai er det høringsfrist for et forslag om forskriftsendring som vil gi sykepleiere og farmasøyter varig rekvireringsrett. Da pandemien kom, fikk de midlertidig rett til å rekvirere vaksiner i henhold til vaksinasjonsprogrammet, ut juni 2024. Regjeringen vil at denne retten skal bli permanent.

Ni høringssvar

I skrivende stund er det kommet inn ni høringssvar. Stort sett alle er positive til at sykepleiere og farmasøyter skal få en varig rekvireringsrett. Det er kun en anonym privatperson som sier bastant nei.

– At midlertidige lover som kom under covid-tiden, nå skal gjøres permanent, er et demokratisk problem, da lovene ble hastevedtatt uten den gjennomsiktighet som påkreves i et fritt demokrati. De midlertidige lovene fikk lite debatt, og debatten må i så fall tas nå, skriver vedkommende.

Pandemien danner bakteppe

I forbindelse med vaksinasjon mot covid-19 mente Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet at det ville være en reell fare for mangel på helsepersonell med rett til å rekvirere vaksiner til pasienter. For å redusere risikoen for dette ble sykepleiere gitt midlertidig rett til å rekvirere vaksiner i henhold til koronavaksinasjonsprogrammet og influensavaksinasjonsprogrammet. 

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har vurdert om den midlertidige rekvireringsretten bør gjøres permanent – og om slik rekvirering er forsvarlig. De har kommet frem til at retten sykepleiere og farmasøyter har til å rekvirere vaksiner, både er forsvarlig og bør gjøres permanent.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse