fbpx Ny vaksine mot flått ventet i 2025 Hopp til hovedinnhold

Ny vaksine mot flått ventet i 2025

Flått som kravler på et blad

Det er ventet at en ny flåttvaksine er klar i 2025. Fra høsten av skal den testes på tusenvis av frivillige.

Vaksinen har hatt lovende resultater i tidlige studier, melder Yle.

– Man kan si at på laboratoriet og i de første testene har den vist seg å gi god beskyttelse. Den er rett og slett med på å drepe borreliosebakterien dersom den skulle overføres ved flåttbitt, sier professor Johan Sanmartin Berglund ved Blekinge tekniske høyskole.

Lymes sykdom

De aller fleste flåttbitt fører ikke til sykdom. I gjennomsnitt oppstår borreliose kun etter omtrent to prosent av alle bitt. Borreliose er en infeksjonssykdom som skyldes bakterien Borrelia burgdorferi, og kalles også Lymes sykdom.

Hittil har forskerne gjennomført to faser med vaksinetesting hvor man har sett at vaksinen ser ut til å være trygg, at den gir god immunrespons og hvor store doser som må gis.

Starter til høsten

Den siste fasen med testing starter i september.

– Vi kommer til å gi vaksinen til mellom 15 000 og 20 000 personer, hvor halvparten får flåttvaksinen og halvparten får placebovaksine, en saltvannsløsning eller tilsvarende, sier Berglund.

Doblet salget av TBE-vaksine

Flåttbitt kan også gi sykdommen skogflåttencefalitt (TBE). Denne finnes det allerede en vaksine mot.

Ved utgangen av juni i år er det solgt dobbelt så mange vaksiner mot skogflåttencafelitt fra apotek som i samme perioden i fjor. Så langt er det solgt 38 500 vaksiner i år, skriver Apotekforeningen i en pressemelding.

- Salget av TBE-vaksiner er størst i Vestfold og Telemark, som står for 30 prosent av alle vaksiner i år. Viken, Oslo og Agder er de andre fylkene som har høyt salg. Til sammen selges 87 prosent av vaksinene fra apotek i disse fire fylkene, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

– I Oslo og Viken bor det også mange som har hytter i de mest berørte områdene, som trolig forklarer den høye vaksinasjonsgraden i disse fylkene, forklarer Andresen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse