fbpx Heltidsandelen for sykepleiere øker Hopp til hovedinnhold

Heltidsandelen for sykepleiere øker

Heltidsandelen for sykepleiere har økt med 10 prosent på åtte år. For helsesykepleiere og jordmødre er økningen enda større.

For helse- og sosialpersonell med jobb i helse- og sosialtjenestene var andelen med heltid i hovedarbeidsforholdet 61,2 prosent i 4. kvartal 2023. Det viser nye tall fra statistikken om helse- og sosialpersonell fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I SSB-oversikten ser vi at sykepleiere har en heltidsprosent på 64,2 prosent. Det er 1,6 prosentpoeng høyere enn 4. kvartal i 2022 og en økning på 10,1 prosentpoeng i perioden 2016–2023.

For helsesykepleiere og jordmødre er økningen på 14,4 prosentpoeng de siste åtte årene høyere. For disse faggruppene er er heltidsprosenten på 63,2 prosent, som er en økning på 1,9 prosentpoeng fra i fjor.

I tabellen under kan du se økningen for flere ulike faggrupper:

Selv om det har vært en økning i andelen med heltid, er andelen fortatt relativt lav. For alle sysselsatte var den totale andelen med heltid på 71,2 prosent, ifølge den registerbaserte sysselsettingsstatistikken. Det er 10 prosentpoeng høyere enn for fagutdannede i helse- og sosialtjenestene.

– Til tross for økningen er det fortsatt mange fagutdanninger i helse- og sosialtjenestene som har en relativt lav andel med heltid. Helsefagarbeidere, som har hatt den største økningen, har for eksempel fortsatt en heltidsandel på under 38 prosent, sier seniorrådgiver Christoffer Berge i SSB.

Det kan være ulike grunner til at mange jobber deltid, som at man er under utdanning eller har en utfordrende helsesituasjon. Som nevnt er det også mange av de som jobber deltid, som har høye stillingsprosenter. Det er da ikke nødvendigvis slik at det finnes et stort potensial for å øke arbeidstiden for alle de ulike fagutdanningene i helse- og sosialtjenestene. SSB har tidligere sett på dette for sykepleiere og fant da et begrenset potensial for økt arbeidstid.

De som jobber turnus, har lavere stillingsprosent

De som jobber turnus, har generelt en noe lavere stillingsprosent enn de som ikke gjør det. Det gjelder både for sykepleiere, helsefagarbeidere og vernepleiere, som alle er grupper der mange jobber turnus. Dette gjelder også uavhengig av om vi ser på gjennomsnittlig stillingsprosent i hovedarbeidsforholdet eller i alle jobbene til personen.

For sykepleiere i helsetjenesten var den gjennomsnittlige stillingsprosenten i hovedarbeidsforholdet 4,6 prosentpoeng lavere for de som jobbet turnus sammenliknet med de som ikke jobbet turnus i 4. kvartal 2023. For vernepleiere og helsefagarbeidere var tilsvarende forskjell henholdsvis 5,0 og 2,3 prosentpoeng.

Nye tall om AKS-sykepleiere

Sykepleiere som har mastergrad i klinisk allmennsykepleie, kunne fra høsten 2021 for første gang søke om offentlig spesialistgodkjenning fra Helsedirektoratet. Det finnes allerede ulike spesialistgodkjenninger for leger, optikere og tannleger som SSB publiserer tall på i denne statistikkbanktabellen. I tabellen er det nå også inkludert tall for sykepleiere med den nevnte spesialistutdanningen for 2022 og 2023.

Per 4. kvartal 2023 var det nær 160 sykepleiere som hadde spesialistgodkjenning i klinisk allmennsykepleie. De fleste av disse jobbet i helse- og sosialtjenestene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse