fbpx Her har de økt andelen heltidsstillinger Hopp til hovedinnhold

Her har de økt andelen heltidsstillinger

Bilde av sykepleier Andrine Tvedt

I Bergen kommune har 150 flere sykepleiere fått heltidsjobb på fem år.

I januar 2018 var det 830 sykepleierstillinger på sykehjemmene og i hjemmetjenesten i Bergen kommune. I mars 2023 er det 878 stillinger.

I 2018 var det 478 sykepleiere i heltidsstilling, det tilsvarer 58 prosent av totalen. I mars 2023 er det 631 i heltidsstilling, som utgjør 72 prosent, skriver Bergensavisen, som omtalte saken først.

Andrine Tvedt er nyutdannet sykepleier. Etter å jobbet som assistent, ble hun ferdig sykepleier i 2021 etter å ha gjennomført fireårig sykepleierutdanning mens hun jobbet. Hun er 26 år gammel og småbarnsmamma. Hun gikk rett i full stilling når hun var ferdig, og har jobbet to år i 100-prosentstilling på akuttavdelingen. 

Sterkere faglig miljø

– Vi får et mye sterkere faglig miljø, bedre kontinuitet og trygghet for alle med flere i hele stillinger, mener hun.

– Fast personale over tid er bedre for alle, både de ansatte, pårørende og pasientene.

Tvedt sier til Bergensavisen at hun ikke er fristet av å jobbe i bemanningsbransjen. Det er sikkerheten og forutsigbarheten som er avgjørende.

Hun har også investert i egen bolig og stiftet familie under utdanningen.

Ta fagbrev på jobb

Avdelingslederen til Tvedt, Marian Skjellanger, sier til Bergensavisen at ressursvakter som går på toppen og kan flyttes rundt på huset etter behov og langvakter, er en løsning. Hun sier at de sjelden bruker vikarbyråer, bare for å dekke permisjoner og ferieavviklinger.

Årsaken til økningen i heltidsstillinger er blant annet at det har vært en føring i kommunen på å bare lyse ut sykepleiestillinger i hundre prosent.

– Tilbakemeldingen vi får fra pasienter og pårørende er at kontinuitet blant de ansatte gir trygghet. De som jobber fast og ofte kjenner pasienten og historikken, samtidig som vi ser at heltidsstillinger skaper et sterkere fagmiljø blant de ansatte, sier helsebyråd Ruth Grung (Ap) til Bergensavisen.

Hun sier også at hun ønsker at flere helsefagarbeidere skal få mulighet til å ta fagbrev på jobb.

Viseinstituttleder ved HVL (Høgskolen på Vestlandet), Else Chathrine Lütcherath Rustad, forteller om stor pågang på de 70 plassene de har. Men de ble ikke fylt opp i år, og de har derfor bedt om unntak fra karakterkravene.

Ifølge Norsk Sykepleierforbunds tall var det en heltidsandel på 42 prosent blant vanlige sykepleiere i kommunene i 2021. Andelen spesialsykepleiere på heltid var på 49 prosent, helsesykepleiere 47 prosent og jordmødre 37 prosent. I gjennomsnitt jobbes det 44 prosent heltid.

Bergen kommune ligger med andre ord nær 30 prosentpoeng over gjennomsnittet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse