fbpx Nå kommer hjemmetesten for HPV Hopp til hovedinnhold

Nå kommer hjemmetesten for HPV

Bildet viser Ingrid Stenstadvold Ross

Svenskene har som mål å utrydde livmorhalskreft på fem år. I Norge er ikke helsemyndighetene like ambisiøse og vil utrydde kreftformen på 15 år.

Er du en av de 190 000 kvinnene som vegrer seg for å gå til legen for å ta en hpv-test? I løpet av 2024 kan du ta testen hjemme. Du trenger bare kontakte fastlegen, så får du en pakke sendt hjem med en test du kan ta på eget baderom, melder NRK.

Kan utryddes

Hvert år får rundt 300 kvinner livmorhalskreft i Norge. Dette er en kreftform som det nå er mulig å teste seg for og vaksinere seg mot. Likevel har tre av ti norske kvinner ikke tatt hpv-test de siste ti årene. Livmorhalskreft kan med god testing og vaksinering utryddes. 

– Norge har som mål å utrydde livmorhalskreft i løpet av de neste 15 årene, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til NRK.

Svenskene mer offensive

Ross sier dette er gode nyheter.

– Men norske myndigheter er ikke like offensive som svenskene. De skal utrydde livmorhalskreft i løpet av fem år, sier Ross til NRK.

Ifølge henne satser svenskene hardere både på testing og vaksinering.

– De tilbyr blant annet gratis vaksine også til voksne kvinner over 25 år som har testet negativt på hpv-test. Det får ikke norske kvinner. De må betale vaksinen selv, sier hun.

For norske kvinner over 25 år som vil ta vaksinen, må de beregne å betale noen tusenlapper.

Fakta
Om Hpv

Hpv er en forkortelse for Humant Papillomavirus, som det finnes over 100 forskjellige typer av. Det overføres ved seksuell aktivitet, og det er veldig vanlig å bli smittet av viruset i løpet av livet. Hpv-infeksjon gir vanligvis ikke symptomer og går som regel går over av seg selv. Både menn og kvinner kan bli smittet.

Kilde: Kreftforeningen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse