fbpx Trussel om ferietrekk etter snøkaos: – HR må behandle folk ordentlig Hopp til hovedinnhold

Trussel om ferietrekk etter snøkaos: – HR må behandle folk ordentlig

Bildet viser Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

Norsk Sykepleierforbund reagerer kraftig på at ansatte ved Sørlandet sykehus trues med trekk i feriedager hvis de ikke kommer seg på jobb i snøkaoset. 

– Vi har et svært fleksibelt helsepersonell, noe som ikke minst er blitt tydelig disse dagene. Vi får rapporter om sykepleiere som har tatt taxi til jobb og vasser til livet i snø i tynne uniformsbukser, for yttertøy får de heller ikke, sier forbundslederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF). 

I går skrev Sykepleien om sykehusansatte på Sørlandet sykehus (SSHF) som kan risikere å miste feriedager om de ikke kommer seg på jobb på grunn av ukens snøkaos.

I en post på sykehusets intranett fra ledelsen sto det følgende: 

«Hvis ansatte ved SSHF ikke kommer seg på jobb på grunn av været vil det legges til rette for bruk av avspasering, evt. bruk av feriedag. Det er viktig at arbeidstaker og arbeidsgiver snakker sammen og blir enige om løsninger som kan fungere for begge parter».

E-posten ble først referert til av Fædrelandsvennen [for abonnenter]. 

Lovregulert rett som brytes

– Når HR velger å fokusere på trekk av avspaserings- eller feriedager for de som sliter med å komme seg på jobb, hører det ingen steder hjemme. Det må gå an å forvente en gjensidig fleksibilitet fra arbeidsgiver i en slik situasjon, sier Lill Sverresdatter Larsen. Hun har fått med seg at sykepleiere har overnattet på jobb og går doble vakter når Sørlandet rammes av snøkaos. 

– Jeg ser sykehusledelsen viser til at man må snakke sammen, og det er en god idé. Ferie er en lovregulert rett, som skal sikre god helse gjennom mulighet for restitusjon og avkopling. 

NSF mener at formålet vil ikke oppfylles dersom feriedager trekkes grunnet ufrivillig fravær i dette tilfellet. 

H-en i HR = Human

– Kanskje greit å minne om at H-en i HR står for «human». Og at du må behandle folka dine ordentlig når du vet hvor langt de strekker seg for pasientene på vegne av arbeidsgiverne, påpeker Larsen.

Kommunikasjonsdirektør på Sørlandet sykehus, Signy Svendsen, svarer på kritikken:

– Er dere enige i NSFs synspunkt i denne saken?

– Ja, det er vi. Vi er alle imponert og stolt over alle medarbeidere i sykehuset som gjør en fantastisk innsats for å komme seg på jobb i dette været, slik at SSHF klarer å opprettholde akuttfunksjoner og andre funksjoner.

– Det viktigste i denne spesielle situasjonen vi har stått i, og som har fått ulike konsekvenser for ansatte, er at ansatte og ledere har en dialog og sammen finner en god løsning. Og det gjør de. 

– Har noen blitt trukket feriedager eller avspasering hittil?

– Nei, ikke meg bekjent. Jeg er sikker på at både ledere og medarbeidere viser stor fleksibilitet i denne situasjonen. Det har vi oppfordret til. 

Kommunen snudde

Kristiansand kommune skal ha kommet med liknende utspill, men ledelsen snudde onsdag ettermiddag.

– Først ble gjeldende tariffbestemmelser lagt til grunn, men nå har kriseledelsen blitt koplet på og vi har tatt en avgjørelse om at ingen trekkes i lønn dersom de ikke kommer seg på jobb som følge av været, sier organisasjonsdirektør Kjell Kristiansen i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen. 

3 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Cecilia

Bua
3 måneder 3 uker siden

Det med trusler og trekk i feriedager er bare mangel på respekt og toleranse mot arbeidstakere, som stort sett alltid stiller opp når arbeidsgiver har behov for det. Under pandemien så vi hvor viktig det var å ta vare på arbeiderne som MÅ på jobb for at samfunnet skal fungere. For en skam at folk ikke klarer å lære noe som helst av tidligere verdens hendelser. Om man må tvinge folk på jobb på denne måten, så kan arbeidsplassen i minste fall sende en taxi eller minibuss.

Harald

Pensjonist, tidligere HTV
3 måneder 3 uker siden

Skulle bare mangle at ekstremvinter ikke medfører tvungen trekk av plusstid eller feriedager ved fravær. De første signalene fra sykehusledelsen var mildt sagt uheldige. Dårlig klima mellom partene i arbeidslivet gavner ingen. Bare å ta lærdom av dette...

3 måneder 1 uke siden

Jeg har måttet jobbe inn en dag, samt avspasere en annen dag. Begge dagene var det snøfallet som hindret meg i å kjøre fra Risør til Arendal sykehus. Jeg jobber vikariat 60%, så det er kanskje andre regler for meg?
Mvh. Vibeke

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse