fbpx Snøkaos: Mange sykepleiere sliter med å komme seg på jobb Hopp til hovedinnhold

Snøkaos: Mange sykepleiere sliter med å komme seg på jobb

Bildet viser snøkaos i Kristansand

Selv om det er den ansattes plikt å selv sørge for å komme seg på jobb, oppfordrer Lill Sverresdatter Larsen arbeidsgivere til fleksibilitet i snøkaoset som nå råder i deler av landet.

– Det som nå skjer i helsetjenesten i de områdene som er mest berørt av snøværet viser hvilken fleksibilitet og arbeidsmoral sykepleierne har. Ikke overraskende fordi de vet hva som er konsekvensene for pasienter om de ikke kommer, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen. 

Hun forteller til Sykepleien at hun er stolt over alle medlemmene som nå gjør sitt ytterste for å komme seg på jobb og ut til pasientene.

Hun ber kommunene som arbeidsgivere om å huske på dette når lønn, arbeidsvilkår og goder som beholder sykepleierne skal fordeles til våren.

Arbeidstakers ansvar 

Hovedtillitsvalgt i Arendal kommune, Renate Johansen, forteller til Sykepleien at det er flere sykepleiere som sliter med å i det hele tatt komme seg på jobb. Mange lurer derfor på om de får trekk i lønn.

Juridisk er det arbeidstakers plikt å komme seg på jobb.

– Men i situasjoner med ekstremt vær, som av helse- og sikkerhetsmessige årsaker gjør det utilrådelig å komme seg på jobb, så må arbeidstaker ta direkte kontakt med arbeidsgiver for å avklare hvordan dette skal håndteres praktisk. Både med tanke på om eller når man kan komme seg på jobb og eventuell annen administrativ oppfølging av dette, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun minner om at det er arbeidsgiver, i dette tilfelle kommunen, sin plikt å organisere seg slik at pasienter og bruker får de tjenestene de har krav på.

– I situasjoner der det er ytre forhold, som vær, som påvirker om og når tjenestene kan gis, så må kommunen hensynta dette gjennom eventuelt å endre organisering og prioritering, sier hun.

Dette betyr også at andre tjenester som er nødvendig for at hjemmesykepleien kan gjøre jobben, for eksempel snørydding, må koordineres slik at liv og helse ivaretas. 

– Sykepleierne strekker seg langt

Arbeidsgiver har samtidig et ansvar for et forsvarlig arbeidsmiljø for sine ansatte. Ifølge Larsen gjelder det også gjelder organiseringen av arbeidet. 

– Det er ikke overraskende at sykepleiere strekker seg langt som i de eksemplene vi har hørt der sykepleiere tar skiene fatt eller sover på kontoret for å være sikker på at de kommer ut til pasientene sine. Dette må settes pris på både nå og ved neste korsvei, sier Larsen.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Liv Bente Sunde

Pensjonert spesialsykepleier
3 måneder 3 uker siden

Tenker at pensjonerte sykepleiere vil melde seg og hjelpe til når det er mangel på helsepersonell om pensjonistlønnen står i forhold til utdannelse og ansvar.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse