fbpx Arbeidstøy: I en kommune får de ingenting – i en annen får de det meste Hopp til hovedinnhold

Arbeidstøy: I Vadsø får de ingenting – i Nordreisa får de det meste

Bildet viser ti sykepleiere som jobber i hjemmetjenesten i Vadsø

Det er store forskjeller på hva kommunene dekker av arbeidstøy til ansatte i hjemmetjenesten. – Vi har ikke i nærheten av nok midler, heter det fra administrasjonen i Vadsø kommune. 

NSFs fylkeskontor i Troms og Finnmark har bestemt seg for å sette yttertøy på dagsorden under valgkampen. For å finne ut hvordan stoda er, har de sendt ut et spørreskjema til fylkets 39 kommuner. 

– Det er store forskjeller når det gjelder hva helsepersonell får av ytterklær: I Tana får de ansatte ingenting, mens de i Nordreisa kommune får nesten alt på lista vår, sier nestleder Mari-Ann Benonisen.

Valgkamp om yttertøy

Sammen med fylkesleder Åshild Østlyngen og Linda Therese Noirre, som også er nestleder, ønsker de å skape debatt om hva kommunepolitikerne vil gjøre for at ansatte i hjemmetjenesten skal være riktig skodd for alle årstider.

– Målet vårt er at alle kommuner i Troms og Finnmark skal få på plass yttertøy til sine ansatte, sier Benonisen og legger til:

– Alle kommunene i Troms og Finnmark befinner seg tross alt nord for polarsirkelen. Det betyr at vi har mye vær og vind, og ansatte må ha riktig bekledning når de er på jobb.

Gjennomslag i Tromsø, men bare på papiret

Allerede før Benonisen ble valgt som nestleder, var hun engasjert i kampen for å få yttertøy til ansatte i hjemmetjenesten.

– I 2020 fremmet jeg et privat forslag i kommunestyret i Tromsø. Tromsø fikk da et vedtak, men så langt har ansatte kun fått en jakke. Dette er ikke nok, og Tromsø kommune bør følge opp vedtaket slik det var tenkt, nemlig full bekledning med jakke, bukse og sko som tåler minusgrader, snøkov og vind, sier hun.

På vegne av NSF Troms og Finnmark har Benonisen i tillegg fremmet en landsmøtesak om samme tema.

– Svarene gir oss en pekepinn

Det er nestleder Linda Therese Norrie som har sendt ut spørsmål til alle kommunene i Troms og Finnmark.

– Rundt 18 kommuner har svart. Det gir oss en pekepinn på at det er store forskjeller fra kommune til kommune. Noen må dele på jakkene. Noen har kun en tynn bukse og kittel, mens andre ikke fått utdelt jakker og bukser på flere år, sier Norrie.

Noen kommuner har fått fremforhandlet avtaler eller protokollført dette med arbeidstøy.

– Men kommunene mangler finansiering, og innkjøp er dermed ikke iverksatt, sier Norrie.

Fylkeskontoret oppfordrer alle sykepleiere til å spørre sine lokalpolitikere om hva de vil gjøre for at ansatte i hjemmetjenesten får arbeidstøy som passer både vinter og sommer.

Vadsø kommune: – Vi har ikke i nærheten av nok midler

– Har arbeidstøy til ansatte i hjemmetjenesten vært et tema i bystyret, Vadsø-ordfører Wenche Pedersen?

– Det har aldri vært tema, og jeg kan heller ikke huske at det har vært tatt opp med politisk ledelse i denne perioden, sier Pedersen.

– Hvorfor får ikke ansatte i hjemmetjenesten dekket sko, ytterjakke, ytterbukse, hodeplagg, fleecejakke av kommunen?

– Jeg har kontaktet administrasjonen om dette og har fått følgende svar: «De ansatte har ingen kompensasjon for klær. Vi har en pott i dag, cirka 40 000 kroner, til å kjøpe klær til alle ansatte. Dette gjelder alle klær. Vi bestemmer i fellesskap på personalmøte hva som skal kjøpes inn. For to år siden var det ytterjakker, i fjor bukser og skjorter. Vi har ikke i nærheten av midler til å dekke rett arbeidsklær til alle i hjemmetjenesten.» 

– Må ansatte i teknisk etat også dekke eget arbeidstøy?

– På teknisk kjøpes det inn verneklær til alle som kan utsettes for noe som kan skade arbeidstaker. Dette gjelder dem på teknisk, vaktmestere og renholdere, sier Pedersen.

– Vil du som ordfører og representant for ditt parti gjøre noe for at ansatte i hjemmetjenesten skal få dekket alt arbeidstøy?

– Vi vil ta det opp internt for utredning og deretter behandle det som en budsjettsak, sier hun.

Nordreisa: De ansatte forventer å få dekket arbeidstøy

Hilde Nyvoll er ordfører i Nordreisa kommune, som har en av de beste ordningene.

– De folkevalgte har i flere sammenhenger påpekt viktigheten av at arbeidsgiver sørger for gode arbeidsuniformer og arbeidstøy, sier hun til Sykepleien.

Hun mener det er et viktig tiltak for god arbeidsgiverpolitikk.

– Det er viktig å uniformere og profilere våre ansatte, sier Nyvoll.

Hun forteller at både ansatte og innbyggere i Nordreisa forventer at kommunen dekker arbeidstøy.

– Vil du som ordfører og representant for ditt parti anbefale andre kommuner å følge Nordreisas eksempel?

– Ja, absolutt, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse