fbpx Norsk operasjonssykepleier i Gaza: – Vi har gjennomgått evakueringsrutinene våre Hopp til hovedinnhold

Norsk operasjonssykepleier i Gaza: – Vi har gjennomgått evakueringsrutinene våre

Israelske bakkestyrker nærmer seg Det europeiske sykehuset i Khan Younis sør på Gazastripen. Operasjonssykepleier Kjersti Fiveland har to dager igjen på sykehuset, men frykter at de ikke kommer seg ut.

Det norske NORWAC-teamet ledet av legen Erik Fosse har vært på Det europeiske sykehuset i Khan Younis siden onsdag 10. januar. Da de ankom oppholdt det rundt 25 000 mennesker på og ved sykehuset.

Situasjonen har endret seg kraftig de siste dagene. Søndag ble sykehuset beskutt.

– I dag på vei til jobben merket vi at det var betydelig færre folk ute i gaten og inne i sykehuskorridorene. Det viser seg at rundt halvparten av de 25 000 som bodde her, dro mot Rafah i morgentimene i dag, skriver operasjonssykepleier Kjersti Fiveland via WhatsApp.

Fiveland, sykepleierkollega Hilde Vollan og resten av teamet frykter at Det europeiske sykehuset skal bli omringet og at det blir umulig å komme seg ut fra Gaza. Ansatte er redde for å komme på jobben og pasientene blir også færre, forteller Fiveland. 

– Rafah har fra før rundt 1,2 millioner flyktninger. Nasser sykehus cirka fire kilometer herfra er allerede omringet. 

NORWAC-teamet på seks personer har igjen gjennomgått evakueringsrutinene.

– Det gir trygghet, skriver Fiveland.

 

Bilde av norske sykepleiere i Gaza

 

Bomber faller kontinuerlig

– Det virker som målet med krigen mot folket her er å jage folk rundt omkring i området. I natt og morgentimene har bombingen vært kontinuerlig. Det er ikke noe man venner seg til, skriver operasjonssykepleieren.

– Vi jobber som vanlig i dag (mandag) og i morgen. 

18 timers reise ut av Gaza

Tre av deltakerne i NORWAC-teamet blir hentet onsdag morgen. Fiveland reiser tilbake nå, den andre operasjonssykepleieren, Hilde Vollan, blir værende. Fiveland forteller at alt rundt transport er nøye planlagt og koordinert med de israelske sikkerhetsmyndighetene. Bil over grensen i kolonne gjennom Sinai-ørkenen vil ta cirka 18 timer.

Kristil Haralstad, som koordinerer NORWAC-innsatsen fra Kairo, forteller på telefon at nytt team er på plass i midten av februar. Akkurat nå søker de etter en ortoped som mangler til oppdraget.

Redde kolleger

– Vi samarbeider om noen pasienter for å utnytte felles ressurser best mulig, til det beste for pasientene. Sykehusansatte, våre kolleger, er redde i denne situasjonen og den blir verre for dem hvis vi drar plutselig, forteller Fiveland.


 

 

Hun tror at hvis sykehuset blir omringet og ute av drift vil Gaza ha minimale tilbud for den pasientbehandlingen som nå trengs. Det europeiske sykehuset i Khan Younis har allerede store problemer med vannforsyning og tilgang på blant annet sterilt utstyr for operasjoner. 

Alt vanlig liv er stoppet opp

– Vi må hele tiden gjøre kompromisser og gjennomføre operasjoner under særdeles vanskelige hygieniske forhold. Ingen normale pasienter er på sykehus her. Rundt 10 000 kreftpasienter får ingen behandling i Gaza nå.

Fiveland forteller om en hverdag hvor alt vanlig liv er stoppet opp. Ingen jobber. Alle skoler og barnehager er stengt. Folk sier de kun lever fra dag til dag.

Mange palestinere de møter er dypt deprimerte og ute av stand til å snakke om situasjonen. 

– Mange bruker bønn og koranlesing som en akutt terapi, gjennom hele dagen, skriver Fiveland på Whatsapp.

På onsdag er altså oppdraget i Gaza utført for hennes del.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Leni Brunborg

Psykiatrisk sykepleier
11 months siden

Det er med stor ydmykhet jeg leser om kollegaer i Gaza som utfører sitt virke som helsepersonell med livet som innsats. De er virkelig å se opp til.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse