fbpx Hør jordmor «Aisha» sin historie fra Gaza, mens bombene faller Hopp til hovedinnhold

Hør jordmor «Aisha» sin historie fra Gaza, mens bombene faller

Israelske bomber over Gaza

Sykepleien har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med helsepersonell på Gaza-stripen. Onsdag morgen tikket det inn meldinger fra «Aisha», en palestinsk jordmor som befinner seg i Gaza med sin datter.

meldingene fra jordmoren i gaza

«Aisha» er et fiktivt navn, gitt av sikkerhetsgrunner. Sykepleien kjenner til jordmorens egentlige navn og bakgrunn.

05.24 onsdag morgen sendte Aisha den første av flere meldinger til Sykepleiens journalist. De første meldingene er lydfiler. Hun prater engelsk, og du kan høre hele opptaket under.

Lydopptakene er delt opp i kortere meldinger.

Når Aisha forteller om kaoset på sykehusene, stopper hun kort opp. Så kommer hvinet fra et missil som så slår ned nær henne.

– Oh shit, hører vi hun sier, og så slår hun av opptaket, for så å starte igjen.

Trykk på start på lydfilen under:

Israel melder, ifølge nyhetsbyrået NTB, at de angrep til sammen 450 mål i Gaza natt til onsdag, den tredje angrepsbølgen på et døgn.

Krigen startet da den paramilitære og politiske organisasjonen Hamas angrep israelske mål utenfor Gazastripen med raketter og soldater på morgenen lørdag 7. oktober.

Dødstallene er høyst usikre, ifølge NTB. Hamas-myndighetene melder om minst 30 døde i angrepene natt til onsdag, og minst 950 døde til sammen i Gaza. I tillegg skal 5000 være såret. På israelsk side er det meldt om minst 1200 døde og 2700 såret, de fleste av dem etter angrepene på israelsk territorium lørdag.

Ifølge FNs organ for humanitær hjelp, OCHA, er minst 264 000 mennesker fordrevet på Gazastripen.

Se også faktaboks om krigen lengst ned i saken.

GAZA-STRIPEN BOMBES: Bildene fra Gaza-stripen er tatt av ulike nyhetsbyråer, og er ikke der Aisha befinner seg.

– Ekstremt vanskelig

Her er et utdrag fra det Aisha skriver og forteller til Sykepleien:

– Situasjonen er ekstremt vanskelig. Jeg har sovet én til to timer per natt de siste tre nettene.

– Det er en nødssituasjon. Vi blir bedt om å holde oss hjemme. Selv nødetatene beveger seg nesten ikke ute.

24-timersvakter

Aisha forteller at datteren, som også er jordmor, jobber på Baptist-sykehuset på Gaza, et privat drevet sykehus. Datteren jobber 24-timersvakter, har åtte timer fri og så en ny 24-timersvakt. Sykehuset mangler både sykepleiere og jordmødre.

– Du vil ikke tro hvor mye folk det er på akuttsykehuset. I primærhelsetjenesten er det bare hotline-konsultasjoner. Sykepleier og jordmødre oppfordres til å hjelpe til via Facebook og andre sosiale medier, forteller Aisha.

Aisha videresender også en melding denne morgenen fra elektrisitetsselskapet. De må stenge ned strømmen i løpet av få timer fordi de er tomme for drivstoff.

– Det vil kaste helsesektoren ut i fullstendig mørke og gjøre det umulig å gi grunnleggende tjenester, melder elektrisitetsselskapet.

Det bor rundt 2,3 millioner mennesker i Gaza.

Følger opp en nyfødt og moren

Bombene fortsetter å hvine på lydopptakene fra Aisha og følges av flere eksplosjoner. Hun slutter å ta opp lyden og begynner å skrive korte meldinger i stedet:

– I går hjalp jeg til ved en fødsel, forteller Aisha.

– Jeg observerer henne fortsatt og vurderer om hun må til sykehuset. Men fødselen gikk bra, så jeg gir bare postnatal pleie.

Aisha forteller at hun gir råd for å komme i gang med ammingen og hvilke faresignaler den nybakte moren må være klar over.

– Situasjonen her er forferdelig. Vi har begrenset nett, vann og strøm, skriver hun.

Aisha har forflyttet seg til et sted hvor hun er i sikkerhet og vet ikke om huset hennes finnes lenger.

– To av min sønns venner har gått bort de tolv siste timene, skriver Aisha.

Fakta
Krigen mellom Hamas og Israel
  • Hamas-soldater fra Gaza angrep det sørlige Israel 7. oktober.
  • 1162 mennesker ble drept i angrepet, blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk. De øvrige var sivile, blant dem 33 barn.
  • Minst 22 722 palestinere er siden drept i israelske angrep på Gazastripen, og rundt 7000 er savnet og fryktes å ligge under ruiner av bombede bygninger (pr 7. januar 2024).
  • 70 prosent av ofrene i Gaza er ifølge palestinske helsemyndigheter barn og kvinner.
  • Rundt 58 000 palestinere er såret i angrepene, mange har fått skader for livet.
  • Minst 326 helsearbeidere, 144 FN-ansatte og 106 journalister er blant de drepte.
  • 173 israelske soldater er drept i kamp med militante palestinske grupper eller har mistet livet i ulykker i Gaza, og 1020 er såret.
  • De israelske angrepene har drevet over 85 prosent av Gazas 2,3 millioner innbyggere på flukt fra sine hjem.
  • Israels blokade har gjort situasjonen for internt fordrevne kritisk, og rundt hver fjerde opplever ifølge FN katastrofal hungersnød.
  • 23 av Gazas 36 sykehus og over 370 skoler har måttet stenge etter angrep.
  • Over 60 prosent av alle boliger i Gaza er ødelagt.
  • Over 330 palestinere er drept i israelske angrep på den okkuperte Vestbredden siden 7. oktober, rundt 80 av dem barn. Over 3800 er såret på Vestbredden.
  • Åtte israelere er drept i angrep fra palestinere på Vestbredden og i Jerusalem.
  • Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte om lag 240 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober.
  • Mange er siden frigitt i fangeutveksling og 23 av gislene antas å være døde. Israel anslår at minst 123 soldater og sivile fortsatt holdes fanget i Gaza.
  • Israel hevder å ha drept rundt 8000 militante palestinere i løpet av krigen, opptil 1500 av dem under angrepet 7. oktober.
  • Cirka 250.000 israelere er evakuert fra byer og kibbutzer nær grensa til Gaza, samt fra landsbyer nær grensa mot Libanon.

Kilder: NTB, FNs nødhjelpskontor (OCHA), AFP, IDF, UNRWA, palestinske myndigheter, Haaretz, The Times of Israel, Al Jazeera

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Rebecka Ezrahi

Sykepleier
6 måneder 2 uker siden

At Tidsskriftet Sykepleien ikke klarer å være mer nyansert i skildringene sine av situasjonen i Midtøsten, er for meg helt uforståelig. Personlige oppfatninger skal man få lov til å ha, men et tidsskrift som skal være for alle Norges sykepleiere må kunne holde seg nøytral om politiske konflikter utad. Regner med jeg ikke er den eneste som reagerer på ensidig dekning av situasjonen. Hvordan kan dere lukke øynene for massakren av israelske babyer, barn, voksne og gamle som blir brent levende med hendene bundet bak ryggen, halshogget, voldtatt og torturert?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse