fbpx Kamper ved storsykehus i Gaza – WHO beskriver «motbydelige» forhold Hopp til hovedinnhold

Kamper ved storsykehus i Gaza – WHO beskriver «motbydelige» forhold

Leger, pasienter og fordrevne flykter fra Al Aqsa-sykehuset sentralt i Gaza idet kampene kommer stadig nærmere. 600 pasienter er flyttet til ukjent sted.

Flere hjelpeorganisasjoner har de siste dagene meldt at de har stanset arbeidet på Al-Aqsa. Sykehuset ligger i Deir al-Balah og er det største sentralt på Gazastripen. Hvis det slutter å fungere, vil det bidra til en enda vanskeligere helsesituasjon i det palestinske området.

Ifølge FNs nødhjelpskontor har rundt 600 pasienter blitt tvunget til å forlate sykehuset. De befinner seg nå på ukjent sted.

En rekke hjelpeorganisasjoner har stanset arbeidet ved sykehuset. Både International Rescue Committee og Medical Aid for Palestinians melder at de har vært nødt til å innstille livreddende hjelp og andre kritiske oppgaver som følge av Israels økte militære aktivitet i området. Tidligere har Leger Uten Grenser stanset arbeidet.

 

Omar al-Darawi, en ansatt ved Al Aqsa-sykehuset, sier at anlegget er blitt truffet flere ganger de siste dagene. Han forteller at tusenvis av mennesker har forlatt stedet i frykt for hva som vil skje etter at hjelpeorganisasjonene har dratt.

De gjenværende pasientene er samlet i én etasje for å gjøre det lettere for legene å behandle dem, opplyser Darawi til nyhetsbyrået AP.

– Vi har et stort antall sårede som ikke kan bevege på seg. De trenger spesialhjelp, noe som ikke finnes, sier han.

– Motbydelig

Ifølge palestinske helsemyndigheter er 73 lik og 99 sårede pasienter brakt til sykehuset i løpet av det siste døgnet.

Ansatte i Verdens helseorganisasjon (WHO) som besøkte sykehuset søndag, har beskrevet hvordan mennesker i alle aldre blir behandlet på blodstenkte gulv og i kaotiske korridorer. De beskriver situasjonen som «motbydelig».

– Blodbadet i Gaza må stanse, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Bare 13 av Gazas 36 sykehus er nå i drift, og kun delvis. Titusener av palestinere har søkt tilflukt i og ved helseinstitusjonene i håp om at de var trygge.

Stadig flere barn med diaré

Samtidig blir matmangelen mer og mer prekær. Før helgen meldte Verdens barnefond Unicef at rundt 90 prosent av barna på under to år spiser kun to eller færre typer mat. De fleste får kun kornprodukter. Undersøkelsen ble gjort 26. desember. I løpet av uken 17.–24. desember steg dessuten antall diarétilfeller blant barn under fem år fra 48 000 til 71 000. Det betyr at for hver dag som går, så får 3200 nye småbarn diaré.

Før krigen begynte, ble det meldt om gjennomsnittlig 2000 diarétilfeller per måned i den samme aldersgruppen.

– Tiden er i ferd med å renne ut. Mange barn i Gaza opplever allerede alvorlig akutt feilernæring. Ytterligere hundretusener av små barn kan snart være alvorlig feilernært, hvorav noen risikerer å dø. Vi kan ikke la det skje, advarte Unicef-sjef Catherine Russell da funnene ble offentliggjort fredag.

Mange av palestinerne som hadde søkt tilflukt på Al Aqsa, har nå reist sørover, samme vei som hundretusener av andre palestinere har tatt før dem.

– Ny fase

Israel har de siste dagene sagt at de stort sett er ferdig med operasjonene i nord, og at de nå vil konsentrere seg om den sentrale delen av Gaza samt storbyen Khan Younis i sør. Israel har også fastholdt at krigen kommer til å fortsette i flere måneder.

Mandag hevdet imidlertid en talsmann for det israelske militæret (IDF) at Israel er i gang med en mindre intens fase i krigen.

– Krigen har skiftet til en ny fase, sier IDFs talsmann Daniel Hagari i et intervju med New York Times, noe han hevder innebærer færre bakkestyrker og luftangrep.

Beskjeden kom kort tid før USAs utenriksminister Antony Blinken var ventet til landet. Men hvorvidt den nye fasen vil være mindre farlig for Gazas sivilbefolkning, slik USA har bedt om, er uklart.

Dødstallet i det palestinske området passerte mandag 23 000, ifølge helsemyndighetene, noe som innebærer at minst 1 prosent av befolkningen er drept i løpet av tre måneder. Nærmere 10 000 av disse skal være barn.

Regner man med de 7000 som er savnet, nærmer dødstallet seg 30 000.

Ingen FN-hjelp i nord

I Nord-Gaza er situasjonen enda verre enn i sentrale og sørlige strøk.

For fjerde gang på tolv dager måtte WHO søndag innstille en leveranse av medisinsk utstyr. Den inneholdt utstyr som trengs for å gjennomføre operasjoner. Grunnen til at hjelpekolonnen ikke kunne sendes av gårde, er at WHO ikke hadde fått nødvendige sikkerhetsgarantier av Israel.

– Det er nå tolv dager siden vi sist greide å nå frem til Nord-Gaza. Tunge bombardementer, reiserestriksjoner og kommunikasjonsbrudd gjør det nesten umulig å levere medisinsk utstyr jevnlig og sikkert på Gazastripen, spesielt i nord, skriver WHO på X/Twitter.

Sjokkert WHO-sjef

WHO-sjefen sier at han er sjokkert over ødeleggelsene i den nordlige delen av Gaza og av hvor store behov det er for medisinsk hjelp.

– Flere forsinkelser kommer til å føre til at flere dør og til lidelser for langt flere, skriver han på X.

Den israelske offensiven som ble iverksatt etter Hamas-angrepet 7. oktober, har fordrevet mesteparten av Gazas 2,3 millioner innbyggere.

I løpet av det siste døgnet er rundt 250 mennesker drept og 500 såret, ifølge Gazas helsemyndigheter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse