fbpx Israel stormet minst to sykehus i Nord-Gaza Hopp til hovedinnhold

Israel stormet minst to sykehus i Nord-Gaza

Skjermdump av Kart over Gaza

Israelske soldater har stormet minst to av de siste fungerende sykehusene i Nord-Gaza. Angrepene fortsetter også i sør, og minst 100 palestinere skal være drept.

Minst 45 palestinere ble drept tirsdag i israelske luftangrep mot byer sør på Gazastripen tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AP. På tross av økt internasjonal uro over de sivile lidelsene advarte Israels forsvarsminister Yoav Gallant om at den israelske militæroperasjonen mot Hamas i sør vil ta flere måneder.

Også Rafah i sør og Jabalia i nord ble rammet av nye israelske angrep, og til sammen er minst 100 palestinere drept i tirsdagens angrep, ifølge helsedepartementet på den Hamas-styrte Gazastripen.

Leger Uten Grenser opplyser tirsdag kveld at israelske soldater har tatt kontroll over Al-Awda-sykehuset i Gaza etter en tolv dager lang beleiring.

– Menn over 16 år, deriblant seks av Leger Uten Grensers ansatte, ble dratt ut av sykehuset, avkledd, bundet og avhørt, opplyser organisasjonen i en uttalelse sendt til NTB tirsdag kveld.

14 barn

– Etter avhørene ble de fleste av dem sendt inn igjen og fikk beskjed om å ikke bevege seg, heter det videre.

Al-Awda-sykehuset ligger i Jabalia-området nord på Gazastripen. Det er fortsatt titalls pasienter innlagt på sykehuset, blant dem 14 barn, opplyser Leger Uten Grenser, som har seks ansatte ved sykehuset.

Sykehuset er tomt for livsviktige medisinske forsyninger som generell bedøvelse og oksygen.

Ifølge Gazas helsedepartement holder den israelske hæren 240 personer innesperret på sykehuset. Blant dem er 80 medisinsk ansatte og 40 pasienter, opplyste departementets talsperson Ashraf al-Qedra tidligere tirsdag. Sykehusdirektøren er arrestert.

Anklager om militære formål

Israelske soldater har den siste tiden stormet en rekke sykehus og tilfluktssentre i Nord-Gaza, tilsynelatende på jakt etter Hamas-medlemmer.

Israel har foreløpig ikke kommentert de siste sykehusangrepene, men har lenge anklaget Hamas for å bruke sykehusene til militære formål. Det avviser sykehusenes ansatte.

Kyststripens største sykehus, Shifa i Gaza by, ble angrepet på nytt søndag, og til sammen skal minst 36 mennesker ha blitt drept. Dagen etter ble sykehuset angrepet igjen, og 29 mennesker skal ha blitt drept, opplyser FNs nødhjelpskontor OCHA tirsdag.

Flere angrep

Tirsdag måtte også et annet av de siste fungerende sykehusene nord på Gazastripen innstille virksomheten etter å ha blitt stormet av israelske soldater, opplyser direktøren.

Ifølge kirken som driver Al-Ahli-Arab-sykehuset, ble muren foran hovedinngangen ødelagt. Flesteparten av de ansatte ble arrestert, opplyser de.

Pastor Don Binder i St. George's-katedralen sier at bare to leger, fire sykepleiere og to vaktmestere fikk lov til å bli igjen og pleie over 100 alvorlig sårede pasienter. Det er ikke rennende vann eller elektrisitet der.

– Det israelske angrepet har satt sykehuset ut av drift. Vi kan ikke ta imot eller behandle skadde, sier direktør Fadel Naim.

Kirkens Nødhjelp rystet

Fire personer som mandag ble brakt inn på sykehuset med skuddskader, døde under stormingen av sykehuset, ifølge Naim.

Al-Ahli-sykehuset har i mange år vært partnersykehus til Kirkens Nødhjelp, som er rystet over angrepet.

– Angrepene mot sykehus og sivile tilfluktssteder i Gaza er grusomme og fullstendig uakseptable, sier organisasjonens generalsekretær Dagfinn Høybråten.

13-åring drept

Etter over to måneders intens krigføring er nødhjelpsbehovene enorme. Men ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er 27 av Gazas 36 sykehus satt ut av drift. Resten fungerer bare delvis, og mange mangler også vann og strøm. WHO sier situasjonen er ubeskrivelig.

– Jeg er rasende over at barn som behandles etter amputasjoner på sykehus, blir drept på de samme sykehusene, sa Unicefs talsperson James Elder tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nasser-sykehuset, det største sykehuset som fortsatt er i drift på Gazastripen, er ifølge Elder angrepet to ganger det siste døgnet. Blant ofrene var ifølge Unicef 13 år gamle Dina, som overlevde et angrep på familiens hjem. Hun måtte amputere, mens familien ble drept.

– Så hvor skal barna og familiene dra? De er ikke trygge på sykehus, de er ikke trygge i tilfluktsrom, og de er i hvert fall ikke trygge i de såkalt trygge sonene, sier han.

WHO: 200 leger drept

Kamal Adwan-sykehuset i Nord-Gaza ble stormet i forrige uke og er fortsatt ute av drift, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Minst 200 leger er drept i krigen i Gaza, ifølge WHO, som sier det er dramatisk færre helsearbeidere igjen.

– Det har vært en massiv reduksjon i antall helsearbeidere på Gazastripen. Minst 200 leger er drept så langt i konflikten, sier en talsperson for WHO.

Gazas helsedepartement oppjusterte tirsdag antallet drepte siden 7. oktober til minst 19.667. Flere tusen palestinere er også savnet i ruinene, og ingen har full oversikt over hvor mange som egentlig er drept og såret i krigen. FN gjengir regelmessig tallene fra helsedepartementet, men mener det reelle tallet på drepte er enda høyere.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse