fbpx NSFs boliglånsavtale: DNB nekter for at de er dårligst i foreningsmarkedet Hopp til hovedinnhold

NSFs boliglånsavtale: DNB nekter for at de er dårligst i foreningsmarkedet

Ingjerd Blekeli Spiten, DNB

– Jeg ble opprørt og lei meg, sier Ingjerd Blekeli Spiten i DNB om undersøkelsen der banken hennes kommer på jumboplass. Hun holder fast ved at DNB-avtalen er best. Renteradar mener DNB ikke underbygger sine påstander. 

DNBs avtale med Norsk Sykepleierforbund (NSF) om boliglån kom dårligst ut i en undersøkelse.

Renteradar har utført undersøkelsen, som er presentert i E24.

DNB har kontaktet Sykepleien for å kommentere saken. 

– Da denne saken kom, ble vi overrasket. Vi lurte på hvordan tallene var sammenstilt, sier Ingjerd Blekeli Spiten.

Hun er leder for personmarked i DNB.

– Jeg for min del ble opprørt og lei meg, for det er ikke vår opplevelse i det hele tatt at DNB er dårligst i foreningsmarkedet. 

– Vi følger foreningsmarkedet svært tett

– Vi og NSF følger foreningsmarkedet svært tett, særlig nå når det har vært så hyppige rentehevinger. Vi er opptatt av at NSF til enhver tid skal ha de beste prisene blant fagforeningene og ble veldig overrasket over at tallene kom ut slik i denne saken.

– Hvor tett på DNB er NSF i denne sammenhengen?

– De avtaleansvarlige i NSF er alltid meget offensive i dialogen med oss, nettopp for å sikre gode betingelser til enhver tid, sier Spiten.

 – Det har jeg vanskelig for å tro

– I kommentarfeltet på sykepleien.no skriver mange at de har funnet bedre tilbud i andre banker?

– Det har jeg vanskelig for å tro. Vi må huske på at det er forskjell mellom foreningsavtaler og personmarkedet ellers. Når det gjelder prisene som er varslet fremover, er NSF-avtalen best blant foreningsavtalene på boliglån over 2 millioner, sier hun.

Se DNBs tabell lenger nede i saken.

Spiten mener at også gjennom 2023 var betingelsene for NSF-medlemmene gode sammenliknet med de andre foreningsavtalene.

– I motsetning til hva man kan få inntrykk av i tallene Renteradar har satt sammen.

Bankene i undersøkelsen har avtaler med fagforeninger

Spiten viser til at Renteradar har hentet tall fra Finansportalen, der bankene hver uke rapporterer inn priser som blir gitt til nye boliglånskunder.

Det er bankene Nordea, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank, SpareBank 1 Østlandet, SpareBank 1 SMN og DNB som er med i oversikten fra Renteradar. Felles for bankene er at alle har avtaler med fagforeninger.

Spiten viser for øvrig til at Renteradar har blant annet Nordea og Danske Bank som kunder. 

Krav om to måneders varsel for renteøkning

Spiten viser til de mange renteøkningene i 2023.

– For kunder med eksisterende låneavtaler er det et krav fra myndighetene at man får to måneders varsel før renten settes opp.

– Men bankene har gjennom 2023 hatt ulik praksis for når de gir nye kunder lån med den renten som er varslet til eksisterende kunder.

– Det er dette som gjør det så komplekst, sier hun.

– Viser ikke det fulle bildet av prisnivået

– Vi mener at tallene fra Renteradar ikke viser det fulle bildet av hvilket prisnivå lånekunder har hatt gjennom 2023. En slik sammenlikning som dette vil kun stemme dersom du endret boliglånsrenten din ved å ta et nytt boliglån i ulike banker hver uke i løpet av 2023, men de fleste av oss har boliglånsavtaler over lengre tid. Da kommer DNBs renter til NSF-medlemmer godt ut sammenliknet med andre foreningsavtaler, mener Spiten.

– Må huske på helheten i avtalene 

– Flere sykepleiere viser til at privatkunder får bedre vilkår enn dem som er med i fagforbund?

– Det er viktig at medlemmene husker på helheten i avtalene NSF har når de sammenlikner vilkår. Vi har også forsikringsavtale med NSF, men det er boliglån som ofte får størst oppmerksomhet. Vi og andre banker konkurrerer hardt om kundene, og det er til kundens fordel. Denne saken viser likevel klart og tydelig hvor uoversiktlig 2023 var for lånekunder. 

– Forstår at DNB får en del kritikk

– Mange påpeker også at DNB er først med å sette opp renten og sist med å sette den ned?

– DNB har vært først tre av 14 ganger med å varsle økte renter, og vi satte renten ned først to av tre ganger også, sier Spiten.

– Bankene følger hverandre forholdsvis tett i de segmentene vi konkurrerer om. Jeg forstår likevel at DNB som landets største bank får en del kritikk i perioder med økte renter, og jeg synes det er bra at folk utfordrer oss. Men da må utgangspunktet for kritikken være riktig og reell.

 Tett dialog med NSF

– Hva skjer nå med sykepleieravtalen?

– Jeg føler meg trygg på at sykepleierne har den beste og mest helhetlige avtalen i foreningsmarkedet. Det skal de fortsatt ha. Vi fortsetter den tette dialogen med Sykepleierforbundet og rydder opp i de faktiske forholdene i denne saken. 

– Det anbefales å bytte bank når renten er høy. Vil du gi dette rådet til sykepleierne?

– Ikke fra DNB. Jeg kan garantere at NSF-medlemmer får gode priser i foreningsavtalen sin fremover også, sier Ingjerd Blekeli Spiten.

Som altså er leder for personmarked i DNB.

Rentesatser DNB

(Saken fortsetter under bildet)

Finn Olav Brækken, Renteradar

Renteradar: – DNB underbygger ikke påstandene

Finn Olav Brækken jobber med analyse i Renteradar. Han har lest hva Ingjerd Blekeli Spiten sier til Sykepleien, blant annet om Renteradars undersøkelse.

– Har du en kommentar til det hun sier?

– DNB kommer med flere påstander om at NSF-avtalen er god, men ingen faktiske data som underbygger disse påstandene, sier Brækken.

Se Renteradars tabell nederst i saken.

– Spiten kommer med en garanti om at NSF-medlemmer får gode priser. Her vil vi anbefale Sykepleierforbundet å få den garantien skriftlig gjennom reforhandling og bedring av vilkårene på boliglån og sparing.

– Hva sier du til at Renteradars kunder har kommet bedre ut enn DNB i Renteradars undersøkelse?

– Det stemmer at vi har samarbeid med Nordea og Danske Bank, men det påvirker ikke datagrunnlaget som er innhentet fra en objektiv kilde, altså Finansportalen, sier Finn Olav Brækken.

Renteradar

Finn Olav Brækken mener DNBs tabell viser feil rente i kategorien «Boliglån kr 2 mill +» for Nordea og mangler også flere produkter.

– DNBs tabell tar utgangspunkt i ung/-førstehjemsprodukter som kun er tilgjengelig for en mindre andel av boliglånskundene. 

– Vi har inkludert alle de viktigste produktene som er tilgjengelig for alle de ulike gruppene låntakere ut ifra alder og belåningsgrad. I tabellen sammenlikner vi de nåværende tilbudene til NSF (DNB) og UNIO (Nordea), sier Finn Olav Brækken.

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Nicholas

Sykepleier
3 måneder 3 uker siden

DnB kan si hva de vil men det er feil. Min effektiv ny rente som er varslet er 5.60 % på eksisterende boliglån over 2 mill. Det DnB har for NSF medlemmer er 5.69% også er effektiv rente nok høyere enn dette. Sorry DnB dere har ikke god boligrente vilkår for NSF. NSF bør lage nye avtaler med de eller finne en annen samarbeidspartner.

Atle Straume

Leder
3 måneder 3 uker siden

Dette er bare flaut av DNB. Byttet bank etter mer enn 10 år med DNB sin NSF-avtale. Betydelig bedre vilkår. Registrerer i tillegg at min nye bank satte opp renten med 0,15, mens DNB i avtalen med NSF satte opp 0,20. I tillegg betaler min nye bank ut utbytte.

Forsikringer får jeg også betydelig billigere i annet selskap, og har forsåvidt fått det i hele perioden jeg var kunde i DNB.

Jeg kommer til å savne supertilbudene, der har jeg spart godt med penger.

Anders

3 måneder 3 uker siden

Ingjerd fra DnB er «skuffet og lei» over at renteradar.no slår fast det mange allerede vet. DnB-avtalen er elendig.. Hennes skryt av de forhandlingsansvarlige fra NSF bare forsterker bildet av DnB ikke tar informasjonen som er kommet ut alvorlig, da sykepleiere generelt er lite opptatt av sykepleiere og ingenting vil endre seg. Avtalen vil stadig være dårlig og sykepleiere kommer ikke til å bry seg med bankbyttet.

Tove, sykepleier

Rådgiver
3 måneder 2 uker siden

Hva med lån under 2 millioner? Har akkurat kommet under. Nå er renta mi på 5,88% i Dnb. Tid for å bytte bank!

Anne Ellen Staib

Sykepleier
3 måneder 2 uker siden

Anbefaler KLP bank og forsikring.
Har spart mye på den avtalen.
KLP satt ikke opp renten ved siste renteheving 😊👍

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse