fbpx Sykepleierindeksen: – Lønna må opp Hopp til hovedinnhold

Sykepleierindeksen: – Lønna må opp

Bildet viser forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF

En sykepleier har kun råd til å kjøpe 2,4 prosent av boligene i Oslo. Alvorlig, mener forbundslederen i NSF.

Onsdag la Eiendom Norge frem Sykepleierindeksen. Den måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe.

I 2015 kunne en singel sykepleier kjøpe 21,1 prosent av boligene i Oslo. I 2022 var tallet 2,1 prosent. I 2023 økte andelen til 2,4 prosent. 

Selv om det er en liten bedring i 2023, viser indeksen fortsatt en negativ utvikling i tilgangen på egen bolig for vanlige lønnsmottakere det siste tiåret, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

– Lønna må opp for at sykepleiere skal kunne bo i hele landet. 

Det sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Etter fremleggelsen av Sykepleierindeksen deltok hun i en paneldebatt sammen med Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) og administrerende direktør Henrik Lauridsen i Eiendom Norge.

– Sykepleierindeksen viser at det er svært vanskelig for en singel sykepleier å komme inn på boligmarkedet. Spesielt i Oslo og omegn. Det er alvorlig. Vi trenger sykepleierkompetanse i hele landet, også i hovedstadsområdet. Da må sykepleiere også kunne bo der, sier Larsen.

10 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Renate

Sykepleier
4 months 4 weeks siden

I tillegg kommer det frem at sykepleier forbundet har den dårligste renteavtalen blandt forbundene.
Hva gjør forbundet med dette?

Ole

Student
4 months 4 weeks siden

Mener sykepleierforbundet at sykepleiere og leger skal være lønnet det samme? For om lønnen til sykepleiere blir høyere nå er det like god lønn som de fleste LIS-leger (som har lengre studieløp, mye større ansvar, lengre vakter). Jeg argumenterer ikke mot lønnsforhøyelse for sykepleiere, men da er det på høy tid med lønnsforhøyelse for leger også. Om bare legeforeningen var like mye på ballen som sykepleierforbundet.

Ingunn Jonassen

Sykepleier
4 months 4 weeks siden

En sykepleier tjener i snitt 537000. Startlønn til LIS1 er va 670000.

Ole

Student
4 months 2 weeks siden

675 900,- er lønnen jeg referer til som Nrk Dagsrevyen oppga som sykepleierindeksen.

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Hilde

Sykepleier
4 months 3 weeks siden

Hvem er det som står nærmest Lis-legen i legevakt? Hvem tar på seg mye av opplæringa , ulønnet???
Hilsen en spl i legevakt i over 30 år!

Ole

Student
4 months 2 weeks siden

Hva legger du i "står nærmest Lis-legen i legevakt"? Det har ingen ting med ansvaret å gjøre. Jeg har selv jobbet som sykepleier ved et akuttmottak under studiet. Jeg trivdes svært godt og har stor respekt for yrket. Tok meg selv i flere ganger å bli irritert på LIS-legene som ikke ville gi sovetablett til pasientene mine som etterspurte det. Nå sitter jeg i andre enden av telefonrøret og mottar samme henvendelser fra sykepleiere om sovemedisiner. Da er jeg den irriterende legen som spør om sykehistorie, innleggelsesårsak og status presens, for jeg har merket hvor stor forskjell det er å gi et glass med en medisin til en pasient, fremfor å rekvirere et legemiddel i en pasientkurve og stå ansvarlig for valget i etterkant. Har sendt en pasient i respirasjonsstans grunnet en halv sovetablett. Sykepleieren som hadde mast gjentatte ganger var rask til å skylde på legen i den situasjonen. Det er den store forskjellen i yrket vårt, ansvaret. Og det ansvaret er faktisk ikke til å bagatellisere. Jeg er så heldig å ha erfart hvor tøft det er å jobbe som sykepleier, som gjør meg til en bedre samarbeidspartner og kollega i sengepost-temaet eller i mottaket. Jeg synes dog det er synd ikke sykepleiere (etter min erfaring) ikke klarer å gi den samme forståelsen til legene og anerkjenne det ekstremt tøffe arbeidslivet de har.
Sykepleierlønnen må for all del opp. Enig i det, men med høyere lønn bør det forventes høyere ansvar. For om ikke lønnen rettferdiggjør ansvarsbyrden til legene, tror jeg ikke det er mange som har lyst på det ansvaret lenger.

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Bergtor Roald Opsett

pensjonist
4 months 4 weeks siden

Nylig så vi i media at det var ansatt en ny direktør i Helse Nord.
Hvor mange sykepleiere kan lønnes av driftskostnadene en direktør medfører. Fast lønn, tillegg og godgjørelser, reise kost og opphold rundt om i Helse Nords operasjons område?

Anneli

Psykiatrisk Sykepleier
4 months 4 weeks siden

Det som var interessant i innlegget i Dagsrevyen, var st de lavlønnstillegg til sykepleieren på
kr. 675,000 og noe smått….. det var nytt for meg!

Anna

Sykepleier
4 months 4 weeks siden

Jeg får ikke lån i det hele tatt,jeg :( Er alenemor til et barn,tjener godt,synes nå jeg,ansatt i 100% stilling i kommune.Har nesten 350K i egenkapital og litt over 70K i studielån.Når jeg forsøkte for 3 år siden "fikk" jeg 750K ifølge lånekalkulator (eier ingenting,ikke har jeg førerkort en gang!).Har DNB bank.Ikke kvalifisert til å få boliglån hos Husbanken,har alt for stor inntekt (det forstår jeg godt,altså!).Forsøkte im våren ifjor også og støttet på en veldig agressiv msrkedsføring.I stedet for å snakke om boliglån begynte konsulenten moralpreken i forholdt til forsikringer.Ikke har jeg innbo forsikring (den har jeg direkte via NSF),ikke har jeg reiseforsikring (er fornøyd med dekning hos Norwegian kreditkort,som sagt eier jeg ikke så mye og ikke av så store verdier at jeg har skulle ha behov for en annen type reiseforsikring,dessutten dekkes ikke mine reiset av noe som helst reiseforsikring kjøpt i Norge pga politikken,ser ikke vits i å kjøpe en eget).På toppen av dette mente konsulenten at jeg er dom nok at jeg ikke har skaffet meg barneforsikring..Når jeg forsøkte å forklare konsullenten at jeg er jo sykepleier og vet utmerket godt hvordan helsesystemet henger sammen i Norge og særlig når det gjelder barn kom det vedkommende med en gang med "da burde du vite at I NORGE dekker ikke helsevesenet sjeldne sykdommer hos barn..".Der la jeg på,for jeg ble dritt sint på vedkommende og disse samtalene taes jo opp som de opplyser om selv..Har bodd i Norge i 24 år,kom hit som 15 åring,har vært kunde i DNB siden jeg var 17 år,greit nok at jeg aldri vil bli norsk det vil jeg ei heller,er stolt av å være den jeg er men en ganske lei av å bli deskriminert på bakgrunn av min herkomst!Uffa meg altså!

Inger Grødem

Psykiatrisk sykepleier/fagkonsulent
4 months 3 weeks siden

Lørdag kveld ble jeg igjen noe provosert da jeg så innslaget om sykepleierindeksen og boligpriser. Hvorfor provosert? Jo fordi indeksen oppgir en gjennomsnittsinntekt som mange sykepleiere er langt fra. Indeksen fører da til kommentarer som:» sykepleiere har da ikke så dårlig lønn»
Vanskelig da å forsvare at lønna bør opp, så flere sykepleiere kan nå tallet indeksen oppgir,- ikke bare dem med stor vaktbelastning , dem med master og kanskje er også sykepleierledere med i beregningsgrunnlaget. Selv har jeg en videreutdanning og etterutdanning og 36 års praksis, og er rett over indeksen !

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse