fbpx Sykepleier på boligjakt: – Heldig som har en søster som kan hjelpe meg Hopp til hovedinnhold

Sykepleier på boligjakt: – Heldig som har en søster som kan hjelpe meg

Sykepleier Ingrid Gilje Sekse er en av mange sykepleiere som alene knapt har kjangs på boligmarkedet i hovedstaden. Sykepleierindeksen viser at 2 av 100 boliger i Oslo er tilgjengelig med sykepleierlønn.

Med finansieringsbeviset hun har fra banken, får Ingrid Gilje Sekse kanskje kjøpt noe på 14 kvadrat. Det ekskluderer det meste, i alle fall innenfor Ring 3 i Oslo.

– Da må jeg sove på kjøkkenet i stua i så fall, sier hun til Sykepleien.

33-åringen har vært sykepleier i fem år. For to år siden flyttet hun tilbake til Oslo fra København. I dag bor hun hos foreldrene.

Sekse jobber til daglig i Sagene bydel. Stillingen er delt. Hun er både koordinator og vanlig sykepleier.

Her tjener hun bedre enn for eksempel en sykepleier på sykehus. 

Levekostnadene spiser opp finansieringsbeviset

– Derfor burde jeg i teorien ha en større sjanse på boligmarkedet enn sykepleiere som er ansatt på sykehus. I kommunen stiger man også hurtigere i ansiennitet, sier Sekse.

Hun forteller at fordi levekostnadene i samfunnet er blitt så høye, er hennes nåværende finansieringsbevis på 600 000 kroner mindre enn det var i januar i fjor. 

– Det betyr at selv om jeg stiger i lønn og ansiennitet, kommer jeg ikke nærmere målet, fordi finansieringsbeviset blir mindre, og det til tross for mer egenkapital, forteller Sekse. 

Hun forteller også at hun er heldig som har muligheten til å bo hos foreldrene sine. Hun får derfor spart opp mer egenkapital på kortere tid. Leiekostnadene i Oslo er som kjent høye.

– Nå har jeg fått hjelp av søsteren min. Hun er med på en 50–50 deling, så da kan jeg greie å finne noe nærmere der jeg jobber, forteller Sekse.

Hun har vært på visninger i januar, men ikke fått napp. Mange leiligheter kuppes før visninger, og andre går langt over takst.

– Jeg er heldig som har en søster som kan hjelpe meg, sier hun.

Har blitt enklere

Sykepleierindeksen viser at boligmarkedet er blitt mer tilgjengelig for folk med vanlige inntekter i 2023. Til og med i Oslo, hvor boligprisene er svært høye, er det blitt litt større mulighet for å bli boligeier.

– Gjennom 2023 har boligprisene utviklet seg sidelengs samtidig som lønnsoppgjøret var godt. Dette har økt sykepleierens kjøpekraft i boligmarkedet selv om rentene også har økt mye gjennom året, sier analyse- og modellsjef Anders Lund Francke i Eiendomsverdi AS.

– For å få finansiering av en hensiktsmessig bolig i Oslo bør man nå ha en årslønn på 728 000 kroner, noe som er en nedgang fra 780 000 kroner i første halvår 2023. I Norges billigste område Porsgrunn/Skien holder det med snaue 316 000 kroner i lønn for å kunne bli boligeier, sier Francke.

– Det er i 2023 blitt lettere for en vanlig lønnsmottaker i Norge å bli boligeier. Med unntak av i Stavanger, Kristiansand og Ålesund stiger andelen boliger en sykepleier kan kjøpe i Norge, og det til og med i Oslo hvor sykepleieren nå har kan kjøpe 2,4 prosent av boligene i byen, legger han til.

Litt mer boligvalgfrihet

Selv om det er en liten bedring i 2023, viser indeksen fortsatt en negativ utvikling i tilgangen på egen bolig for vanlige lønnsmottakere det siste tiåret.

– I Oslo har indeksen falt fra 13 av 100 boliger i 2013 til 2 av 100 boliger i 2023, noe som er ørliten forbedring fra året før, men en forverring sammenliknet med for ti år siden, sier Lund Francke.

– I deler av landet er boligmarkedet blitt betydelig mer tilgjengelig i løpet av 2023. Det gjelder særlig Bodø med Fauske, hvor sykepleieren nå kan kjøpe 28 av 100 boliger mot 21 av 100 i 2022 og 2021, sier han.

Økt lønn og flate boligpriser

I 2023 økte boligprisene i Norge med beskjedne 0,5 prosent, målt som 12 måneders vekst gjennom året, ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk.

– Med skiftet vi har hatt i inflasjonen de siste to årene og god lønnsvekst, er bolig blitt billigere i Norge. Realboligprisene er nå faktisk på samme nivå som i 2017, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Spørsmålet er hvordan tilgangen boligmarkedet vil utvikle seg fremover. Med fortsatt moderat boligprisutvikling i 2024 og et godt lønnsoppgjør kan faktisk boligmarkedet bli enda mer tilgjengelig i inneværende år, sier han.

Fakta
Sykepleierindeksen

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe.

Dersom sykepleieren kan kjøpe en høy andel av boligene i et område, er boligprisene i byen lave. Dersom sykepleieren ikke kan kjøpe noen av boligene i et område, er det problematisk dyrt.

Fra 2022 dekker indeksene ikke bare de største byene i Norge, men også 98 norske kommuner og bydeler.

Sykepleieryrket er egnet fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt, og er i liten grad konjunkturavhengig.

Kilde: Eiendom Norge

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Fadoum

Helsefag
12 months siden

Ingrid vi er så heldige som har deg som kollega, ønsker deg masse lykke til på boligjakt
Du gjør en fantastisk jobb.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse