fbpx Har eksamen 3. januar: – Kjipt å ikke kunne ta seg fri i juleferien Hopp til hovedinnhold

Har eksamen 3. januar: – Kjipt å ikke kunne ta seg fri i juleferien

Bilde av Emma Furland

Julen blir ikke helt den samme for førsteårsstudentene i sykepleie på VID vitenskapelige høyskole i Bergen. De har fått eksamen i mikrobiologi allerede 3. januar.

Tuva Baugstø Andersen (20) og Emma Furland (21) er førsteårsstudenter på VID vitenskapelige høyskole i Bergen. De har semesterets siste eksamen 3. januar. Med andre ord, først etter at juleferien. Da er det eksamen i mikrobiologi som venter.

– Planen har vært å slappe helt av i juleferien og hente seg inn igjen til et nytt semester. Nå må jeg bruke tiden min på å lese i stedet for, sier Furland. 

Det å ikke kunne ta seg ordentlig fri i ferien, synes hun er kjipt. Hun beskriver seg selv som en person som lett kan kjenne seg overveldet og stresset.

– Dårlig samvittighet

– Det blir ikke helt det samme å være i juleselskap og hele tiden ha eksamen i bakhodet. Man sitter liksom hele tiden med dårlig samvittighet, og en følelse av at man heller burde lest. 

Det sier Sondre Norman Berg Eik-Nes, som sitter i Studentrådet på VID i Bergen. Han forteller at beslutningen om å flytte eksamen til etter jul ble tatt i håp om at det kunne bidra til å forbedre strykprosenten og gjennomsnittskarakteren på anatomieksamen. Den utgjør det primære fokuset for flertallet av studentene. 

– Flere tidligere studenter har hevdet at øvingen til mikrobiologi tok vekk fokuset fra anatomieksamen, forteller Berg Eik-Nes, og legger til at ledelsen derfor ønsker å evaluere om et slikt tiltak kan føre til bedre resultater for studentene. 

Eksamenen som avholdes i mikrobiologi etter jul er i utgangspunktet en liten eksamen som en del av et større fag. Den varer i en time, og består av flervalgsspørsmål hvor resultatene kommer i form av godkjent og ikke godkjent. 

– Jeg kan ikke snakke for alle studentene og hvordan de velger å håndtere denne eksamenen, men om jeg skal gjette blir det nok en del skippertak, sier han. 

To sider av samme sak 

Datoen for anatomieksamen er 14. desember. Tanken er derfor at studentene skal ha mulighet til å lese til eksamen i mikrobiologi i tiden før juleferien starter. 

– Planen er å bli igjen i Bergen og lese et par dager før jeg reiser hjem, forteller Tuva Baugstø Andersen. 

Hun håper dermed at hun slipper å stresse med eksamenslesning i romjulen. 

Både Andersen og Furland synes det er kjipt at eksamen avholdes etter jul. Samtidig har de forståelse for ledelsens beslutning om å flytte den. 

– Dersom flyttingen av eksamen fører til at resultatene blir bedre, synes jeg en slik ordning er positivt, sier Furland. 

Dette er første gangen et slikt tiltak har blitt innført. Førsteårsstudentene på VID er dermed de første som gjennomgår en slik endring. 

– Noen må være prøvekaniner, og i år ble det oss.

Klarer ikke å gjøre alle fornøyd

Anita Lyssand er instituttleder for sykepleie på VID. Hun forteller at de har mottatt tilbakemeldinger fra misfornøyde studenter. 

Hun har forståelse for at eksamen etter jul kan bidra til å øke stressnivået blant studentene. Videre påpeker hun at de har tatt stressfaktoren i betraktning, og veid den opp mot andre mulige løsninger.

– Dersom studentene skal ha eksamen i mikrobiologi tidligere i semesteret, vil de ikke ha mulighet til å dra veksler fra anatomi- og fysiologifaget, sier hun. 

Hun legger til at eksamenene nå er adskilt i tid, at det gis seminar i emnet og det er tid til å lese i uken før jul.

– Kunne en annen løsning påført studentene mindre stress? 

– Vi kunne ha gjennomført eksamen 21. desember. Da kunne studentene tatt ferie uten at denne eksamen lå fremfor dem. Det er imidlertid mange studenter som ønsker å reise hjem tidligere, og derfor ble det for dette kull besluttet å flytte eksamen til 3. januar. 

  • Denne saken ble først publisert i Studvest. Instituttleder for sykepleie , Anita Lyssand, kan også opplyse at ledelsen vil se videre på tidspunkt for eksamen i mikrobiologi for fremtidige kull, men at de ikke klarer å gjøre alle fornøyd. 
student

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Gerd Døskeland

Pensjonert spesialsykepleier
4 måneder 3 uker siden

Alvorlig talt….er det så ille.🙈 Som studenter måtte vi arbeide hele jula. Skjønner ikke at dette skal være noe tema i sykepleien, som sykepleier må en arbeide enten det er jul eller påske eller sommer. Å lese til eksamen til 3 januar kan en gjøre i god tid før jul om det står på.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse