fbpx Sykepleierstudenter må vente et helt år for å få ta ny eksamen Hopp til hovedinnhold
Strøk to ganger på anatomieksamen:

Må vente et helt år for å få ta ny eksamen

NSF Student
Sigrid Husøy Larsen og Daniel Tørresvoll Stabu Leder NSF Student
Sigrid Husøy Larsen

Sykepleierstudenter som strøk på deltidsstudiet ved Universitetet i Tromsø (UiT) i vår, får ikke ta ny anatomieksamen før i desember 2023. Dermed går det to år til før de kan være ferdigutdannet. Mange vil slutte, hevder en av studentene.

Mange sykepleierstudenter strøk på anatomi-, fysiologi- og biokjemieksamen i vår, både i Tromsø og andre deler av landet. Hver fjerde sykepleiestudent fikk strykkarakteren F.

I Tromsø fikk 24 av 180 studenter strykkarakter på den nasjonale deleksamenen i vår.

Sykepleien har snakket med én av dem. Hun ønsker å være anonym etter oppslagene i Nordlys og VG tidligere i år, forteller hun.

– Endret studieprogresjon

– Nå er saken at UiT har endret studieprogresjonen vår, og de lot oss ikke få ta eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi 10. august, slik som ved alle andre universiteter i Norge, skriver hun i en e-post til Sykepleien.

Hun og andre studenter som strøk fant ikke andre universiteter som kunne la dem ta eksamen 10. august. Selv strøk hun for andre gang, men skal ifølge loven få en tredje mulighet (se faktaboks i slutten av saken).

– Universitetet sa den gang til oss at vi skulle få ta eksamen 15. desember i 2022, skriver studenten.

Ny eksamen i desember 2023

En måned etter semesterstart, i midten av september og etter at semesteravgiften var betalt, fikk studentene ny e-post fra UiT.

Der skrev universitetet at studentene ikke får ta eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi før i desember 2023.

Hele utdannelsen blir dermed to år forsinket.

– Dette er frustrerende for oss som studenter. Vi er en del som vurderer å slutte på studiet på grunn av dette, sier studenten.

Og fortsetter:

– Man lurer på om det er så stor sykepleiermangel når universitetet kan gjøre dette. Fremtidige studenter skremmes fra å søke sykepleierstudiet, mener sykepleierstudenten.

De har klaget individuelt på at de nektes eksamen før neste år. Den ble sendt inn i midten av september, og ingen har fått svar. 

Ledelsen ved UiT besvarer kritikken slik:

– Ikke bestått resultat ved tredje forsøk vil medføre tap av studierett, skriver assisterende instituttleder ved Institutt for helse og omsorgsfag, Kari Birkelund Olsen, i en e-post.

– Dette medfører at studentene mister studieplassen ved bachelor i sykepleie ettersom de har brukt opp forsøkene i emnet. Studentene kan søke seg inn på UiT på nytt, men ikke ved sykepleierstudiet.

Må være forberedt

– Ved å tilby studentene som har fått stryk på to eksamener å ta en tredje, uten å gjennomføre undervisningen på nytt, risikerer de å miste muligheten til å fortsette sine studier ved bachelor i sykepleie ved UiT fordi de ikke er godt nok forberedt til eksamen, skriver Olsen.

Hun mener studentene som får tid til forberedelser i et fag de er svake i, øker sannsynligheten for at studentene vil kunne fullføre sine studier og etablere et godt faglig fundament.

– Studentene har valgt å søke et deltidstilbud hvor det er opptak hvert annet år. Dette medfører at de ved forsinket studieprogresjon blir to år forsinket. Det er ikke anledning til å ta eksamener på tvers av heltids- og deltidskull, skriver Olsen.

Bekrefter utsettelsen av utdanningen

Hun skriver at studentene som strøk, er flyttet ned ett kull. Neste undervisningsbolk vil dermed være sammen med det nye kullet i deltid, som starter i januar 2023.

Instituttlederen presiserer at UiT siden innføringen av nasjonalt emne i anatomi, fysiologi og biokjemi har tilbudt studentene to forsøk uten endret skifte av årskull. Andre kontinuasjonseksamen gjennomføres derfor med neste kull.

– UiT vektlegger likebehandling av studentene, og dette praktiseres på tvers av de ulike utdanningene, i alle emner, skriver hun.

Leder av NSF Student, Sigrid Husøy Larsen, mener UiT bør strekke seg langt for å sørge for at studentene kan gjennomføre studiet uten for lange forsinkelser.

Motivasjonsknekk

– Jeg forstår frustrasjonen til studentene, og at dette blir en motivasjonsknekk. Vi trenger alle som ønsker å bli sykepleiere. Da mener vi at utdanningsinstitusjonene bør strekke seg langt for å muliggjøre gjennomføring uten for lang forsinkelse, skriver Husøy Larsen i en e-post.

– UiT er eneste utdanningsinstitusjon som ikke har tilbudt et tredje forsøk på høsten 2022, legger hun til.

Lederen i NSF Student skriver at andre utdanningsinstitusjoner har tilbudt det tredje forsøket på bakgrunn av de store utfordringene rundt eksamen i 2021. Den gangen var utviklingen i koronapandemien uforutsigbar.

– Ekstraordinære situasjoner krever ekstraordinære tiltak, mener Husøy Larsen.

Fakta
Loven om studierett

En student har anledning til å til å ta eksamen i samme eller tilsvarende emne maksimalt tre ganger.

Et utvalg oppnevnt av rektor kan i særlige tilfeller gi dispensasjon for et fjerde og siste eksamensforsøk.

Dersom en student unnlater å møte til eksamen uten gyldig grunn, regnes det som om studenten har gått opp til eksamen én gang.

Studenter som har gyldig grunn for fravær under eksamen har ikke brukt et eksamensforsøk. Det gjelder egne regler for vurdering av bestått praksis.

Teksten er en noe forkortet utgave av originalteksen i Lovdata.

Kilde: Lovdata

Sykepleien kontaktet administrerende direktør i NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), Kristin Vinje.

– Handler UiT innenfor gjeldende lovverk?

– Institusjonene har sitt eget eksamensreglement, og står ellers fritt til å bestemme hvilke konteeksamener de ønsker å tilby, svarer Vinje i en e-post.

 – Kan UiT utsette en ny eksamen så lenge på eget initiativ, eller reguleres dette på noen måte av dere eller andre instanser?

– UiT står fritt til å bestemme dette selv. Det er mye logistikk som skal til for å få studieplaner til å gå opp, og institusjonene vet selv best hvordan de skal legge til rette for sine studenter med tanke på undervisning og eksamensavvikling, svarer Vinje.

Vinje skriver også at det er klart det er kjedelig å få utsatt studieprogresjon for den enkelte student, men hun mener det er viktig å huske på at studentene her får tilbud om et tredje forsøk. 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse