fbpx Smalspektret antibiotika er for billig – Norge frykter produksjonsstopp Hopp til hovedinnhold

Smalspektret antibiotika er for billig – Norge frykter produksjonsstopp

Bilde fra apotek med mange skuffer med medisiner og antibiotika.

Prisen på smalspektret antibiotika er så lav at Sykehusinnkjøp er redd industrien kutter ut produksjonen. 

Prisene på eldre smalspektret antibiotika er nå så lav, at Sykehusinnkjøp frykter at produsentene vil slutte å produsere det. Sammen med andre nordiske innkjøpere, vil de betale mer enn markedspris for å hindre produksjonsstopp.

Antibiotikaresistens

De fleste land i verden opplever antibiotikaresistens. WHO, EU og fagfolk har sammen lenge varslet at dersom antibiotika slutter å virke, så vil folk igjen dø av sykdommer vi så langt ikke har hatt problemer med å kurere. 

– Myndighetene i de fleste land er enige om at antibiotikabruken må reduseres, og brukes mer forsvarlig slik at vi ikke havner i en slik situasjon, sier Eirik Sverrisson. Han er prosjektleder i Sykehusinnkjøp og leder innkjøpsgruppen i Nordisk legemiddelforum.

– Men om smalspektret antibiotika er noe landene vil ha, hvorfor skal Norge betale mer enn markedspris?

– Selv om helsemyndigheter er enige om hva som er lurt, spiller ikke industrien nødvendigvis på samme lag. I dag er det stort sett Kina som produserer denne typen antibiotika. Der koster produksjonen lite, men de bryr seg ikke noe særlig om miljøkonsekvensene av utslipp, slik som denne type produksjon har.

For effektive innkjøpere

Gjennom samarbeidet med Island og Amgros frå Danmark har Sykehusinnkjøp tatt i bruk såkalte MEAT-kriterium i felles nordiske anskaffelser.

– Kort forklart betyr det at vektingen av pris blir redusert for å kunne ivareta andre aspekt ved anskaffingen, sier han og legger til:

– Leverandørene kan da ta seg bedre betalt, og det blir mer attraktivt å produsere og levere denne typen legemiddel, sier Sverrisson.

Tanken er at enten rydder Kina opp og gjør produksjonen mer miljøvennlig, ellers så kan andre produsenter som er villige til å innfri krav til mer miljøvennlig og bærekraftig produksjon starte opp produksjon. Sverrison mener det er viktig at bransjen er villig til å innfri krav til mer miljøvennlig og bærekraftig produksjon.

Men å snu dette er ikke gjort over natten. Sverrisson tenker en endring er mulig i løpet av de neste ti årene om andre land også slutter seg til produksjonskravene.

– Vi innkjøpere har vært for effektive. Når prisen på et legemiddel blir for lav blir det ikke verd bryet å produsere det, sier Sverrisson.

Miljø vektes høyere enn pris

– Vi har gått ned til 25 prosent vekting på pris i anskaffelser av disse legemidlene, og løftet miljø til 30 prosent, sier han.

Tiltakene sier Sverrison har fungert godt.

– Nå prøver EU å standardisere sine råd slik at også de følger innkjøpspraksisen vi har i de nordiske landene, sier han.

Sykehusinnkjøp og Amgros har i lengre tid samarbeidet med leverandørene i Europa om å få til en mer miljøvennlig legemiddelproduksjon.

Rammeverket AMR manufacturing standard for antibiotics blir forvaltet av det ledende sertifiseringsorganet i verden, British Standard (BSI).

– De har lagt til rette for at produsenter nå kan sertifisere seg i samsvar med rammeverket. Mange leverandører fra den europeiske og amerikanske industrien, i tillegg til flere produsenter i Asia, har forpliktet seg til å gjøre dette, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse