fbpx Kjerkol lover å ta godt vare på evakuerte fra Gaza Hopp til hovedinnhold

Kjerkol lover å ta godt vare på evakuerte fra Gaza

Bildet av et barn som inspiserer skadene etter angrep. Bildet er tatt 17. november 2023.

Norske kommuner og myndigheter er ifølge helseminister Ingvild Kjerkol godt forberedt på å ta imot de evakuerte fra Gaza som skal hjem til Norge.

Flere mennesker evakueres fra Gaza og ankommer Norge de nærmeste dagene. Norske myndigheter og aktuelle kommuner er godt forberedt på å ta imot dem, melder Helsedepartementet.

– Vi må regne med at de som nå har flyktet fra et krigsherjet Gaza har med seg sterke opplevelser. Dette er mennesker som vi vet har levd i akutt fare under ekstreme forhold i flere uker. Derfor er jeg opptatt av god kommunikasjon til de kommunene som skal ta imot evakuerte, slik at de kan ivareta sitt oppdrag og tilby de tjenestene det er behov for, sier Kjerkol i en pressemelding.

Ekstra viktig med psykososial beredskap

Helsedirektoratet har sendt ut informasjon til landets statsforvaltere. De oppfordrer kommunene til å være særlig oppmerksom på psykososial beredskap, og å følge opp dem som nå kommer til Norge fra Gaza.

– Vi må ta høyde for at det kan være skadde eller personer som er svekket som følge av dårlig tilgang på mat, rent vann eller medisiner. Det kartlegges nå av norsk helsepersonell, som møter de evakuerte i Egypt, sier Kjerkol i pressemeldingen.

Jobber på tvers av etater

Både politi, grensekontroll, barnevern, Nav og helsetjenester vil være involvert når de evakuerte ankommer Gardermoen.

– Vi jobber godt på tvers av departementer, etater og kommuner og er klare for å bistå norske borgere og andre med tilknytning til Norge som nå kommer hit fra Gaza, opplyser helse- og omsorgsministeren.

UD har en oversikt over de norske borgerne som har kommet seg over grensen. Kommunene disse tilhører har også fått beskjed om at det kan komme folk fra Gaza med tilknytning til deres kommune. Men per nå får de ikke noe ekstra økonomisk støtte til å følge dem opp.

– Det er kommunene selv som sørger for dette, sier Kjerkol til NTB.

Det er i underkant av 300 personer med norsk tilknytning som UD nå jobber med å få ut av Gaza og videre til Norge.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse