fbpx Gaza: 16 sykehus kan ikke lenger behandle pasienter Hopp til hovedinnhold

Gaza: 16 sykehus kan ikke lenger behandle pasienter

Grenseovergangen ved Rafah

16 av Gazas 35 sykehus er ute av drift fordi de mangler drivstoff til strømgeneratorer, opplyser territoriets helsedepartement.

De 19 som fortsatt er i drift, kan bare gi svært begrenset behandling, opplyser en talsmann for departementet torsdag.

For en drøy uke siden meldte Verdens helseorganisasjon at tolv sykehus var ute av drift, og at to tredeler av helsetilbudet har sluttet å fungere.

Israelsk blokade

Israels totale blokade av Gazastripen, som har vart i tre og en halv uke, betyr at Gaza ikke lenger har drivstoff til å holde kraftverk og strømgeneratorer gående.

– Det er et desperat behov for drivstoff til livreddende utstyr, opplyste FNs nødhjelpskontor OCHA torsdag.

Israel vil ikke tillate drivstofforsyninger til Gazastripen og begrunner dette med at de mener den kan bli brukt til militære formål.

NORWAC er ikke involvert

Kristil Haraldstad i NORWAC sier til Sykepleien at de foreløpig ikke er involvert i å hjelpe skadde palestinere.

– Så langt er det snakk om pasienter som blir overført til egyptiske sykehus, skriver hun i en e-post.

WHO krever humanitær våpenhvile

– WHO har jobbet for å støtte det egyptiske helse- og befolkningsdepartementet i planleggingen og etableringen av et omfattende triage-, stabiliserings- og medisinsk evakueringssystem, skriver WHO i sin pressemelding.

WHO samarbeider også med Egyptian Red Crescent Society for å sikre at psykologiske traumestøttetjenester er tilgjengelige for pasienter. Flere tusen mennesker inne på Gazastripen trenger fortsatt tilgang til akutte og essensielle helsetjenester midt i mangelen på medisiner, helsemateriell og annen hjelp som drivstoff, vann og mat.

– De i alvorlig nød inkluderer tusenvis av alvorlig skadde sivile, og mange av dem er barn, skriver WHO.

  • Mer enn 1000 mennesker som trenger nyredialyse for å holde seg i live.
  • Mer enn 2000 pasienter på kreftbehandling
  • 45 000 personer har hjerte- og karsykdommer
  • Mer enn 60 000 personer med diabetes.

– WHO krever akutt, akselerert tilgang for humanitær hjelp – inkludert drivstoff, vann, mat og medisinske forsyninger – til og gjennom hele Gazastripen og tilgang for pasienter til henvisningstjenester utenfor Gaza. Til syvende og sist ber WHO om en humanitær våpenhvile for å forhindre ytterligere tap og lidelse, skriver WHO i pressemeldingen.

Flere angrep mot flyktningleirer

Minst 15 mennesker ble torsdag drept i et nytt israelsk flyangrep, denne gangen mot flyktningleiren Bureij, melder Gazas sivile redningsmyndigheter.

Det siste angrepet kom bare to dager etter et liknende angrep mot Jabalia, der minst 50 mennesker ble drept og 150 såret, deriblant flere sivile, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Ifølge det israelske militæret (IDF) var tirsdagens angrep rettet mot en høytstående Hamas-kommandant, som skal ha blitt drept i angrepet.

Israels angrep på flyktningleiren Jabalia på Gazastripen kan muligens regnes som en krigsforbrytelse, mener FNs menneskerettskontor.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse