fbpx Flå kommunestyre: 5 av 13 er sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Flå kommunestyre: 5 av 13 er sykepleiere

Bildet viser sykepleiere i Flå kommunestyre

Det nye kommunestyret i Flå i Viken har 13 representanter. Fem av dem er sykepleiere. Det lover vel godt for helsevesenet i kommunen, eller? 

I Flå kommune, Vikens minste kommune, ble det ikke noe høyrebølge ved kommunevalget i høst. Dermed fikk jordmor Merethe Gandrud (Ap) en periode til i ordførerstolen, og fødende på Ringerike sykehus får ikke glede av hennes tjenester og fagkunnskap med det første.

I Flå ble stemmene fordelt mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Bygdelista for Flå, sistnevnte kapret hele 50,1 prosent av stemmene.

I det nye kommunestyret sitter nå fem sykepleiere, og alle de tre partiene er representert: 

Ordfører – Merethe Gandrud, Ap

Kristin Gullingsrud, Bygdelista for Flå

Victor Gandrud, Ap 

Tonje Austheim, Sp

Marit Tollefsen, Ap

«Alle» jobber på Flåheimen

Utenom ordføreren jobber alle de andre på sykehjemmet Flåheimen, beliggende i sentrum av tettstedet nederst i Hallingdal. Dette er bygdas desidert viktigste arbeidsplass for sykepleiere.

Sykepleien møter dem etter opplæring på kommunehuset, nabobygget til Flåheimen. Det er ikke så store avstander i Flå sentrum.

Kristin Gullingsrud har startet på sin sjuende periode i kommunestyret. Hun er også hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund på Flåheimen.

Også Marit Tollefsen har sittet i flere perioder. Tonje Austheim har bodd i bygda siden 2016 og er nykommer. Det samme er Victor Gandrud. Han er dessuten sønnen til ordføreren og følger opp familietradisjonen med politisk engasjement.

– Faget og politikken henger sammen

– Hvordan har det seg at dere er så mange her på Flåheimen som har engasjert seg politisk?

– Jeg tror det er litt tilfeldig at vi ble så mange, svarer Kristin Gullingsrud.

– Vi har grepet den gylne muligheten til å påvirke. Så ser jeg at faget og politikken henger mye sammen, legger hun til.

– Har dere mye politiske diskusjoner i lunsjpausene på sykehjemmet?

Nei, det kjenner de seg egentlig ikke igjen i.

– Jeg fikk noen politiske spørsmål før valget om hva jeg sto for og hva jeg brant for. Noen kolleger var interessert i om det var noe helsepolitisk som kunne påvirke arbeidsplassen og samfunnet her i Flå. De var i tvil om hva de skulle stemme, sier Marit Tollefsen.

– Hvilke helsepolitiske spørsmål er dere særlig opptatt av her i Flå?

– Jeg brenner veldig for lokal akuttberedskapen, sier Victor Gandrud, som jobber som brannmann ved siden av sykepleierjobben.

– Vi har ikke egen ambulanse her i kommunen. Vi har en lang utrykningstid, fra Nesbyen i nord eller Noresund i sør. Det tar over en halv time. Det blir lange minutter å stå i en akutt situasjon, sier han.

Ordfører Merethe Gandrud, også fra Arbeiderpartiet, konstaterer at å få egen ambulanse ikke er så realistisk.

– Vi får ikke ny ambulanse hit, det er et nasjonalt spørsmål. Vi må heller se på hvordan vi bruker helsepersonellet her i kommunen. I akutte situasjoner kan det skje at det er brannvesenet som rykker ut. De er hyggelige, de, men man vil ha helsepersonell til stede når man for eksempel har hjerteproblemer og venter på ambulansen.

– Hva sier du som er fra Bygdelista, Gullingsrud?

– Det blir jo fort at man er engasjert i det man driver med, som for min del er eldreomsorgen, men man ser jo også hvor viktig det er med helsetjenester for barn og unge. Det handler også om å få folk til å bli boende og tiltrekke seg unge til kommunen, sier hun.

– Er det stor forskjell på hvordan dere i Senterpartiet ser på helsepolitikken?

– Nei, det er ikke så store forskjeller. Det eneste er at Senterpartiet vil jobbe for å få ambulanse fast her, at det skal være et nasjonalt ansvar å ta vare på den funksjonen, sier Tonje Austheim.

– Det vil jo Arbeiderpartiet også, i hvert fall Victor?

– Ja, men de ser vel ikke at det noen gang skal skje, mener Austheim.

Ganske enige. – Vi er jo sjukepleiere

Bygdelistas Kristin Gullingsrud kan skrive under på at det ikke er så store meningsforskjeller om helsepolitikken.

– Vi er ganske enige, for eksempel om at vi skal ha en helsestasjon for eldre. Det handler blant annet om forebygging.

– Ja, det er jo min fanesak, skyter Marit Tollefsen inn.

– Ja, vi er jo sjukepleiere. Det er grunnstammen i ryggen våres, de verdiene kommer til uttrykk i våre ønsker og behov, fortsetter Gullingsrud.

Mer penger til helse?

– Det er vel sjanse for at dere får gjennom mye i kommunestyret som er bra for helsevesenet her, mye penger til Flåheimen, for eksempel? Eller hva tror dere?

– Jeg tror det er grådig viktig at vi sitter på en kompetanse som det er viktig å formidle til resten av kommunestyret, sier Gullingsrud.

– Men det er ikke der du står og ønsker 500 000 til en helsestasjon eller til å utvide Flåheimen. Man må ikke misbruke tilliten heller, mener hun, men her bryter ordføreren inn:

– Jo, men samtidig hadde det ikke gjort noe om sykepleiere heiser fanen litt ekstra i enkelte saker. Det syns jeg kanskje hadde vært en fin ting, for vi har jo også en del mannfolk som er veldig næring. Så vi kunne godt servert litt mer!

Og de blir enige om at de ikke skal være for beskjedne, heller.

– Prøver dere å få flere sykepleiere inn i kommunestyret neste gang, så dere er i flertall?

Latter.

– Ja, det hadde vært toppen, er kommentarene – og det er jo kommuner som har egne helselister, blir det nevnt.

Ingen ledige stillinger her

– Er det stor sykepleiermangel i kommunen, som så mange steder i Bygde-Norge?

– Akkurat nå er det ingen ledige stillinger, men vi vet jo at det fort kan endre seg. Det er viktig hele tiden å holde trykk på faget i fokus. Det er mitt mantra, sier Gullingsrud.

– Er det mye vikarbyråbruk?

– Det er noe vikarbyråbruk om sommeren. Det er en tøff belastning på dem som er igjen når det er ferieavvikling. Men vi løser det på en fin måte, og det handler jo om at det er en meget dyktig gjeng, skryter Gullingsrud.

– Ja, og en stabil gjeng, legger Austheim til.

– I fjor hadde vi tre nyutdannede sykepleier som startet. Og det gjelder å få dem til å bli, sier Gullingsrud.

– Det å jobbe godt med fagutvikling og få med engasjementet inn i det faget vi driver med, er viktig, legger Austheim til. 

– Kjenner dere til flere kommunestyrer hvor det er så mange sykepleier i kommunestyret?

Det gjør de ikke, og konkluderer med at de slår nabokommunene på det punktet. Da passer kommunens motto: «Flå først i Hallingdal»

I Viken er det for øvrig ytterligere to ordførere som er sykepleiere etter siste valg: Line Spiten (H) i Kongsberg og Heidi Granli (Ap) i Gol.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse